Current Affairs Quiz – January 08 2020

Current Affairs Quiz – January 08 2020

1. GOCO – in this “C” represents______________.
a) Commission
b) Central
c) Contractor
d) Command

Click here to View Answer
Answer c) Contractor. The Indian Army began its work based on the Government Owned Contractor Operated (GOCO) model. The model will identify the potential industry partners for its base workshops and ordnance depots intended to improve operational efficiency.

2. Two Indian origin women appointed as the judges to criminal and civil courts in______________.
a) New York
b) Germany
c) Italy
d) Spain

Click here to View Answer
Answer a) New York. Two Indian origin women, Judge Archana Rao and Judge Deepa Ambedkar have been appointed as judges to criminal and civil courts. The judges were appointed by New York mayor Bill de Blasio.

3. The 31st International Kite Festival launched in ______________.
a) Ahmedabad
b) Pune
c) Allahabad
d) Indore

Click here to View Answer
Answer a) Ahmedabad. The 31st International Kite Festival was launched at the Sabarmati riverfront in Ahmedabad, Gujarat. It was inaugurated by Chief Minister Vijay Rupani.

4. India continues to be top sourcing market for _____________ tourism.
a) Indonesia
b) Sri Lanka
c) Bangladesh
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer b) Sri Lanka. India continued to be the top sourcing market for Sri Lankan tourism with Indian tourists constituting maximum 19 percent of total tourist arrivals to the island nation in 2019.

5. Which state has registered the highest Inpatient Department, IPD care in the country?
a) Jammu and Kashmir
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) JAmmu and Kashmir. As per the report, the 96% IPD care in rural areas of J&K is provided by Public Health Facilities. This facility is highest against the country’s average of 85%.

6. ‘Karmayoddha Granth’- book on the life of _________________.
a) Manmohan Singh
b) Atal Bihari Vajpayee
c) Ram Nath Kovind
d) Narendra Modi

Click here to View Answer
Answer d) Narendra Modi. A ‘Karmayoddha’ is a man with a beating heart for people, a statesman, a hard taskmaster, an able administrator and an ideal leader who leads by example. All these qualities have been personified by Narendra Modi.

7. NSO projects India’s GDP growth rate for 2019-20 at _________%.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

Click here to View Answer
Answer d) 5. National Statistical Office (NSO) projects India’s GDP growth rate for 2019-20 at 5%. The decline has been mainly on account of deceleration in manufacturing sector growth, which is expected to come down to 2 per cent in 2019-20 from 6.2 per cent in the year-ago fiscal.

8. _________________ and ____________ have conferred with the CK Nayudu Lifetime Achievement Award 2019.
a) Krishnamachari Srikkanth, Anjum Chopra
b) Rahul Dravid, Anjum Chopra
c) Virender Shewag, PT Usha
d) Krishnamachari Srikkanth, Anju George

Click here to View Answer
Answer a) Krishnamachari Srikkanth, Anjum Chopra. Srikkanth and Anjum will be conferred with the Lifetime Achievement award by Board of Control for Cricket in India (BCCI) for their contributions to Indian cricket.

9. Indian High Commission organizes “Art Exhibition” in ___________________.
a) Indonesia
b) New Delhi
c) Bangladesh
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Bangladesh. The Indian High Commission has organized the “Art Exhibition” in Dhaka, Bangladesh. The “Art Exhibition” has been organized to commemorate the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi.

10. Which team won the 5th Ice Hockey Association of India (IHAI) National Ice Hockey Championship -2020 in both Boys and Girls categories ?
a) Railway Team
b) Home Team
c) CPRF Team
d) Whole Zone Team

Click here to View Answer
Answer b) Home Team. In Leh-Ladakh, the home teams won the 5th Ice Hockey Association of India (IHAI) National Ice Hockey Championship -2020 in both Boys and Girls categories.

Leave a Comment