Current Affairs Quiz – February 27 & 28 2021

Current Affairs Quiz – February 27 & 28 2021

Current Affairs Quiz– February 27 & 28 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Recently, which bank has joined JPMorgan’s blockchain payments network?
a) HDFC
b) SBI
c) ICICI
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) SBI. The tie-up is expected to reduce SBI customers’ transaction costs and time taken for payments. SBI has joined Liink, a new blockchain-based interbank data network developed by JPMorgan.

2. World NGO Day is observed on___________.
a) February 04
b) February 13
c) February 18
d) February 27

Click here to View Answer
Answer d) February 27. World NGO Day is celebrated every year on 27th February globally. World NGO Day aims to inspire people to become more actively involved within NGOs (Charities, NPOs, CSOs)

3. Who has honoured with CERAWeek global energy and environment leadership award?
a) PM Modi
b) Ram Nath Govind
c) Raj Nath Singh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) PM Modi. Prime Minister Narendra Modi will be honoured with the CERAWeek global energy and environment leadership award next week in recognition of his commitment to sustainability in the energy and the environment.

4. Ministry of Sports restores recognition of _______________.
a) Sports Ministry
b) Ministry of Physical Education
c) Gymnastics Federation of India
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Gymnastics Federation of India. The Union Ministry of Youth Affairs and Sports has decided to restore recognition of the Gymnastics Federation of India (GFI) as a National Sports Federation (NSF).

5. PM Modi to inaugurate 2nd Maritime India Summit-2021 on ____________.
a) March 02
b) March 24
c) April 01
d) April 16

Click here to View Answer
Answer a) March 02. Prime Minister Modi will inaugurate the 2nd Maritime India Summit which will be held in a virtual mode on March 2, 2021.

6. Amazonia-1 satellite belongs to ____________.
a) Argentina
b) Brazil
c) Paraguay
d) Uruguay

Click here to View Answer
Answer b) Brazil. The Indian Space Research Organisation on February 28, 2021, launched Polar Satellites Launch Vehicle- PSLV C51 carrying Amazonia-1 satellite of Brazil and 18 other satellites of USA and India from Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota, Andhra Pradesh at 10.24 am.

7. Namma Cargo services Launched by which state?
a) Kerala
b) TN
c) Karnataka
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer c) Karntaka. At this place, the State road transport corporations will transport the parcels so as to generate more revenue, except for the Bangalore Metropolitan Transport Corporation (BMTC).

8. The US Senate has confirmed whose nomination as US ambassador to UN?
a) Antony Blinken
b) Avril Haines
c) Pete Buttigieg
d) Linda Thomas-Greenfield

Click here to View Answer
Answer d) Linda Thomas-Greenfield. The US Senate on February 23, 2021 confirmed Linda Thomas-Greenfield as US ambassador to the United Nations. Greenfield’s name was nominated for the post by US President Joe Biden.

Leave a Comment