Current Affairs Quiz – February 25 & 26 2021

Current Affairs Quiz – February 25 & 26 2021

Current Affairs Quiz – February 25 & 26 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Indian social activist Anjali Bhardwaj was honoured with an anti-corruption award by which nation?
a) US
b) UK
c) France
d) Canada

Click here to View Answer
Answer a) US. The honour was conferred upon 12 individuals in total for their dedication towards combating corruption.

2. Indian cricketer Yusuf Pathan has announced his retirement from all forms of cricket. He had made his ODI debut in which year?
a) 2007
b) 2008
c) 2009
d) 2010

Click here to View Answer
Answer b) 2008. His ODI debut was in June 2008 against Pakistan and his T20I debut in September 2007 also against Pakistan.

3. The Financial Action Task Force (FATF) on February 25, 2021 retained Pakistan on its ‘grey list’ till when?
a) June 2021
b) August 2021
c) September 2021
d) October 2021

Click here to View Answer
Answer a) June 2021. The Financial Action Task Force (FATF) on February 25, 2021 retained Pakistan on its “grey list” till June 2021 after concluding that the nation had failed to address.

4. Currently, FATF has _______members.
a) 23
b) 25
c) 32
d) 39

Click here to View Answer
Answer d) 39. The FATF is an inter-governmental body set up in 1989 to combat money laundering, terror financing and other related threats to the international financial system. Currently, it has 39 members. Pakistan has been on the Grey list since June 2018.

5. Irakli Garibashvili as New Prime Minister of ___________.
a) Philipines
b) Sweden
c) Georgia
d) Australia

Click here to View Answer
Answer c) Georgia. Garibashvili pledged to create a long-term development strategy for Georgia in his first one hundred days in office.

6. Which UT has becme the first Union Territory in India to launch Carbon Watch?
a) Puducherry
b) Goa
c) Chandigarh
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. Although the app can be accessed by everyone, it has specific options for the residents of Chandigarh to compile a detailed study.

7. Kushinagar Airport Gets International Airport Licence from DGCA, belongs to which state?
a) UP
b) MP
c) Maharastra
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) UP. Once operational, Kushinagar airport will become the third functional international facility in the state.

8. Which cabinet has approved mission ‘Lal Lakir’ in all villages?
a) Harayana
b) Punjab
c) Bihar
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer b) Punjab. The Punjab Cabinet has approved the implementation of the mission ‘Lal Lakir’ aimed at facilitating villagers to monetise property rights and availing benefits provided by government departments, institutions and banks in all villages across the state.

9. Who has assumed the charge of Chairman National Commission for Scheduled Castes (NCSC)?
a) Arun Vijay
b) Vijay Sampla
c) Rahul Singh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Vijay Sampla. He has been the former Union Minister of State for Social Justice & Empowerment from 2014 to 2019.

10. ‘Namma Chennai Smart Card’ has launched by____________.
a) Axis
b) HDFC
c) IDFC
d) ICICI

Click here to View Answer
Answer d) ICICI. ICICI Bank has announced the launch of a Common Payment Card System (CPCS) in partnership with the Greater Chennai Corporation (GCC) and Chennai Smart City Limited.

Leave a Comment