Current Affairs Quiz – January 16 2020

Current Affairs Quiz – January 16 2020

1. Exercise Sahyog Kaijin is a joint coast exercise between India and _______.
a) China
b) America
c) Russia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer d) Japan.Indo-Japan joint-exercise Sahyog-Kaijin began on 16 January 2020. This is the 19th edition of the exercise that is being conducted between the two Coast Guards.

2. Exercise Sahyog Kaijin is is held at _________.
a) Chennai
b) Tokyo
c) Osako
d) Vishkapatnan

Click here to View Answer
Answer a) Chennai. Indo-Japan joint-exercise Sahyog-Kaijin began on 16 January 2020 at the Chennai port. This is the 19th edition of the exercise that is being conducted between the two Coast Guards.

3. The training of the Indian astronauts for India’s first human space mission will take place in ___________.
a) America
b) Russia
c) India
d) Tokyo

Click here to View Answer
Answer b) Russia. The training of the Indian astronauts for India’s first human space mission will take place in Russia.

4. ___________to be the _______ internal member of the monetary policy committee.
a) Anuj Singh, First
b) Krish Malik, Third
c) Bharat Raja, Second
d) Janak Raj, Third

Click here to View Answer
Answer d) Janak Raj, Third. Janak Raj to be the third internal member of the monetary policy committee.Janak Raj is expected to be appointed as the third internal member of the central bank in the monetary policy committee (MPC). He is currently serving as Reserve Bank of India’s principal adviser in the monetary policy department.

5. __________ signs MoU with IUCN to red List Orchids.
a) Arunachal Pardesh
b) New Delhi
c) Punjab
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Arunachal Pradesh.Arunachal Pradesh has signed a memorandum of understanding (MoU) with the IUCN in Arunachal Pradesh.

6. Recently, Henley Passport Index was launched. The index was launched based on the data collected from ______.
a) International Land Transport Association (ILTA)
b) International Water Transport Association (IWTA)
c) International Air Transport Association (IATA)

Click here to View Answer
Answer c) International Air Transport Association (IATA). The index was launched based on the data collected from International Air Transport Association (IATA).

7. According to the index, ________ has the world’s strongest passport.
a) China
b) Iran
c) Singapore
d) Japan

Click here to View Answer
Answer d) Japan. Japan has the world’s strongest passport.

8. 13. India secured ______th rank in Henley passport Index.
a) 65
b) 84
c) 75
d) 90

Click here to View Answer
Answer b) 84. India ranked closer to the bottom at rank 84.

9. What is the full form of PCRA?
a) Public Care Registration Agency
b) Pet Caring Research Agency
c) Petrol Conservation Research Agency
d) Petrol Consumption Reserve Agency

Click here to View Answer
Answer c) Petrol Conservation Research Agency is the full form of PCRA.

10. GoI launches Saksham, a mega campaign on _________________.
a) Fuel conservation
b) Food conservation
c) Soil conservation
d) Nature conservation

Click here to View Answer
Answer a) Fuel Conservation. The Petroleum Conservation Research Association (PCRA) operating under Ministry of Petroleum and Natural Gas will launch fuel conservation campaign. will create awareness among public about fuel conservation. PCRA has been conducting Saksham campaigns in different parts of the country.

Leave a Comment