Current Affairs Quiz – January 12 2018

Current Affairs Quiz

1. Which movie has won the award for Best Action Movie at the 2018 Critics’ Choice Awards?
a) Justice League
b) Wonder Woman
c) Doctor Strange
d) Star Trek Beyond

Click here to View Answer
Answer b) Wonder Woman. ‘Wonder Woman’ has won the award for Best Action Movie at the 2018 Critics’ Choice Awards. Directed by Patty Jenkins, ‘Wonder Woman’ was one of 2017’s biggest success stories that received rave reviews from audiences and critics and became the highest-grossing live-action movie directed by a woman.

2. International Business Machines Corp was appointed __________ as chief financial officer
a) Peter Voser
b) James Owens
c) James Kavanaugh
d) Diana Kelley

Click here to View Answer
Answer c) James Kavanaugh. International Business Machines Corp was appointed James Kavanaugh as chief financial officer. IBM is one of the world’s original PC producers but now a broad-based producer, integrator and software maker.

3. Which state government allowed prisoners lodged in the state’s jails to donate their organs to close relatives?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Haryana
d) Jharkhand

Click here to View Answer
Answer a) Kerala. The Kerala government allowed prisoners lodged in the state’s jails to donate their organs to close relatives. This comes after a patient passed away after authorities failed to give the required permission to a prisoner, who was willing to donate one of his kidneys to the patient. The jail department will also bear the prisoners’ hospital expenses.

4. 12th International Film Festival on Art and Artist held in __________
a) Rajasthan
b) Odisha
c) Karnataka
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer b) Odisha. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has inaugurated the 12th International Film Festival on Art and Artist called upon filmmakers to come forward to work on documentaries and biopics on the literary souls. The three-day festival, organised by the city-based Jatin Das Centre of Art (JDCA), will continue till January 14.

5. ___________ has overtaken Iraq as the biggest over-producer in the pact between Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC)
a) Iran
b) United Arab Emirates
c) Saudi Arabia
d) Kazakhstan

Click here to View Answer
Answer d) Kazakhstan. Kazakhstan has overtaken Iraq as the biggest over-producer in the pact between Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) and its allies to curb oil output. Kazakhstan’s output in November and December last year was about 130,000 barrels a day above the target agreed with OPEC. Notably, Kazakhstan had pledged to pump 20,000 barrels a day less under the pact.

6. Which state government is now planning to ban plastic banners, containers and hoardings, among others, by March 2018?
a) Gujarat
b) Tripura
c) Maharashtra
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Maharashtra. After banning certain types of plastic bags, the Maharashtra government is now planning to ban plastic banners, containers and hoardings, among others, by March 2018. However, plastic used for packing and packaging will be exempted from the ban, officials said. The state environment department has directed the authorities to ensure strict implementation of the proposed ban.

7. Which state government is contemplating implementation of an insurance scheme in the health sector for the people of the state?
a) Haryana
b) Jharkhand
c) Kerala
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) Haryana. Haryana government is contemplating implementation of an insurance scheme in the health sector for the people of the state. The scheme would not only benefit the common man but also ease the growing pressure on doctors in governmenthealth facilities. At the ‘Meet the CM’ programme organised on the occasion of National Youth Day to commemorate the birth anniversary of Swami Vivekananda.

8. National Youth Day was observed on?
a) January 13
b) January 12
c) January 11
d) January 10

Click here to View Answer
Answer b) January 12. Swami Vivekananda’s birth anniversary is being celebrated as National Youth Day. Swami Vivekananda’s thought-provoking lectures, quotes and writings, have been a subject of study and a great source of motivation for the youth. 12 January 2018 is his 155th birth anniversary. Swami Vivekananda, born as Narendranath Datta on January 12, 1863, he was interested in spirituality and started meditating from a young age.

9. The National Company Law Tribunal has approved the proposed merger between Idea Cellular and ________
a) Airtel
b) Docomo
c) Aircel
d) Vodafone

Click here to View Answer
Answer d) Vodafone. The National Company Law Tribunal has approved the proposed merger between Idea Cellular and Vodafone — a move that brings both the companies closer to culminating the deal. Vodafone is expected to hold around 47.5 per cent stake in the merged entity and rest will be owned by Idea and promoter Aditya Birla Group.

10. Indian space agency ISRO launched its ______ satellite along with 30 others in a single mission from Sriharikota spaceport in Andhra Pradesh
a) 100th
b) 102nd
c) 105th
d) 108th

Click here to View Answer
Answer a) 100th. Indian space agency ISRO launched its 100th satellite along with 30 others in a single mission from Sriharikota spaceport in Andhra Pradesh. Thirty-one spacecrafts, including weather observation Cartosat-2 series satellite, were launched by PSLV-C40. Out of the 31, 28 satellites are foreign, while three are from India.

11. India has granted a financial assistance worth over ₹288 crore ($45.27 million) for upgrading Kankesanthurai (KKS) Harbour in _________
a) Nepal
b) Bangladesh
c) China
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer d) Sri Lanka. India has granted a financial assistance worth over ₹288 crore ($45.27 million) for upgrading Kankesanthurai (KKS) Harbour in northern Sri Lanka into a commercial port and strengthening the country’s efforts to become a regional maritime hub. Sri Lanka’s ministry of finance and Export-Import Bank of India (Exim Bank) signed an agreement in this regard on January 10.

12. Sukhchain Singh Cheema who passed away recently was a/an
a) Shooter
b) Wrestler
c) Cricket Player
d) Football Player

Click here to View Answer
Answer b) Wrestler. Renowned wrestler, coach and 2003 Dronacharya awardee Sukhchain Singh Cheema died. Sukhchain Singh Cheema who won a bronze medal in 1974 Tehran Asian Games in both the freestyle and Greco-Roman was the son of Rustum-e-Hind and Olympian wrestler Kesar Singh Cheema.

Leave a Comment