Current Affairs Quiz – February 21 2020

Current Affairs Quiz – February 21 2020

1. India ranked _________ on the Sustainability Index as per UN report.
a) 52nd
b) 69th
c) 77th
d) 91th

Click here to View Answer
Answer c) 77th. India secured 77th rank on the Sustainability Index and 131st on the Flourishing Index in the UN report that was commissioned by a Commission of World Health Organization (WHO), UN Children’s Fund (UNICEF) and The Lancet.

2. Who has conferred with the seventh PSU Leadership Award?
a) SK Barua
b) Arjun Ram Meghwal
c) Numali Gowda
d) M Chander

Click here to View Answer
Answer a) SK Barua. SK Barua, Chairman, Confederation of Indian Industry (CII) North East Council & Managing Director, Numaligarh Refinery Ltd was conferred with the seventh PSU Leadership Award on 19 February.

3. Indias first private gold mine to be set up in_______________.
a) Uttar Pradesh
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Pradesh. India’s first private gold mine operation will begin in the last quarter of 2021 at Jonnagiri in Kurnool district, Andhra Pradesh.

4. According to World Wide Education for the Future Index, India secured________rank.
a) 22nd
b) 35th
c) 41st
d) 63rd

Click here to View Answer
Answer b) 35th. The Economic Intelligence Unit recently published the Worldwide Education for the Future Index for the year 2019. India has jumped by five ranks and currently holds rank 35.

5._____________ topped in Nature Ranking Index-2020.
a) Council of Scientific and Industrial Research – Delhi
b) ISRO
c) Bhabha Atomic Space Research and Organization
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Council of Scientific and Industrial Research – Delhi. The CSIR of Delhi topped the National Ranking Index 2020 that ranks the scientific research institutes. CSIR was followed by IISc Bangalore.

6. Who won Best Actor at Dadasaheb Phalke International Film Festival Awards 2020?
a) Akshay Kumar
b) Kamal Hasan
c) Shah Ruhk Khan
d) Hrithik Roshan

Click here to View Answer
Answer d) Hrithik Roshan. Hrithik Roshan on Thursday won the Best Actor award for his performance in ‘Super 30’, that won Best Film award, at the Dadasaheb Phalke International Film Festival Awards.

7. International Mother Language Day is observed on___________.
a) Feb 18
b) Feb 19
c) Feb 22
d) Feb 21

Click here to View Answer
Answer d) Feb 21. International Year of Languages, to promote unity in diversity and international understanding, through multilingualism and multiculturalism and named the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization to serve as the lead agency for the Year.

8. Theme for International Mother Language Day is________________.
a) Language and Growth
b) unity in diversity and international understanding
c) Languages without borders
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Languages without borders.

9. Gold medal for Divya Kakran, Pinki and Sarita Mor , are associated with____________.
a) Swimmers
b) Wrestlers
c) Boxers
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Wrestlers. Divya Kakran on Thursday won a gold medal at the Asian Wrestling Championships after a dominant show in which she won all her bouts by fall, including against junior world champion Naruha Matsuyuki.

10. The Government of India has declared __________ as National Heritage Animal.
a) Indian elephant
b) Indian Bustard
c) Bengal Florican
d) Asian Elephant

Click here to View Answer
Answer a) Indian Elephant. India’s proposal to include Great Indian Bustard, Asian Elephant and Bengal Florican in Appendix I of UN Convention on migratory species was unanimously accepted today at the ongoing thirteenth Conference of the Parties to the Convention on MigratorySpecies (CMS) in Gandhinagar.

11. Who has been appointed as MD of Dhanlaxmi Bank?
a) Sunil Gurbaxani
b) Ravi Teju
c) Vijay Babu M
d) Ruben Kavi

Click here to View Answer
Answer a) Sunil Gurbaxani. Reserve Bank of India (RBI) on February 20 approved appointment of Sunil Gurbaxani as managing director and CEO of Dhanlaxmi Bank. Gurbaxani is working with Axis Bank at present.

12. Larry Tesler is passed away at 74, is associated with____________.
a) Agriculturist
b) Journalist
c) Actor
d) Computer Scientist

Click here to View Answer
Answer d) Computer Scientist. A pioneering US computer scientist whose accomplishments included inventing the widely relied on “cut, copy and paste” command died at age 74.

13. Who won third successive ESPN’s Female Sportsperson of the Year award?
a) Saina Nehwal
b) Smriti Manadana
c) Mithali Raj
d) PV Sindhu

Click here to View Answer
Answer d) PV Sindhu. World champion shuttler P V Sindhu today won the ESPN’s Female Sportsperson of the Year award for a third consecutive time while young shooter Saurabh Chaudhary bagged the honour in the male category.

14. Which among the following cities has topped in smart city mission?
a) Ranchi
b) Shimla
c) Ahmedabad
d) Chandigarh

Click here to View Answer
Answer c) Ahmedabad. In a final push to the Smart City Mission, the Centre has devised a 20-20 model to pair the top 20 cities with the bottom 20 and help the laggard cities to kick-start the smartening up process by borrowing technical know-how and financial studies.

Leave a Comment