Current Affairs Quiz – January 11 2023

Current Affairs Quiz – January 11 2023

Current Affairs Quiz – January 11 2023. Read and Download daily, monthly Current Affairs Quiz 2023 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2023 PDF and Current affairs quiz PDF .

CURRENT AFFAIRS QUIZ(1)


1. Who has become Israel PM for 6th time?
a) Benjamin Netanyahu
b) Tair Lapid
c) Sara Ben-Gvir
d) Naftali Bennet

Click here to View Answer
Answer a) Benjamin Netanyahu. PM Narendra Modi spoke to his Israeli counterpart Benjamin Netanyahu and congratulated him for becoming PM for a record sixth time.

2. Who has been appointed as nutrition sponsor of Herbalife Nutrition India?
a) Deepika Padukone
b) Mithali Raj
c) Smrithi Mandana
d) Sania Mirza

Click here to View Answer
Answer c) Smrithi Mandana. Nutrition company Herbalife Nutrition India Private Limited is partnering with international women’s cricketer, Smriti Mandhana as a ‘nutrition sponsor’. She has had an incredible journey, taking the cricket world by storm with her batting performances.

3. Among the following, which film has been shortlisted for Oscars 2023?
a) Pushpa
b) KGF
c) Vikram
d) The Kashmir Files

Click here to View Answer
Answer d) The Kashmir Files. The story of Kashmir Files revolves around the mass exodus of Kashmiri Pandits in the year 1990 following systematic killings of people from the community by Pakistan-backed terrorists.

4. Who is the current External Affairs Minister of India?
a) Dr. Subramanyam Jaishankar
b) Janaina Tewaney
c) Arjun Munda
d) Haminder Singh lal

Click here to View Answer
Answer a) Dr. Subramanyam Jaishankar. India and Panama have signed a memorandum of understanding (MoU) to encourage cooperation in the training of diplomats. The MoU between India and Panama was signed by the External Affairs Minister of India Dr. Subramanyam Jaishankar and the Foreign Minister of Panama Janaina Tewaney Mencomon.

5. According to Henley Passport Index 2023, which country’s passport topped as the most favourible passport in the world?
a) USA
b) Japan
c) Singapore
d) China

Click here to View Answer
Answer b) Japan. According to the latest Henley Passport Index, Japan has retained its position as the most favourible passport in the world, allowing visa-free entry to 193 global destinations. which the country tops for the fifth consecutive year.

6. According to Henley Passport Index 2023, What is the rank of Indian passport?
a) 34th
b) 26th
c) 69th
d) 85th

Click here to View Answer
Answer d) 85th. The Indian passport was ranked 85th.

7. Who has been appointed as the Chairman and Managing Director of Electronics Corporation of India Limited (ECIL)?
a) Anurag Kumar
b) Vidhyasagar M
c) Sandeep Chandhan
d) Nithin Krishnan

Click here to View Answer
Answer a) Anurag Kumar. The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved Kumar’s appointment to the post till the date of his superannuation i.e 31.01.2026.

8. According to report, which city was the most polluted city in India in 2022?
a) New Delhi
b) Ghaziabad
c) Faridabad
d) Lucknow

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi. Delhi was the most polluted city in India in 2022 with PM 2.5 levels more than double the safe limit and the third highest average PM10 concentration, according to an analysis of Central Pollution Control Board data.

9. National Human Trafficking Awareness Day 2023 is observed on _____________.
a) Jan 11th
b) Jan 12th
c) Jan 13th
d) Jan 14th

Click here to View Answer
Answer a) Jan 11th. The National Human Trafficking Awareness Day is observed every year in the United States on 11th January. The day is dedicated to raising awareness about human trafficking.

10. Which state government’s ‘Year of Enterprises’ project has been selected as a best practices model in the thrust on Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs)?
a) Uttar Pradesh
b) Assam
c) kerala
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer c) Kerala. The project, which began in the current fiscal, aimed at creating one lakh enterprises in one year. However, the state government achieved this goal in just eight months, setting a new benchmark for promoting small and medium-sized enterprises in India.

11. Road Safety Week is observed on_____________.
a) 11th to 17th Jan
b) 12th to 18th Jan
c) 13th to 19th Jan
d) 14th to 20th Jan

Click here to View Answer
Answer a) 11th to 17th Jan. The week-long observance aims to propagate the cause of safer roads for all and create awareness among the general public about the importance of road safety.

12. Which state has emerged as Top Investment Destinations in India?
a) Uttarakhand
b) Tamil Nadu
c) Rajasthan
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer d) Gujarat. Fresh investments worth Rs 3.98 trillion were announced for Gujarat during the financial year (FY) 2022, representing a 273 percent increase over the FY 2021 figure of Rs 2.91 trillion.

13. Which city has topped the startup funding chart with a whopping 3.9 billion?
a) Gurugram
b) Pune
c) Chandigarh
d) Bengaluru

Click here to View Answer
Answer a) Bengaluru. In 2022, Bengaluru, the technology capital of India, has topped the startup funding chart with a whopping 3.9 billion, while Gurugram took the third spot with 1.2 billion in funding, and Pune had $1 billion in funding.

Follow our youtube channel for more GK and Current affairs  


Check out our latest videos on youtube