Current Affairs Quiz – January 15 & 16 2019

Current Affairs Quiz – January 15 & 16 2019

Current Affairs Quiz


1. The International Cricket Council (ICC) announced the appointment of ______as its new Chief Executive Officer.
a) Manu Sawhney
b) M S Dhoni
c) Shashank Manohar
d) David Richardson

Click here to View Answer
Answer a) Manu Sawhney. The International Cricket Council (ICC) announced the appointment of Manu Sawhney as its new Chief Executive Officer. According to an ICC statement, Sawhney, the former CEO of Singapore Sports Hub and Managing Director of ESPN Star Sports, will join the global cricket governing body next month before formally taking over the reins from David Richardson in July after the ICC men’s World Cup.

2. Minister of State for Tribal Affairs inaugurated the “1st Ekalavya Model Residential Schools Sports Meet 2019” at Gachibowli stadium in______.
a) Lucknow
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) Indore

Click here to View Answer
Answer c) Hyderabad. Shri Jaswantsinh Sumanbhai Bhabhor, Minister of State for Tribal Affairs inaugurated the “1st Ekalavya Model Residential Schools Sports Meet 2019” at Gachibowli stadium in Hyderabad. The National Sports Meet is being held from 14th to 16th January 2019 at GMC Balayogi Stadium, Gachibowli, Hyderabad.

3. Which traffic Police has inducted a road safety robot named ROADEO to help police in traffic management and assist pedestrians.
a) Mumbai
b) Delhi
c) Punjab
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer d) Chennai. The robot has been developed by school children of a private robotics lab in Chennai. With the induction of ROADEO, Chennai is the second city after Mumbai to deeply robots in traffic management.

4. Prime Minister Narendra Modi launched a slew of central government projects worth over _______in Odisha.
a) Rs 1,550 crore
b) Rs 1,555 crore
c) Rs 1,540 crore
d) Rs 1,551 crore

Click here to View Answer
Answer a) Rs 1,550 crore. Prime Minister Narendra Modi launched a slew of central government projects worth over Rs 1,550 crore in Odisha. the prime minister dedicated to the nation the electrification of Jharsuguda-Vizianagaram and Sambalpur-Angul railway lines spanning 813 km, which have been completed at a cost of Rs 1,085 crore.

5. Shakil Ahmed is associated with________________?
a) Indoor rowing
b) Wrestling
c) Boxing
d) Weightlifting

Click here to View Answer
Answer a) Indoor rowing. Asian Cup gold medalist and noted oarsman Shakil Ahmed added one more feather in his cap when he set up a world record by completing 100,000 (one lakh) metres of indoor rowing in the 40-years-and-above category.

6. Madhya Pradesh Chief Minister ______launched his government’s Rs 50,000-crore farm debt-waiver scheme named ‘Jai Kisan Rin Mukti Yojana’.
a) Shivraj Singh Chouhan
b) Kamal Nath
c) Sarbanda Sonowal
d) Vijaybhai R Rupani

Click here to View Answer
Answer b) Kamal Nath. Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath launched his government’s Rs 50,000-crore farm debt-waiver scheme named ‘Jai Kisan Rin Mukti Yojana’. Hailing the scheme as a milestone, Nath said here it would benefit 55 lakh small and marginal farmers. He also slammed the opposition parties for alleging that the scheme was being implemented without any budgetary provisions.

7. Which Bank inducted former SBI Managing Director B Sriram on its board as independent director?
a) UCO
b) SBI
c) PNB
d) ICICI

Click here to View Answer
Answer d) ICICI. Private sector ICICI Bank inducted former SBI Managing Director B Sriram on its board as independent director. Besides, management consultant Rama Bijapurkar was also appointed director.

8. Who has been appointed as the new head of Myntra and Jabong ?
a) B Sriram
b) Ananth Narayanan
c) Rama Bijapurkar
d) Amar Nagaram

Click here to View Answer
Answer d) Amar Nagaram. Flipkart-owned fashion retailer Myntra said that Ananth Narayanan has resigned as the chief executive officer (CEO), a development which was widely expected after a recent re-jig at its parent group. Flipkart executive Amar Nagaram has been appointed as the new head of Myntra and Jabong, according to an internal email sent to employees.

9. Tamil Nadu’s _______became India’s youngest and the world’s second youngest Grandmaster.
a) D Ganesh
b) D Gukesh
c) Krishna Sasikiran
d) None of These

Click here to View Answer
Answer b) D Gukesh. Tamil Nadu’s D Gukesh became India’s youngest and the world’s second youngest Grandmaster on Tuesday after achieving his third and final GM norm at the ongoing 17th Delhi International Open Chess tournament.

10. The Union Cabinet has approved the recapitalization of which Bank?
a) ICICI
b) YES
c) SBI
d) EXIM

Click here to View Answer
Answer d) EXIM. The Cabinet also approved an increase in the authorized capital of Exim Bank from Rs. 10,000 crore to Rs. 20,000 crore.

11. Cabinet Committee on Economic Affairs approves Numaligarh Refinery capacity expansion project worth over Rs 22,000 cr , Numaligarh Refinery is located in which state?
a) Bihar
b) Kerala
c) Assam
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer c) Assam. Cabinet Committee on Economic Affairs has decided to expand the capacity of Numligarh Refinery in 3 Million Metric Tonne Per Annum, (MMTPA) to 9 MMTPA. The project will be completed within a period of 48 months.

12. Which among the following Indians has honoured with 2019 Japan Prize?
a) Ruhan Rajput
b) Dr. Rattan Lal
c) Prema Gopalan
d) H M Pernal

Click here to View Answer
Answer b) Dr. Rattan Lal. India born, Dr. Rattan Lal, Distinguished University Professor of Soil Science at The Ohio State University in Columbus, Ohio, U. S. A. is being honored for his work in identifying technological options adapted to various ecosystems through his intensive basic and applied research on processes and factors of soil degradation caused by inappropriate biological production.

13. CWG gold Medalist _________becomes youngest India women’s boxing coach.
a) Vijender Singh
b) Mohammed Ali Qamar
c) Mary Kom
d) Shiv Singh

Click here to View Answer
Answer a) Vijender Singh. Mohammed Ali Qamar, India’s first Commonwealth Games gold medal winner in boxing, has taken over as chief coach for the country’s women pugilists. At 37, he became the youngest to get the top job.

14. Which City is the world’s most dynamic city among 131 major established and emerging business hubs?
a) Kolkata
b) Bengaluru
c) Pune
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer b) Bengaluru. Bengaluru is the world’s most dynamic city among 131 major established and emerging business hubs globally, followed by Hyderabad, according to the sixth City Momentum Index published by JLL.

Leave a Comment