Current Affairs Quiz – January 14 & 15 2020

Current Affairs Quiz – January 14 & 15 2020

1. Armed Forces Veterans Day is observed on ________________.
a) January 12
b) January 13
c) January 14
d) January 15

Click here to View Answer
Answer c) January 14. Every year, Armed Forces Veterans Day is celebrated on January 14. The day is being celebrated since 2017.

2. 6th Island Development Agency meeting is held in _______________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) Pune
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. Home Minister Amit Shah chaired the sixth Island Development Agency meeting in New Delhi. The meeting focused on “Green Development in the Islands to reach new heights”.

3. Statue of Unity included in 8 Wonders of ______________.
a) Shanghai Cooperation Organization (SCO)
b) BRICS
c) NATO
d) Association of southeastern

Click here to View Answer
Answer a) Shanghai Cooperation Organization (SCO). The Statue of Unity that was inaugurated by PM Modi in October 2018 has been included in 8 wonders of SCO (Shanghai Cooperation Organization). The statue was a monumental tribute to Sardar Vallabhai Patel.

4. Who has been appointed as RBI’s fourth Deputy Governor?
a) Sivan Das
b) Hari Krishna Kanth
c) Rama Shrathan
d) Michael Debabrata Patra

Click here to View Answer
Answer d) Michael Debabrata Patra. He will take over the position lying vacant after Viral Acharya’s exit last year. Patra will serve a term of three years.

5. World Bank predicts Sri Lanka’s economic growth at ________ pct for 2020.
a) 2.4
b) 3.3
c) 5.1
d) 6.8

Click here to View Answer
Answer b) 3.3. The World Bank has forecast Sri Lanka’s economic growth at 3.3 per cent for 2020 saying the growth is likely to remain below four per cent in next three years.

6. Who has inaugurated classical Telugu centre in Andhra’s Nellore?
a) Chandrababu Naidu
b) Venkaiah Naidu
c) Jegan Mohan Reddy
d) Narendra Modi

Click here to View Answer
Answer b) Venkaiah Naidu. Vice President M Venkaiah Naidu is scheduled to inaugurate a new Centre of Excellence for Studies in Classical Telugu in Nellore district of Andhra Pradesh on January 21.

7. Inflation jumps to 5-year high of __________%, could hold RBI back from cutting rates again.
a) 2.56
b) 4.92
c) 7.35
d) 8.12

Click here to View Answer
Answer c) 7.35. India’s retail inflation soared to 7.35 per cent in December on account of a sharp increase in vegetable prices, increasing the likelihood of the Reserve Bank of India holding on to key policy rates in the monetary policy review due next month.

8. Ariane Launch Complex is associated with___________.
a) Russia
b) France
c) America
d) China

Click here to View Answer
Answer b) France. The Indian Space Research Organization will launch GSAT-30 satellite on the launch vehicle Ariane-5. It is to be launched in Ariane Launch Complex at Kourou. Kourou is a French territory that if located along the north eastern coast of South America.

9. Army Day is observed on _____________.
a) January 12
b) January 13
c) January 14
d) January 15

Click here to View Answer
Answer d) January 15. Army Day is observed on 15 January every year. India celebrates 72nd Army Day on 15 January 2020. The special event was organized on this day in the national capital, Delhi.

10. Who is the chief Minister of Maharastra?
a) Edapadi Palanisamy
b) Soment Huren
c) Thackeray
d) Sivasami M

Click here to View Answer
Answer c) Thackeray. Maharashtra Chief minister Uddhav Thackeray is expected to launch the first girder for the Mumbai Trans-Harbour Link (MTHL) in January 2020. The estimated cost of the project is Rs.18,000 crore.

11. IMD Foundation Day is observed on___________.
a) January 13
b) January 14
c) January 15
d) January 16

Click here to View Answer
Answer c) January 15. The IMD celebrates its 145th Foundation Day. It was begun in 1875. The day will be celebrated by Ministry of Earth Science under which IMD (Indian Meteorological Department) functions.

12. Muppavarapu Venkaiah Naidu National Award is associated with_____________.
a) Scientist
b) Agricultural scientist
c) Journalist
d) Writer

Click here to View Answer
Answer b) Agricultural Scientist. The Agricultural Scientist Prof M S Swaminathan was awarded the “Muppavarapu Venenkaiah Naidu” National award. The award was also presented to Mr Muniratnam.

13. Manmohan Mohapatra is passed away at 69, is associated with____________.
a) Filmmaker
b) Lyricist
c) Musician
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer a) Filmmaker. Odia Filmmaker Manmohan Mohapatra passed away on 13 January in Bhubaneswar, Odisha. He died due to the prolonged illness. He was 69-years-old.

14. Which country has operationalized the world’s largest radio telescope?
a) China
b) USA
c) India
d) Italy

Click here to View Answer
Answer a) China. China operationalized the world’s largest radio telescope in southwest China’s Guiyang city, the capital of Guizhou province.

15. Who has been selected to be the first woman parade adjutant for the Republic Day parade?
a) Hasina Verna
b) Yashika Kumari
c) Aishwarya Dutta
d) Tania Shergill

Click here to View Answer
Answer d) Tania Shergill . Captain Tania Shergill has been selected to be the first woman parade adjutant for the Republic Day parade. The parade adjutant is responsible for the parade. In the 2019 Republic Day parade.

16. Who has named ICC’s ‘2019 ODI Cricketer of the Year’?
a) Jasprit Bumrah
b) David Warner
c) Steve Smith
d) Rohit Sharma

Click here to View Answer
Answer d) Rohit Sharma. India’s swashbuckling opener Rohit Sharma has been named the ICC’s ‘2019 ODI Cricketer of the Year’ for his incredible run of form through the year.

17. Who has bagged ICC’s 2019 ‘Spirit of Cricket’ award?
a) Aaron Finch
b) Pat Cummins
c) Virat Kholi
d) Tim Paine

Click here to View Answer
Answer c) Virat Kholi. Indian captain Virat Kohli won the ‘Spirit of Cricket’ award for stopping fans from booing Australia’s Steve Smith during their World Cup match at the Oval.

18. Who has been appointed as Director General of CRPF?
a) Anand Prakash Maheshwari
b) Arvind Samy
c) M Muniratnam
d) Ajay Singh Kumar

Click here to View Answer
Answer a) Anand Prakash Maheshwari. CRPF spokesperson said the new DG stated it was homecoming for him as he has served in the force for nine years, including as the Inspector General (operations), and also as its IG in Kashmir.

19. Who has been appointed as head of marketing operations for India of Amway?
a) Sundip Shah
b) Ajay Khanna
c) Bala Bhakshinathan
d) Advik Yash

Click here to View Answer
Answer b) Ajay Khanna. Khanna is a marketing veteran with over 24 years of experience in the FMCG and telecom industry and has taken over the reins from Sundip Shah.

20. Who has been reappointed Surveyor General of India for one year?
a) Girish Kumar
b) Samthan Sanjith
c) Sekar Balaiah
d) Anwar Lal

Click here to View Answer
Answer a) Girish Kumar. Lt General Girish Kumar was reappointed as the Surveyor General of India for one year, a Personnel Ministry order said.

 

Leave a Comment