Current Affairs Quiz – January 10 2019

Current Affairs Quiz – January 10 2019

Current Affairs Quiz


1. __________Central Bank and the Reserve Bank of India (RBI) have agreed to a $400 million deal under a swap arrangement to boost the island nation’s reserves.
a) Russia
b) China
c) Sri Lanka
d) Canada

Click here to view Answer
Answer c) Sri Lanka. Sri Lanka’s Central Bank and the Reserve Bank of India (RBI) have agreed to a $400 million deal under a swap arrangement to boost the island nation’s reserves. This facility is to be made available under the SAARC SWAP facility.

2. Who has been appointed president of the Alliance for Media Freedom (AFMF)?
a) Rajeev Kumar
b) N. Ram
c) Jalaj Shrivastava
d) Alok Verma

Click here to view Answer
Answer b) N. Ram. N. Ram, chairman, THG Publishing Private Limited, has been appointed president of the Alliance for Media Freedom (AFMF), a cross-media advocacy and action group of media organisations, promoters and journalists.

3. Mudra Yojana is a government scheme to provide loans of up to _____________.
a) 10 Lac
b) 25 Lac
c) 20 Lac
d) 15 Lac

Click here to view Answer
Answer a) 10 Lac. Textiles Minister Smriti Irani said that women entrepreneurs are the major beneficiaries of the Centre’s Mudra scheme. This is because women have cornered about 75 per cent of the total disbursals.

4. World Hindi Day is celebrated on which date?
a) 4 January
b) 25 April
c) 10th January
d) 10 December

Click here to view Answer
Answer c) 10th January. World Hindi Day is celebrated on January 10 every year, marking the anniversary of first World Hindi Conference which was held in 1975 by then Prime Minister Indira Gandhi.

5. Union Minister Nitin Gadkari has announced that India has allowed an Iranian bank, Pasargad Bank, to open a branch in which Place?
a) Nagpur
b) Pune
c) Mumbai
d) Delhi

Click here to view Answer
Answer c) Mumbai. Union Minister Nitin Gadkari has announced that India has allowed an Iranian bank, Pasargad Bank, to open a branch in Mumbai. The move is aimed at circumventing US trade and investment sanctions as India builds a strategic port in the West Asian country.

6. Who has been named as the 2018 Confederation of African Football Player of the Year?
a) Cristiano Ronaldo
b) Lionel Messi
c) Mohamed Salah
d) Romelu Lukaku

Click here to view Answer
Answer c) Mohamed Salah. Liverpool’s Mohamed Salah has been named as the 2018 Confederation of African Football Player of the Year. For the second consecutive year he has won the award. Egypt forward Salah, 26, beat Liverpool team-mate Sadio Mane of Senegal and Arsenal and Gabon striker Pierre-Emerick Aubameyang to the title. He received the award at a ceremony in Senegal.

7. World Economic Forum stated that India is set to become the world’s _____largest consumer market behind only USA and China by 2030.
a) 2nd
b) 3rd
c) 4th
d) 5th

Click here to view Answer
Answer b) 3rd. A report by World Economic Forum stated that India is set to become the world’s third largest consumer market behind only USA and China by 2030. The report was titled as ‘Future of Consumption in Fast-Growth Consumer Market – India’.

8. IRCTC has tied up with ____ for offer insurance of up to INR50 lakh for free for air passengers who book their tickets through its portal.
a) Bharti-Axa
b) SBI General Insurance Company Ltd.
c) The New India Insurance Company Limited
d) The Oriental Insurance

Click here to view Answer
Answer a) Bharti-Axa. IRCTC’s service charge of INR59 is the cheapest compared with travel websites. IRCTC has tied up with Galileo, a computer reservation system, for powering the flight search engine. At present, over 30 lakh users log in through its mobile app and 3 lakh ticket bookings happen daily through the app.

9. The Polavaram project entered the Guinness Book of World by pouring 32,100 cubic meters of concrete in a matter of 24 hours. This Project is of which state?
a) Odhisa
b) Sikkim
c) Kerala
d) Andhra Pradesh

Click here to view Answer
Answer d) Andhra Pradesh. The entire event was witnessed by the representatives of Guinness Book of World Record with the help of drone cameras. The previous Guinness record of 21,580 cubic meterswas achieved by RALS Contracting LLC and Alfa Eng. Consultant (all UAE), in Dubai in 2017. However, Andhra Pradesh’s Polavaram project beat the record.

10. The government launched Which Campaign to celebrate the exceptional achievements of women?
a) Web-Smart Women
b) Web-Wonder Women
c) Pretty Powerful Women
d) Web-Advance Women

Click here to view Answer
Answer b) Web-Wonder Women. The government launched Web-Wonder Women Campaign to celebrate the exceptional achievements of women who have influenced and impacted society through social media.
The Campaign aims to recognize the fortitude of Indian women stalwarts from across the globe who have used the power of social media to run positive campaigns to steer a change in society.

11. The University Grants Commission (UGC) has approved a list of journals, in that the UGC has decided to establish a CARE. CARE stands for ______?
a) Credit for Academic and Research Ethics
b) Communication for Academic and Research Ethics
c) Consortium for Academic and Research Ethics
d) Capital for Academic and Research Ethics

Click here to view Answer
Answer c) Consortium for Academic and Research Ethics. The University Grants Commission (UGC) has approved a list of journals, in that the UGC has decided to establish a Consortium for Academic and Research Ethics (CARE).

12. Department of Economic Affairs had signed an agreement with ________entity for deployment of 15 Electric Vehicles for their officers recently?
a) NTPC
b) BHEL
c) ONGC
d) Energy Efficiency Services Ltd.

Click here to view Answer
Answer d) Energy Efficiency Services Ltd. Department of Economic Affairs had signed an agreement with Energy Efficiency Services Limited (EESL) for deployment of 15 Electric Vehicles for their officers. The Vehicles were handed over by FM Jaitley.

13. Tea exports to ________ increase 22% in Jan-Oct 2018; CIS nations’ imports from India decline.
a) Pakistan
b) Canada
c) China
d) Nepal

Click here to view Answer
Answer a) Pakistan. Exports of tea to neighbouring Pakistan continued to show an increase more than most destinations during January to November 2018, at 14.56 mkgs as compared to 12.60 mkgs during the same period in 2017.

14. Which Country will host 2019 African Cup of Nations?
a) China
b) South Africa
c) Egypt
d) Nepal

Click here to view Answer
Answer c) Egypt. Seven-time champions Egypt have won the hosting rights for the 2019 edition of the African Cup of Nations. Egypt beat South Africa by 16 votes to one at the Confederation of African Football’s (CAF) Executive Committee.

15. Madhav National Park is located in which State?
a) Bihar
b) Assam
c) Sikkim
d) Madhya Pradesh

Click here to view Answer
Answer d) Madhya Pradesh.

Leave a Comment