Current Affairs Quiz – January 16 & 17 & 18 2021

Current Affairs Quiz – January 16 & 17 & 18 2021

Current Affairs Quiz – January 16 & 17 & 18 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. India’s 1st indigenously developed driverless metro car is launched in___________.
a) Bengaluru
b) Mumbai
c) Chennai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer a) Bengaluru. The indigenously designed & developed state-of-the-art Driverless Metro trains are being manufactured at BEML Bangaluru manufacturing facility, for Mumbai Metropolitan Region Development Authority (MMRDA).

2. Who will be the chief guest of Republic day 2021?
a) Morris Johnson
b) Joe Biden
c) Vladmir Putin
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer d) None of the above. The indigenously designed & developed state-of-the-art Driverless Metro trains are being manufactured at BEML Bangaluru manufacturing facility, for Mumbai Metropolitan Region Development Authority (MMRDA).

3. Wellness themed credit card has launched by___________.
a) Equitas Bank
b) YES Bank
c) HDFC
d) IDFC

Click here to View Answer
Answer b) YES Bank. ‘YES BANK Wellness Plus’ Credit Cards – aimed at the holistic health, self-care and wellness of consumers. This is an innovative step to encourage and promote self-care, mental and physical well-being.

4. Who has been appointed as the chairman of Telecom Equipment and Services Export Promotion Council (TEPC)?
a) VishwaJith
b) Vino Verma
c) Sandeep Aggarwal
d) Navdeep Saingal

Click here to View Answer
Answer c) Sandeep Aggarwal . Aggarwal, the Managing Director and Promoter of Delhi-based Paramount Communications, will take over from Shyamal Ghosh, ex-Telecom Secretary.

5. Which nation’s Prime Minister has invited PM Narendra Modi for the G7 summit this year?
a) France
b) UK
c) Germany
d) Canada

Click here to View Answer
Answer b) UK. UK Prime Minister Boris Johnson has extended an invitation to Indian Prime Minister Narendra Modi to attend the G7 summit this year, which is scheduled to be held in Cornwall in South West England from June 11-14, 2021.

6. Late musician Ustad Ghulam Mustafa Khan was honoured with how many Padma awards?
a) Three
b) Two
c) One
d) None

Click here to View Answer
Answer a) Three. Legendary Indian classical musician Ustad Ghulam Mustafa Khan, who passed away on January 17, 2021 at the age of 89 years, was a receiver of several prestigious awards including the prestigious Padma Shri in 1991.

7. When was National Road Safety Month inaugurated?
a) January 15th
b) January 16th
c) January 17th
d) January 18th

Click here to View Answer
Answer d) January 18th. The National Road Safety Month was inaugurated on January 18, 2021 by Defence Minister Rajnath Singh and Transport Minister Nitin Gadkari at an inaugural function in New Delhi.

8. What is the name of the bike ambulance launched by DRDO and CRPF?
a) Suraksha
b) Rakshita
c) Shakti
d) Raksha

Click here to View Answer
Answer b) Rakshita. The Defence Research and Development Organisation (DRDO) and the Central Reserve Police Force (CRPF) on January 18, 2021 launched a specially developed bike ambulance ‘RAKSHITA’ .

9. Chabahar Port is situated in____________.
a) Iraq
b) Oman
c) Iran
d) Bahrain

Click here to View Answer
Answer c) Iran. The Indian government has supplied a consignment of two Mobile Harbour Cranes- MHC to Chabahar Port in Iran.

10. Who has become the President of Somnath Temple Trust?
a) Ram Nath Kovind
b) Baba Ramdev
c) Narendra Modi
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Narendra Modi.

11. India’s first COVID-19 Vaccine recipient is_______________.
a) Pranav Kumar
b) Ramji Shankar
c) Manish Kumar
d) Lalit Pandey

Click here to View Answer
Answer c) Manish Kumar. Manish Kumar was given the injection at AIIMS in Delhi while Union Health Minister Dr Harsh Vardhan was also present.

12. ‘Indian Personality of the Year’ award at IFFI was recieved by___________.
a) Biswajit Chatterjee
b) Amitabh Bachchan
c) Rajinikanth
d) Mohan Lal

Click here to View Answer
Answer a) Biswajit Chatterjee. The 84-year-old actor is known for featuring in films like “Bees Saal Baad”, “Night In London” and “April Fool”.

13. Which country Permited Dubai Royals to Hunt ‘Houbara bustard’?
a) Bangladesh
b) Afghanistan
c) India
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer d) Pakistan. Pakistan has issued special permission to Sheikh Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, the Dubai Ruler; the crown prince, and 5 members of the royal family for hunting houbara bustard during the 2020-21 hunting season.

14. ‘One School One IAS’ scheme launched by which state?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andhra pradesh
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. According to a notification released an institution considered by top academics and retired IAS and IPS officers in the state is conducting the programme which seeks to refute the general notion that the civil service is for the elite class only.

15. Who has selected as vice chairman of US-India Business Council (USIBC)?
a) Shiv Nadar
b) Kiran Mazumdar-Shaw
c) Mani Kandan Nadar
d) Indra Nooyi

Click here to View Answer
Answer b) Kiran Mazumdar-Shaw. The three new appointees will now work with USIBC President Nisha Biswal and the Council’s policy directors, for strengthening US-India commercial relationship for the future.

Leave a Comment