Current Affairs Quiz – January 03 2019

Current Affairs Quiz – January 03 2019

1. The Reserve Bank of India (RBI) set up an expert committee under __________ to suggest long-term solutions for the economic and financial sustainability of the MSME sector.
a) ShaktiKant Das
b) Ajay Tyagi
c) Urjit Patel
d) U.K. Sinha

Click here to View Answer
Answer d) U.K. Sinha . The Reserve Bank of India (RBI) set up an expert committee under former Sebi chairman U.K. Sinha to suggest long-term solutions for the economic and financial sustainability of the MSME sector. RBI has announced the panel a day after it allowed a one-time restructuring of existing debt up to Rs.25 crore for the micro, small and medium enterprises (MSMEs) which have defaulted on payment but the loans given to them have continued to be classified as standard assets.

2. Dronacharya awardee cricket coach______Passed away , He was the Sachin Tendulkar’s Childhood Coach .
a) Nirupam Sen
b) Dipali Borthakur
c) CN Balakrishnan
d) Ramakant Achrekar

Click here to View Answer
Answer d) Ramakant Achrekar , Veteran cricket coach Ramakant Achrekar, who trained Bharat Ratna Sachin Tendulkar and Vinod Kambli, among others, passed away following a heart attack. He was 87 and breathed his last at his home in Dadar. Achrekar, honoured with Padma Shri in 2010 and Dronacharya Award in 1990, was instrumental in shaping the careers of Tendulkar, Kambli and over a dozen other top cricket stars.

3. CH Lokanath passed away after suffering cardiac arrest ,He was Associated With Which field ?
a) film industry
b) Journalism
c) Literature
d) Sports

Click here to View Answer
Answer a) film industry . Veteran Kannada actor C H Loknath passed away in Bengalutu today. Loknath ,popularly known as ‘Uncle’ in the industry has acted in about 650 movies and performed in over 1,000 plays in his career spanned almost six decades.

4. Which among the Following Airports has been declared as an authorized Immigration Check post for entry into/exit from India with valid travel documents for all classes of passengers?
a) Veer Savarkar International Airport
b) Jaipur International Airport
c) Chatrapati Shivaji International Airport
d) Chaudhary Charan Singh International Airport

Click here to View Answer
Answer a) Veer Savarkar International Airport . Veer Savarkar International Airport in Port Blair has been declared as an authorized Immigration Check post for entry into/exit from India with valid travel documents for all classes of passengers. Information, Public Relations and Tourism Division of Andaman and Nicobar Administration said this in a press release.

5. Who has been has been appointed as the Chief Operating Officer of RBL Bank?
a) Bhupesh Baghel
b) Pawan Singh
c) Pankaj Sharma
d) K Chandrashekar Rao

Click here to View Answer
Answer c) Pankaj Sharma. RBL Bank has appointed Pankaj Sharma as its chief operations officer to overlook the corporate services function & bank’s overall operations. He was heading retail operations in Axis Bank. He also worked with GE Countrywide, ICICI Bank & ICICI Prudential.

6. Who has been appointed as the Director General of Ordnance Factories (DGOF) and chairman of the Ordnance Factory Board (OFB)?
a) Pankaj Sharma
b) Saurabh Kumar
c) Rajeev Kumar
d) Bhupesh Baghel

Click here to View Answer
Answer b) Saurabh Kumar . Saurabh Kumar took over as Director General of Ordnance Factories (DGOF) and chairman Ordnance Factory Board (OFB), from P K Shrivastava in Kolkata.

7. The government has appointed ______ Managing Director, Life Insurance Corporation of India, as the Acting Chairman.
a) A N Jha
b) Rajeev Ahuja
c) Hemant Bhargava
d) P V Bharathi

Click here to View Answer
Answer c) Hemant Bhargava. The government has appointed Hemant Bhargava, Managing Director, Life Insurance Corporation of India, as the Acting Chairman. Bhargava, the senior-most MD at LIC, is also being seen as a strong contender for the post of Full-Time Chairman at the state-owned life insurer.

8. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the 106th Indian Science Congress (ISC-2019) at Which City of Punjab?
a) Firozpur
b) Patiala
c) Jalandhar
d) Chandigarh

Click here to View Answer
Answer c) Jalandhar. Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the 106th edition of Indian Science Congress at Jalandhar , an annual congregation that witnesses deliberations by top scientific minds of the country.
The theme for ISC-2019 is ‘Future India-Science and Technology’ and it will be hosted by the Lovely Professional University (PLU), Jalandhar from January 3-7.

9. Renowned Bengali writer and Sahitya Akademi awardee________ passes away due to age-related ailments
a)CN Balakrishnan
b) Dibyendu Palit
c) CH Lokanath
d) Ramakant Achrekar

Click here to View Answer
Answer b) Dibyendu Palit . Renowned Bengali writer and Sahitya Akademi awardee Dibyendu Palit died due to age-related ailments, He was conferred the Sahitya Akademi for his novel ‘Anubhab’ in 1998.

10. Recently India has signed MOU with Which Country on Cooperation in the area of Cyber Security.
a) Morocco
b) Singapore
c) Canada
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer a) Morocco. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has been apprised of the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Morocco on cooperation in the area of Cyber Security. The MoU was signed on 25th September 2018. The MoU intends to promote closer cooperation for exchange of knowledge and experience in detection, resolution and prevention of security-related incidents between India and Morocco.

11. The cabinet has approved the merger of Vijaya Bank & _____with Bank of Baroda.
a) Dena Bank
b) Punjab National Bank
c) Yes Bank
d) Syndicate Bank

Click here to View Answer
Answer a) Dena Bank . The cabinet has approved the merger of Vijaya Bank & Dena Bank with Bank of Baroda. After this merger, Bank of Baroda will become the third biggest public sector bank. The merger will be effective from April 1. This is also the first ever three-way merger in Indian banking.

12. Global Hunger index report published by ?
a) UNIDO
b) International Food Policy Research Institute
c) UNICEF
d) IMF

Click here to View Answer
Answer b) International Food Policy Research Institute. The International Food Policy Research Institute is an international agricultural research center founded in the early 1970s to improve the understanding of national agricultural and food policies to promote the adoption of innovations in agricultural technology.
Headquarters : Washington, D.C., USA

13. ______government announced two welfare initiatives for farmers. Both initiatives, which are part of the ‘Krishi Krishak Bondhu’ scheme.
a) Odisha
b) West Bengal
c) Assam
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer b) West Bengal . The West Bengal government announced two welfare initiatives for farmers. Both initiatives, which are part of the ‘Krishi Krishak Bondhu’ scheme. The first of the two initiatives will provide Rs 2 lakh to the family of a deceased farmer. Under the second initiative, farmers would get Rs 2,500 twice a year for growing a single crop on one acre of land.

14. India Pharma 2019 & India Medical Device 2019 to be held in Which city ?
a) Bengaluru
b) Pune
c) Delhi
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer a) Bengaluru. The theme for India Pharma 2019 is ‘Enabling Quality Affordable Healthcare’ and that of India Medical Device 2019 is ‘Med-Tech India: Gearing up for Ayushman Bharat’.

15. “Asuncion” is the Capital city of which Country ?
a) Cyprus
b) Paraguay
c) Croatia
d) Norway

Click here to View Answer
Answer b) Paraguay.

Leave a Comment