Current Affairs Quiz – February 25 and 26 2017

Current Affairs Quiz

1. U.S. Democrats elected _________________ as chairman to lead the daunting task of rebuilding the party and heading the opposition to Republican President Donald Trump
a) Tom Vilsack
b) Tom Perez
c) Julián Castro
d) Keith Ellison

Click here to View Answer
Answer b) Tom Perez. U.S. Democrats elected former Labor Secretary Tom Perez as chairman choosing a veteran of the Obama administration to lead the daunting task of rebuilding the party and heading the opposition to Republican President Donald Trump. Members of the Democratic National Committee, the administrative and fundraising arm of the party, picked Perez on the second round of voting over U.S. Representative Keith Ellison, a liberal from Minnesota.

2. Who has been named as Indian entrepreneur of the year 2016 by EY, the consulting firm formerly known as Ernst & Young?
a) Vinod Khosla
b) Sundar Pichai
c) Vivek Chaand Sehgal
d) Satya Nadella

Click here to View Answer
Answer c) Vivek Chaand Sehgal. Vivek Chaand Sehgal, the 60-year-old chairman of auto parts maker Motherson Sumi Systems Ltd, has been named Indian entrepreneur of the year 2016 by EY, the consulting firm formerly known as Ernst & Young. Infosys Ltd co-founder Nandan Nilekani was honoured with a lifetime achievement award for spearheading India’s Aadhaar project as head of the Unique Identification Authority of India (UIDAI).

3. The world’s first robot table tennis tutor named ______________ in Japan has set a new Guinness World Record
a) FORPHEUS
b) TORPHEUS
c) MORPHEUS
d) HORPHEUS

Click here to View Answer
Answer a) FORPHEUS. Omron’s table tennis robot FORPHEUS is certified as the “first robot table tennis tutor” in the world by Guinness World Records. A symbol of its technological expertise, OMRON first created the robot in 2013.

4. Former Nagaland Chief Minister ______________ was appointed as Finance Advisor to the state government in the rank of a Cabinet Minister
a) Neiphiu Rio
b) S. C. Jamir
c) Vamuzo Phesao
d) T R Zeliang

Click here to View Answer
Answer d) T R Zeliang. Former Nagaland Chief Minister T R Zeliang was appointed as Finance Advisor to the state government in the rank of a Cabinet Minister. Mr. Zeliang, appointed by the Governor P.B.Acharya, will receive the pay and allowances and all other facilities admissible to a cabinet minister.

5. Minister of State (Independent Charge) for AYUSH, _________________ will inaugurate the World Integrated Medicine Forum on Regulation of Homeopathic Medicinal Products
a) Shripad Yesso Naik
b) Dharmendra Pradhan
c) Bandaru Dattatreya
d) Rajiv Pratap Rudy

Click here to View Answer
Answer a) Shripad Yesso Naik. Minister of State (Independent Charge) for AYUSH, Shri Shripad Yesso Naik will inaugurate the World Integrated Medicine Forum on Regulation of Homeopathic Medicinal Products: National and Global strategies in New Delhi.

6. The adoption of the Goods and Service Tax (GST) could help raise India’s medium-term gross domestic product (GDP) growth to over _____
a) 6%
b) 7%
c) 8%
d) 9%

Click here to View Answer
Answer c) 8%. The adoption of the Goods and Service Tax (GST) could help raise India’s medium-term gross domestic product (GDP) growth to over 8% and create a single national market for enhancing the efficiency of the movement of goods and services, the International Monetary Fund (IMF) said.

7. A hill station cycle path, believed to be the first in India, recently opened in __________
a) Pune
b) Jaipur
c) Kochi
d) Darjeeling

Click here to View Answer
Answer d) Darjeeling. A hill station cycle path, believed to be the first in India, recently opened in Darjeeling. The 20-kilometre mountain biking path runs through the Senchal Wildlife Sanctuary to reach Chatakpur, a small eco-village resort. It costs ₹70 to access the trail, which remains open between 6 am and 6 pm.

8. The Central government has given permission to _____________ for increasing the number of workdays under MGNREGA from the existing 100 days to 150 days recently
a) Rajasthan
b) Tamil Nadu
c) Gujarat
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) Tamil Nadu. The government has risen the workdays under its flagship Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNREGA) from 100 to 150 for tribals, a move that will benefit 14 lakh families. The Union Cabinet decision will come into effect from April this year. Those tribals who have received land rights under the Forest Rights Act, 2006, will be eligible for additional 50 days of wage employment under the rural job scheme.

9. _____________government approved around 37% hike in the minimum wages for unskilled, semi-skilled and skilled persons
a) Maharashtra
b) Puducherry
c) Bihar
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The Delhi government approved around 37% hike in the minimum wages for unskilled, semi-skilled and skilled persons. As per the decision, the minimum wage for unskilled labour will be ₹13,350 per month, and for semi-skilled and skilled persons will be ₹14,698 and ₹16,182 respectively. Notably, this is the second time the government has approved such an increase.

10. Which state has become the second largest crude oil producer in the country?
a) Rajasthan
b) Punjab
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Rajasthan . Rajasthan has become the second largest crude oil producer in the country after the offshore field Bombay High, Governor Kalyan Singh said in the Assembly highlighting the achievements of the state government. Delivering his speech on the first day of the Budget Session, Singh said oilfields in the state were producing nearly 90 lakh tones oil annually, which is 24 per cent of the total domestic crude oil production.

11. Which Indian city celebrated its 606th foundation day on February 26, 2017?
a) Mumbai
b) Bangalore
c) Pune
d) Ahmadabad

Click here to View Answer
Answer d) Ahmadabad. Manek Burj is the place from where Ahmed Shah Badshah began the construction of Ahmedabad on February 26, 1411, as capital of his Gujarat Sultanate. It is the place where the foundation stone was laid under the guidance of Manek Nath, one of the 84 siddha gurus of Nath Sampradaya. Ahmedabad’s nomination to the UNESCO heritage list, the Ahmedabad Sunni Muslim Waqf Committee will be using the opportunity of city’s 605th foundation day to chalk out a policy for promotion of Ahmedabad’s rich heritage, along with establishing an importance of this day.

12. Which bank has launched a railway ticket booking facility by having a direct tie-up IRCTC?
a) UCO Bank
b) United Bank of India
c) Union Bank of India
d) Bank of India

Click here to View Answer
Answer b) United Bank of India. Kolkata-based United Bank of India (UBI) has launched a railway ticket booking facility by having a direct tie-up IRCTC. The facility was launched on February 21. Post the introduction of this facility, UBI customers can now book railway tickets seamlessly through IRCTC website using the bank’s debit card.

13. India will be the fastest growing economy among G-20 countries clocking a ____ per cent growth in 2017
a) 7.1%
b) 7.2%
c) 7.4%
d) 7.7%

Click here to View Answer
Answer a) 7.1%. India will be the fastest growing economy among G-20 countries clocking a 7.1 per cent growth in 2017, Moody’s Investors Service said. The Indian economy had slowed in the fourth quarter of 2016 due to the withdrawal of 86 per cent of the currency in circulation — without an immediate replacement.

14. India and _________________ have signed USD 375 million pact for loans and grants to develop 800—km Visakhapatnam—Chennai Industrial Corridor
a) World Bank
b) Asian Development Bank
c) New Development Bank
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Asian Development Bank. India and ADB have signed USD 375 million pact for loans and grants to develop 800—km Visakhapatnam—Chennai Industrial Corridor, which is the first phase of a planned 2,500-km East Coast Economic Corridor. ADB had last September approved USD 631 million in loans and grants for the industrial corridor.

15. Which bank has introduced RFID-enabled banking cards whereby a branch/relationship manager can identify a valued client entering a branch with the card?
a) Bank of Baroda
b) Andra Bank
c) Syndicate Bank
d) Dena Bank

Click here to View Answer
Answer d) Dena Bank. Dena Bank has introduced RFID-enabled banking cards whereby a branch/relationship manager can identify a valued client entering a branch with the card. Once the client enters the branch, complete information about him/her will pop up on the manager’s desktop. The RFID card is being introduced in select branches, and Dena Bank JVPD branch (Mumbai) is the first branch to be enabled with RFID technology.

16. India and ___________ have signed a Memorandum of Understanding (MoU) for the sustainable development of Sylhet city with financial aid from India
a) Sri Lanka
b) Bangladesh
c) Nepal
d) China

Click here to View Answer
Answer b) Bangladesh . India and Bangladesh have signed a Memorandum of Understanding (MoU) for the sustainable development of Sylhet city with financial aid from India. Indian High Commissioner Harsh Vardhan Shringla, Additional Secretary of the Economic Relations Division Shah Md. Aminul Haque and Sylhet City Corporation CEO Enamul Habib signed the tripartite agreement in Sylhet, a metropolitan city in north eastern Bangladesh.

17. India and _____________ have ratified the Social Security Agreement (SSA), which will come into force from May 1 this year
a) Germany
b) Russia
c) Switzerland
d) Tajikistan

Click here to View Answer
Answer a) Germany . India and Germany have ratified the Social Security Agreement (SSA), which will come into force from May 1 this year, to help promote more investment flows between the two countries. The SSA will also integrate the provisions of the 2008 social insurance pact that exempts detached workers of the two countries from making social security contributions in either countries so long as they were making such contributions in their respective countries.

18. _________crore deal has been cleared by the government for jointly developing with Israel a medium-range surface-to-air missile (MR-SAM) for the army
a) 10,000
b) 15,000
c) 17,000
d) 21,000

Click here to View Answer
Answer c) 17,000. Rs 17,000 crore deal has been cleared by the government for jointly developing with Israel a medium-range surface-to-air missile (MR-SAM) for the army, reflecting India’s fast-growing defence ties with the Jewish nation. The project will be implemented by the DRDO (Defence Research and Development Organisation) and Israeli Aircraft Industry (IAI).

19. Which two countries have been suspended from voting in the UN General Assembly for the second time in two years because of millions of dollars in unpaid dues to the world body?
a) South Africa and Libya
b) Venezuela and Libya
c) Venezuela and Iran
d) Iraq and Pakistan

Click here to View Answer
Answer b) Venezuela and Libya. Venezuela and Libya have been suspended from voting in the UN General Assembly for the second time in two years because of millions of dollars in unpaid dues to the world body. The Assembly decided this week that six countries would lose their votes in the 2016-2017 session because they’re over two years in arrears.

20. Pakistan has signed 10 agreements with ________ to enhance bilateral cooperation in various fields
a) Turkey
b) China
c) India
d) Afghanistan

Click here to View Answer
Answer a) Turkey. Pakistan has signed 10 agreements with Turkey to enhance bilateral cooperation in various fields, including exchange of financial intelligence relating to money laundering, hydrocarbon and defence cooperation. The agreements and MoUs were signed during Prime Minister Nawaz Sharif’s visit to Turkey from 22-24 February during which he co-chaired the 5th Session of Pakistan-Turkey High Level Strategic Cooperation Council (HLSCC).

21. Pooja Ghatkar related to which sports?
a) Cricket
b) Boxing
c) Badminton
d) Shooting

Click here to View Answer
Answer d) Shooting . Pooja Ghatkar overcame some technical issues to clinch the women’s 10m air rifle bronze medal as India opened their account on a positive note in the International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup. The 28-year-old Ghatkar, a former Asian champion, shot 228.8 in the final of 10m air rifle to finish third on the podium and win her maiden Wor4d Cup medal, at the Dr Karni Singh Shooting Range.

22. Who will join the BWF Athletes’ Commission as a representative of the International Olympic Committee (IOC)?
a) Saina Nehwal
b) PV Sindhu
c) Jwala Gutta
d) Ashwini Ponnappa

Click here to View Answer
Answer a) Saina Nehwal. Shuttler Saina Nehwal, who was appointed a member of the International Olympic Committee’s Athletes’ Commission (AC) last year, would be representing the panel in the Badminton World Federation (BWF). She would join the BWF Athletes’ Commission as a representative of5the IOC AC, IOC said in a communication to Nehwal.

23. Which team won all three medals in the 12.8 Kilometre Individual Time Trial at the sixth Asian Para-Road Cycling Championship held in Bahrain?
a) USA
b) China
c) India
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) India . India won all three medals in the 12.8 Kilometre Individual Time Trial at the sixth Asian Para-Road Cycling Championship held in Bahrain. Chandigarh’s Abhishek won the gold medal, Divij Shah from West Bengal won silver medal and Harinder Singh from BSF won bronze medal. In this edition of tournament, 9 members of Indian Para Cycling team are participating under the aegis of Cycling Federation of India.

Leave a Comment