Current Affairs Quiz – January 08 & 09 2021

Current Affairs Quiz – January 08 & 09 2021

Current Affairs Quiz – January 08 & 09 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Hima Kohli appointed as 1st Woman Chief Justice of which state High Court?
a) Tamil Nadu
b) Telangana
c) Assam
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Telangana. The senior-most judge of Delhi High Court, Justice Hima Kohli has been appointed as the new Chief Justice of Telangana High Court. She is the first woman to be sworn in as CJ of Telangana HC.

2. Which state Government has launched Krishi Sanjeevani Vans to test soil, water?
a) Karnataka
b) Himachal Pradesh
c) Arunachal Pradesh
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer a) Karntaka. These vans have been launched by the state Agriculture Department with Central assistance under National Krishi Vikas Yojana to take up this novel programme.

3. #PaisonKoRokoMat- awareness campaign launched by_____________.
a) HDFC
b) Axis Bak
c) IDFC
d) SBI

Click here to View Answer
Answer c) IDFC. IDFC Mutual Funds has launched its latest pan-India investor awareness campaign titled #PaisonKoRokoMat.

4. PNB Collaborates with ____________ to set up Fintech Innovation Centre.
a) IIT Madras
b) IIT Bombay
c) IIT Kanpur
c) IISc Bangalore

Click here to View Answer
Answer c) IIT Kanpur. Punjab National Bank has partnered with IIT Kanpur and the Foundation for Innovation & Research in Science & Technology (FIRST) to set up a ‘Fintech Innovation Centre (FIC)’ at the institute’s campus.

5. Who has become the world’s richest person by Bloomberg Billionaires Index?
a) Jeff Bezos
b) Bill gates
c) Indra Nooyi
d) Elon Musk

Click here to View Answer
Answer d) Elon Musk. Elon Musk has become the world’s richest person, surpassing Amazon founder Jeff Bezos on the Bloomberg Billionaires Index, which ranks the world’s 500 wealthiest people.

6. JK Maheshwari sworned in as Chief Justice of which state High Court?
a) Meghalaya
b) Manipur
c) Punjab
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer d) Sikkim. Justice Jitendra Kumar Maheshwari was sworn in as the new Chief Justice of Sikkim High Court. Governor Ganga Prasad administered the oath of office to Justice Maheshwari during a function held in Raj Bhavan.

7. Pravasi Bharatiya Divas celebrated on _____________.
a) January 01
b) January 03
c) January 05
d) January 09

Click here to View Answer
Answer d) January 09. Pravasi Bharatiya Divas or NRI Day is celebrated every year on January 9 to mark the contribution of the overseas Indian community in the development of India.

8. “Fatah-1” Rocket System – belongs to______________.
a) India
b) Bangladesh
c) Pakistan
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Pakistan. The Fatah-1 weapon system is capable of precisely delivering conventional warheads deep into “enemy territory.”

9. Abhishek Yadav appointed as AIFF’s ____________ Deputy General Secretary.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer a) First. The 40-year-old former international, who has played with the likes of Bhaichung Bhutia, Sunil Chhetri, Mahesh Gawli and Climax Lawrence, has been serving as national team’s director since January 2018.

10. Satya Paul who passed away, is associated with____________.
a) Fashion Designer
b) Veteran Professor
c) Journalist
d) Vocalist

Click here to View Answer
Answer a) Fashion Designer. Satya Paul launched the first saree boutique in India, L’Affaire, in 1980. In 1986, he launched India’s first designer label, under the brand ‘Satya Paul’, which has now become one of the premier brands in the country.

Leave a Comment