Current Affairs Quiz – January 20 2019

Current Affairs Quiz – January 20 2019

Current Affairs Quiz


1. Defence Minister Nirmala Sitharaman inaugurated the Tamil Nadu Defence Industrial Corridor in the Tiruchirapalli district of __________.
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer a) Tamil Nadu. Defence Minister Nirmala Sitharaman inaugurated the Tamil Nadu Defence Industrial Corridor in the Tiruchirapalli district of Tamil Nadu, with various private and public sector industries announcing an investment of around Rs 3100 crores.

2. Famous ____writer Atin Bandyopadhyay passesd away.
a) Hindi
b) Bengali
c) Marathi
d) Urdu

Click here to View Answer
Answer b) Bengali . Sahitya Akademi award winning Bengali writer Atin Bandyopadhyay died of brain stroke. Bandyopadhyay, who was 85, was born in Dhaka in then undivided Bengal and had taken up various jobs as a sailor, school teacher, factory manager, journalist to finally became a writer.

3._______topped the medals table with a whopping 85 gold, 62 silver and 81 bronze medals in the Khelo India Youth Games that concluded at the Shiv Chhatrapati Sports Complex, Balewadi.
a)Punjab
b) Mumbai
c) Tamil Nadu
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer b) Mumbai. Host Maharashtra topped the medals table with a whopping 85 gold, 62 silver and 81 bronze medals in the Khelo India Youth Games that concluded at the Shiv Chhatrapati Sports Complex, Balewadi, here on Sunday.Maharashtra not only won the lion’s share of gold medals ahead of Haryana (62), Delhi (48), Karnataka (30), Tamil Nadu (27), Uttar Pradesh (23), Punjab (23), Gujarat (15), West Bengal (13) and Kerala (12) but also topped the silver and bronze tallies.

4. Who is the newly appointed Prime minister of Sweden’s parliament?
a) Sahle-Work Zewde
b) Mario Abdo Benitez
c) Patrick Shanahan
d) Stefan Lofven

Click here to View Answer
Answer d) Stefan Lofven. Sweden’s parliament has elected Prime Minister Stefan Lofven to a second four-year term ending more than four months of political deadlock.

5. Agri-Vision 2019, a two-day conference on ‘Envisioning Agro Solutions for Smart and Sustainable Agriculture’ was held in Which city?
a) Indore
b) Surat
c) Hyderabad
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) Hyderabad. Agri-Vision 2019, a two-day conference on ‘Envisioning Agro Solutions for Smart and Sustainable Agriculture’ was held in Hyderabad.A panel discussion on Technology in Agri Entrepreneurship: Success Stories and Experiences from the progressive farmers was held. The theme of the conference was ‘Envisioning Agro Solutions for Smart and Sustainable Agriculture’.

6. India is likely to surpass __________in the world’s largest economy rankings in 2019, to become world’s fifth largest economy
a) The USA
b) The UAE
c) The United Kingdom
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) The United Kingdom. India is likely to surpass the United Kingdom in the world’s largest economy rankings in 2019, to become world’s fifth largest economy, according to a report by global consultancy firm PwC.

7. ______and Libcoin are in dialogue to form a world class consortium to initially build 1GWh lithium ion battery plant in India.
a) SAIL
b) NTPC
c) BHEL
d) GAIL

Click here to View Answer
Answer c) BHEL. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) and Libcoin are in dialogue to form a world class consortium to initially build 1GWh lithium ion battery plant in India. Its capacity will be scaled up to 30GWh in due course. With this, India has finally taken steps into its energy security and clean energy commitment to the world.

8. Youth Pravasi Bharatiya Divas began at __________in Uttar Pradesh The theme for this year Pravasi Bharatiya Divas is “Role of Indian Diaspora in building New India”.
a) Mathura
b) Varanasi
c) Lucknow
d) Agra

Click here to View Answer
Answer b) Varanasi. Youth Pravasi Bharatiya Divas began at Varanasi in Uttar Pradesh The theme for this year Pravasi Bharatiya Divas is “Role of Indian Diaspora in building New India”.

9. Pulitzer Prize-winning Mary Oliver passed away, Who was famous ________.
a) Actor
b) Singer
c) Journalist
d) poet

Click here to View Answer
Answer d) poet. Mary Oliver, the Pulitzer Prize-winning poet whose rapturous odes to nature and animal life brought her critical acclaim and popular affection, has died. She was 83.

10. The UN Educational, Scientific, and Cultural Organization (Unesco) has named the Brazilian city of ________ as the World Capital of Architecture for 2020.
a) Salvador, Bahia
b) Rio de Janeiro
c) Curitiba
d) Recife

Click here to View Answer
Answer b) Rio de Janeiro. The UN Educational, Scientific, and Cultural Organization (Unesco) has named the Brazilian city of Rio de Janeiro as the World Capital of Architecture for 2020.

11. Indian tennis player _______ won her first singles title of the 2019 season and eighth overall after trampling top seed Arantxa Rus in straight sets in the final of the USD 25,000 event in Singapore.
a) Rutuja Bhosale
b) Nirupama Sanjeev
c) Karman Kaur Thandi
d) Ankita Raina

Click here to View Answer
Answer d) Ankita Raina. Indian tennis player Ankita Raina on Sunday won her first singles title of the 2019 season and eighth overall after trampling top seed Arantxa Rus in straight sets in the final of the USD 25,000 event in Singapore. Coming into the tournament after competing at the Australian Open Qualifiers, Ankita demolished world number 122 and the Dutch top seed 6-3 6-2 in one hour and 23 minutes.

12. Aadhaar cards are now valid travel documents for Indians under 15 and over 65 years travelling to _________.
a) Nepal and China
b) Russia and Bhutan
c) South Africa and Bhutan
d) Nepal and Bhutan

Click here to View Answer
Answer d) Nepal and Bhutan. Aadhaar cards are now valid travel documents for Indians under 15 and over 65 years travelling to Nepal and Bhutan, according to a Home Ministry communiqué. Indians other than those in the two age brackets will not be able to use Aadhaar to travel to the two neighbouring countries, for which no visas are needed, said the communiqué issued recently.

Leave a Comment