Current Affairs Quiz – January 15 2018

Current Affairs Quiz

1. Who was honoured with the Janakavi P Sawlaram award at Thane, Maharashtra?
a) Mehul Kumar
b) Sudhir Dalvi
c) Deven Verma
d) Rakesh Bedi

Click here to View Answer
Answer b) Sudhir Dalvi. Actor Sudhir Dalvi was honoured with the Janakavi P Sawlaram award at Thane, Maharashtra. The award is jointly given by the Thane Municipal Corporation and the Janakavi P Savlaram Kala Samiti. Well-known dancer Jaishree T was bestowed with the Ganga Jamuna award, which is instituted in memory of a popular song written by Sawlaram.

2. SEBI has approved appointment of _________ as Managing Director and CEO of National Commodity and Derivatives Exchange (NCDEX)
a) Vijay Kumar
b) Arjun Rawat
c) Vikram Prasad
d) Anil Kapoor

Click here to View Answer
Answer a) Vijay Kumar. Market regulator SEBI has approved appointment of Vijay Kumar as Managing Director and CEO of the country’s largest agri-commodity bourse National Commodity and Derivatives Exchange (NCDEX).

3. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh inaugurated the International Workshop on Disaster Resilient Infrastructure (IWDRI) in ___________
a) Kolkata
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh inaugurated the International Workshop on Disaster Resilient Infrastructure (IWDRI) in New Delhi. The two-day workshop is being organised by the National Disaster Management Authority (NDMA) in collaboration with United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNISDR).

4. Which ministry has launched month long Saksham 2018 (Sanrakshan Kshamta Mahotsav)?
a) Ministry of Transport
b) Ministry of Tourism
c) Ministry of Defence
d) Ministry of Petroleum & Natural Gas

Click here to View Answer
Answer d) Ministry of Petroleum & Natural Gas. The Petroleum Conservation Research Association (PCRA) under the aegis of Ministry of Petroleum & Natural Gas has launched month long Saksham 2018 (Sanrakshan Kshamta Mahotsav). Saksham is annual flagship event of PCRA with active involvement of Oil & Gas PSUs along with other stakeholders like State Governments.

5. Indian Army Day was observed on?
a) January 15
b) January 14
c) January 13
d) January 12

Click here to View Answer
Answer a) January 15. Army Day is celebrated on 15th January every year in India, in recognition of Field Marshal Kodandera M. Cariappa‘s (then a Lieutenant General) taking over as the first Commander-in-Chief of the Indian Army from General Sir Francis Butcher, the last British Commander-in-Chief of India, on 15th January 1949. Army day is dedicated to the soldiers who fought to safeguard the country’s honour. 70th Army Day was observed on January 15 2018.

6. Which company has unveiled a hospitality robot at CES 2018 designed to deliver food and drinks to travellers in hotels and airport lounges?
a) Samsung
b) LG
c) Apple
d) Sony

Click here to View Answer
Answer b) LG. South Korean electronics company LG has unveiled a hospitality robot at CES 2018 designed to deliver food and drinks to travellers in hotels and airport lounges. The Serving Robot, which is part of a range of concept robots called CLOi, has a built-in sliding tray for serving. It also features a touchscreen which users can tap after receiving their order.

7. Which bank has entered into a strategic partnership with Hedge Equities for providing portfolio investment scheme (PIS) services to NRIs?
a) South Indian Bank
b) Yes Bank
c) Federal Bank
d) HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer c) Federal Bank. Federal Bank has entered into a strategic partnership with Hedge Equities for providing portfolio investment scheme (PIS) services to NRIs. A formal agreement was executed in which Jose K Mathew, EVP & Head — Retail Business, Federal Bank, and Alex Babu, MD, Hedge Equities, exchanged the MoU announcing the tie-up. Federal Bank is authorised by the RBI to issue permission letter to NRIs on behalf of RBI to transact in the secondary market.

8. India and __________ have inked nine pacts in key areas, including cyber security and oil & gas sectors
a) Germany
b) Russia
c) Iraq
d) Israel

Click here to View Answer
Answer d) Israel. India and Israel have inked nine pacts in key areas, including cyber security and oil & gas sectors amid PM Narendra Modi’s call to Israel firms to take advantage of the liberalised FDI regime in the defence sector that would boost Make in India initiative. India and Israel will strengthen the existing pillars of cooperation in areas such as agriculture, technology and security.

9. India and _____________ have signed four agreements for collaboration in ICT sector, setting up of e-office system and connecting of National Knowledge network (NKN) for collaboration among universities and academics
a) Bangladesh
b) Nepal
c) Sri Lanka
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Sri Lanka. India and Sri Lanka have signed four agreements for collaboration in ICT sector, setting up of e-office system and connecting of National Knowledge network (NKN) for collaboration among universities and academics. The MoU for cooperation was signed by Union minister for Information Technology Ravi Shankar Prasad with his Sri Lankan counterpart in Colombo. National Informatics centre (NIC) has set up a model E-office system for Sri Lanka and both projects were formally inaugurated on the occasion.

10. Which team won the Hockey India 8th Sub-Junior Men’s National Championship 2018?
a) Tamil Nadu
b) Assam
c) West Bengal
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Assam. Assam emerged champion at the final of the Hockey India 8th Sub-Junior Men’s National Championship 2018. The host defeated Rajasthan by 3-2. The state government has decided to appoint successful state players at national and international events in the level of ACS, APS and other allied services besides giving cash awards up to Rs 1 crore.

11. Raghunath Jha who passed away recently, he served as Union Minister of state for _____________
a) Heavy Industries and Public Enterprise
b) Finance
c) Transport
d) Defence

Click here to View Answer
Answer a) Heavy Industries and Public Enterprise. Former Union Minister Raghunath Jha passed away on Sunday night at Delhi’s Ram Manohar Lohia hospital at the age of 78. He served as the Union Minister of State for Heavy Industries and Public Enterprise under the leadership of former Prime Minister Dr Manmohan Singh. He represented Bihar’s Bettiah constituency in the 14th Lok Sabha.

12. Gnani Sankaran who passed away recently, he was a famous _________ writer, journalist and theatre personality
a) Hindi
b) Malayalam
c) Telugu
d) Tamil

Click here to View Answer
Answer d) Tamil. Veteran Tamil writer, journalist and theatre personality, Gnani Sankaran, died. He was 64. Known for his spirited life and daring positions on various issues, Gnani is often recalled by his friends as a firebrand journalist of Madras of early 1980s, besides his many experiments in literature, street plays and theatre.

13. Buddhadev Dasgupta who passed away recently was a/an
a) Musician
b) Politician
c) Actor
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer a) Musician. Sarod maestro Pandit Buddhadev Dasgupta passed away. He was 84. He received Padma Bhushan award. The musician, born in 1933 at Bhagalpur, Bihar, learnt sarod under the tutelage of Pt Radhikamohan Moitra.

14. Charu Rohatgi who passed away recently was a/an
a) Singer
b) Actress
c) Author
d) Politician

Click here to View Answer
Answer b) Actress. Actress Charu Rohatgi who is known for working in Parineeti Chopra – Arjun Kapoor starrer film ‘Ishaqzaade’ has passed away.

Leave a Comment