Current Affairs Quiz – February 23 & 24 2021

Current Affairs Quiz – February 23 & 24 2021

Current Affairs Quiz – February 23 & 24 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. India signed a free trade agreement with which country on February 22, 2021?
a) Sri Lanka
b) Australia
c) Mauritius
d) Maldives

Click here to View Answer
Answer c) Mauritius. This is the first such agreement of India with an African country and it was signed during the visit of EAM S Jaishankar to the island nation.

2. Union Environment Minister Prakash Javadekar inaugurated Atal Paryavaran Bhavan in which union territory?
a) Jammu& Kashmir
b) Puducherry
c) Andaman& Nicobar Islands
d) Lakshadweep

Click here to View Answer
Answer d) lakshadweep. Union Environment Minister Prakash Javadekar recently inaugurated Lakshadweep Forest Department’s headquarters, Atal Paryavaran Bhavan.

3. Which nation has permitted its women to enter the military in a landmark move?
a) Syria
b) North Korea
c) Saudi Arabia
d) UAE

Click here to View Answer
Answer c) Saudi Arabia. Saudi Arabian women can now be employed as soldiers, lance corporals, corporals, sergeants and staff sergeants.

4. Which bank won World HRD Congress Awards?
a) Citi Bank
b) Union Bank Of India
c) City Union bank
d) SBI

Click here to View Answer
Answer b) Union Bank Of India . Union Bank of India was awarded “Best Service Provider” in Human Resources and also the best institution for “Excellence in Learning & Development” at the 29th Global HRD Congress awards.

5. Which nation has become India’s top trading partner in the year 2020?
a) China
b) Russia
c) Japan
d) USA

Click here to View Answer
Answer a) China. The reason was that India was still dependent on the import of heavy machines, telecom equipment and home appliances from China.

6. Which state will host Khelo India University Games 2021?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Karnataka. The chief minister of Karnataka, BS Yeddyurappa, announced that Karnataka will be hosting the second Khelo India University Games (KIUG) in the year 2021.

7. Central Excise Day is observed on_________.
a) February 12
b) February 17
c) February 19
d) February 24

Click here to View Answer
Answer d) February 24. The day is being celebrated to honour the service of the Central Board of Excise and Custom (CBEC) to the country. The day is celebrated to honour the officers associated with CBEC and their services.

8. Which actor has awarded ‘Critics Best Actor’ in Dadasaheb Phalke International Film Festival Awards 2021?
a) Akshay Kumar
b) Shah Rukh Khan
c) Sushant Singh Rajput
d) Aamir Khan

Click here to View Answer
Answer c) Sunshant Singh Rajput. Late actor Sushant Singh Rajput was posthumously awarded ‘Critics Best Actor’ for his performance in Dil Bechara.

9. President Ram Nath Kovind inaugurates world’s largest Narendra Modi stadium in _____________.
a) Assam
b) Gujarat
c) Arunachal Pradesh
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. The Motera stadium has been renamed Narendra Modi Stadium and it will surpass Melbourne Cricket Ground to become the largest stadium in the world.

Leave a Comment