Current Affairs Quiz – January 11 & 12 2019

Current Affairs Quiz – January 11 & 12 2019

Current Affairs Quiz


1. ___________ has attained number one position in the International Boxing Association’s (AIBA) latest world rankings.
a) Amit Panghal
b) Shiva Thapa
c) M C Mary Kom
d) Vijender Singh

Click here to view Answer
Answer c) M C Mary Kom. M C Mary Kom has attained number one position in the International Boxing Association’s (AIBA) latest world rankings. She became the most successful boxer in world championships’ history when she claimed the 48kg category top honors in Delhi in November 2018.

2. Who will be India’s Chef de Mission. President of the Indian Weightlifting Federation for the 2020 Tokyo Olympics?
a) Gurdeep Singh
b) Vikas Thakur
c) Birendra Prasad Baishya
d) Sathish Sivalingam

Click here to view Answer
Answer c) Birendra Prasad Baishya. President of the Indian Weightlifting Federation (IWF), Birendra Prasad Baishya, has been named Chef de Mission for the 2020 Tokyo Olympics. IWF Secretary Sahdev Yadav said in a release that it is for the first time that the Weightlifting has been accorded with the honour of Chef de Mission for the Olympics. Baishya is also one of the Indian Olympic Association Vice Presidents.

3. Indian men’s hockey coach _______was removed from the position.
a) S. V. Sunil
b) Harendra Singh
c) Sardar Singh
d) Dhanraj Pillay

Click here to view Answer
Answer b) Harendra Singh. Indian men’s hockey coach Harendra Singh was removed from the position and offered the task of helming the junior squad by the national federation. Harendra Singh was brought in as men’s coach in May 2018 after Sjoerd Marijne was moved back to the women’s camp.

4. Who has been resigned as the chairperson and public interest director of the National Stock Exchange (NSE)?
a) Alok Verma
b) Ashok Chawla
c) Rita Baranwal
d) A Vaidheesh

Click here to view Answer
Answer b) Ashok Chawla. Ashok Chawla resigned as the chairman and public interest director of the National Stock Exchange (NSE) after the Central Bureau of Investigation (CBI) informed a Delhi court that the Centre had given the go-ahead to prosecute five people, including Mr. Chawla, in the Aircel-Maxis matter.

5. Which Bank has announced the appointment of Brahm Dutt as non-executive part-time chairman.
a) Axis Bank
b) Dena Bank
c) Yes Bank
d) Punjab Nation Bank

Click here to view Answer
Answer c) Yes Bank . Yes Bank, India’s fourth-largest private sector bank, announced the appointment of Brahm Dutt as non-executive part-time chairman up till July 4, 2020. He is currently also the chairman of the Nomination and Remuneration Committee.

6. Taiwan President Tsai Ing-wen has appointed ___________ as Prime Minister.
a) Sheikh Hasina
b) Ahmed Ouyahia
c) Su Tseng-chang
d) Edi Rama

Click here to view Answer
Answer c) Su Tseng-chang. Taiwan President Tsai Ing-wen has appointed Su Tseng-chang as Prime Minister during a Cabinet reshuffle following the ruling Democratic Progressive Party’s heavy losses in local elections.

7. Albie Morkel, the ________all-rounder, announced his retirement from all forms of cricket.
a) Iranian
b) South African
c) Indian
d) Russian

Click here to view Answer
Answer b) South African. Albie Morkel, the South African all-rounder, announced his retirement from all forms of cricket. Morkel, who played for close to 20 years of professional cricket, made his first-class debut for Easterns against Northerns in the 1999-00 domestic season.

8. 4th meeting of the Council for Trade Development and Promotion (CTDP) in Which City?
a) Delhi
b) Mumbai
c) Pune
d) Indore

Click here to view Answer
Answer a) Delhi. Union Minister for Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, chaired the 4th meeting of the Council for Trade Development and Promotion (CTDP) in New Delhi. Suresh Prabhu informed in the meeting that the Government of India formulated an Agricultural Export Policy for the first time with a focused plan to boost India’s agricultural exports to USD 60 billion by 2022.

9. The GST Council has decided to increase the GST registration threshold limit to _______ rupees from 20 lakh.
a) 10 lakh
b) 30 lakh
c) 40 lakh
d) 20 lakh

Click here to view Answer
Answer c) 40 lakh. The 32nd Meeting of GST Council was concluded in New Delhi. The Limit of annual turnover for composition scheme increased to 1. 5 crore rupees effective from April 1, 2019. The Council has decided to increase the GST registration threshold limit to 40 lakh rupees from 20 lakh.

10. The 25th edition of Partnership Summit 2019 was held in which city?
a) Hyderabad
b) Bhopal
c) Mumbai
d) Delhi

Click here to view Answer
Answer c) Mumbai. The 25th edition of Partnership Summit 2019, a global platform for dialogue, debate, deliberation and engagement among Indian and global leaders on economic policy and growth trends in India, is being held in Mumbai The two-day event will be inaugurated by the Vice President of India, M Venkaiah Naidu. The Summit is being organized by the Department of Industrial Policy and Promotion, Ministry of Commerce & Industry, Government of India, State Government of Maharashtra and Confederation of Indian Industry.

11. According to the Henley Passport Index, India jumped two positions from 81st in 2018 to 79th in 2019. Which Country retained its top spot as the world’s most travel-friendly passport?
a) Japan
b) Singapore
c) China
d) America

Click here to view Answer
Answer a) Japan. According to the Henley Passport Index, India jumped two positions from 81st in 2018 to 79th in 2019. Japan retained its top spot as the world’s most travel-friendly passport.

12. The Environment Ministry launched the National Clean Air Programme (NCAP)aimed at reducing toxic particulate matter in 102 Indian cities by _____.
a) 2020
b) 2019
c) 2022
d) 2024

Click here to view Answer
Answer d) 2024. Union Minister of Environment, Forest and Climate Change, Dr Harsh Vardhan just launched the National Clean Air Programme (NCAP) that aims to reduce toxic particulate matter by 2024, taking 2017 as the base year.

13. National Youth Day is celebrated on which Date?
a) 5th Sep
b) 12th Jan
c) 10th Jan
d) 12th Aug

Click here to view Answer
Answer b) 12th Jan. National Youth Day is celebrated on 12 January being the birthday of Swami Vivekananda. In 1984 the Government of India declared the day as National Youth Day and since 1985 the event is celebrated in India every year.

14. Who among the following was sworn in for a second term as Venezuela’s President?
a) Nicolás Maduro
b) Mohammad Ashraf Ghani
c) Abdelaziz Bouteflika
d) Jose Eduardo Dos Santos

Click here to view Answer
Answer a) Nicolás Maduro. Nicolás Maduro was sworn in for a second term as Venezuela’s President amid the economic and humanitarian crisis faced by the Latin American country. Maduro was re-elected last year. The US, EU and 13 other countries have stated that they would not recognise Maduro’s Presidency.

15. ISRO Chairman has announced that the organization is well prepared to meet the targets of launching Gaganyaan manned mission to outer space by December 2021, who is the Chairman of ISRO?
a) Dr. K Sivan
b) A. S. Kiran Kumar
c) K. Radhakrishnan
d) B. N. Suresh

Click here to view Answer
Answer a) Dr. K Sivan. ISRO Chairman Dr. K Sivan has announced that the organization is well prepared to meet the targets of launching Gaganyaan manned mission to outer space by December 2021. Under Gaganyaan project, India is planning to send three astronauts to outer space for seven days and bring them back.

16. Neeraj Chopra is associated with which among the following sports?
a) Javelin Throw
b) Cricket
c) Hockey
d) Chess

Click here to view Answer
Answer a) Javelin Throw.

17. Sweet Shop is a collection of poetry by ______?
a) Amitav Ghosh
b) Amit Chaudhuri
c) Vikram Seth
d) Rima Hooja

Click here to view Answer
Answer b) Amit Chaudhuri. Amit Chaudhuri releases new poetry collection. Noted novelist, essayist, poet and musician Amit Chaudhuris new poetry collection Sweet Shop has arrived at the stands. The collection of 31 poems makes a fresh, spiritual accommodation with the world. The poems often take their themes from sweets named and eaten, meals remembered, and matches these with meditations on culture, people, time and identity that slowly unfold as much in the mouth as in the mind.

Leave a Comment