Current Affairs Quiz – January 20 2021

Current Affairs Quiz – January 20 2021

Current Affairs Quiz – January 20 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .


1. Joe Biden to take oath as ___________ US President.
a) 26th
b) 31st
c) 37th
d) 46th

Click here to View Answer
Answer d) 46th. Ms Harris will make history as America’s first woman and first person with south Asian roots to take the office of the Vice President.

2. According to India Innovation Index 2020, Which state has remained top in the list?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer c)karntaka. Karnataka retained its position as the most innovative major state in the country in the India Innovation Index 2020 released by NITI Aayog on January 20, 2021.

3. Which state has topped the India Innovation Index 2020 among the NE/ Hilly states?
a) Meghalaya
b) Manipur
c) Uttarakhand
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Himachal pradesh.

4. Which Union Territory/ City state topped the India Innovation Index 2020?
a) Delhi
b) Daman & Diu
c) Puducherry
d) Andaman & Nicobar Islands

Click here to View Answer
Answer a) Delhi.

5. Who has been given the additional charge of the AYUSH Ministry?
a) Piyush Goyal
b) Prakash Javadekar
c) Kiren Rijiju
d) Dr. Harsh Vardhan

Click here to View Answer
Answer c) Kiren Rijiju.

6. The Union Cabinet has approved an agreement for cooperation in the field of Solar Energy with which nation?
a) Kazakhstan
b) Uzbekistan
c) Tajikistan
d) Afghanistan

Click here to View Answer
Answer b) uzbekistan . The Union Cabinet on January 20, 2021 was apprised of the siagning of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Uzbekistan for cooperation in the field of Solar Energy.

7. Who has become 1st woman fighter pilot at R-Day parade?
a) Deepika Kumari
b) Bhawana Kanth
c) Malavika Iyer
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Bhawana Kanth. Flight lieutenant Bhawana Kanth will become the 1st woman fighter pilot to take part in the Republic Day parade. She will be a part of the Indian Air Force’s tableau in the 2021 Republic Day Parade

8. ‘Kalrav’- a bird festival was launched by which state?
a) Haryana
b) Gujarat
c) Bihar
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Bihar. The festival was organized by the state environment, forest and climate change department to create awareness among people about birds, especially the migratory birds.

9. Dr V Shanta who passed away, is associated with_____________.
a) Oncologist
b) Padma Award winner
c) Chairperson of Adyar Cancer Institute
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. Padma Award winning renowned oncologist Dr V Shanta has passed away. She was the chairperson of Adyar Cancer Institute in Chennai, which she joined in 1954. The institute is known for providing state-of-the-art healthcare to all patients.

10. India’s 1st Labour Movement Museum to be set up in _______________.
a) Kerala
b) Maharastra
c) Punjab
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer a) Kerala. The museum will portray the growth of the world labour movement and the history of Kerala’s labour movement, through pictures, documents and other exhibits. Alappuzha is famous as the global houseboat tourism hub.

11. Gorewada international zoo is situated in_____________.
a) Kerala
b) Maharastra
c) Punjab
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer b) Maharastra. The Maharashtra government has renamed Gorewada International Zoo in Nagpur as ‘Balasaheb Thackeray Gorewada International Zoological Park.

Leave a Comment