Current Affairs Quiz – February 19 & 20 2020

Current Affairs Quiz – February 19 & 20 2020

1. Soil Health Card Day is observed on____________.
a) February 17
b) February 18
c) February 19
d) February 20

Click here to View Answer
Answer c) February 19. In order to commemorate the launch of Soil Health Card Scheme, the GoI is marking Soil Health Card Day on February 19, 2020. The Soil Health Card Scheme was launched by PM Modi on February 19, 2015.

2. Indian Bird Species have declined by __________% says State of India’s Birds Report.
a) 20
b) 40
c) 60
d) 80

Click here to View Answer
Answer d) 80. The report says that more than 80% of Indian bird species have declined in the last 5 years. More than 15,000 bird watchers participated in the survey.

3. Kala Kumbh: Exhibition to promote GI crafts and Heritage of India held in _____________.
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Jaipur
d) Pune

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi. Kala Kumbh – Handicrafts Thematic Exhibition was held in various parts of the country through the Office of Development Commissioner (Handicrafts).

4. Which city will be hosting the final of the FIFA U-17 Women’s World Cup?
a) Mumbai
b) Melbourne
c) Sydney
d) Washington

Click here to View Answer
Answer a) Mumbai. Navi Mumbai will be hosting the final of the FIFA U-17 Women’s World Cup on 21 November. The announcement was made by the organizing committee.

5. Ra’ad-II cruise missile is associated with___________.
a) USA
b) Pakistan
c) Russia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) Pakistan. Pakistan successfully flight tested the air-launched nuclear-capable cruise missile Ra’ad-II. The test aimed to boost the military’s deterrence capability on land and at sea.

6. Hindi is the _________ most spoken language of the world.
a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th

Click here to View Answer
Answer c) 3rd. English at the top of the list with 1,132 million speakers. Chinese Mandarin is in second position with 1,117 million speakers.

7. Which country has appoint Barry O’Farrell as the next high commissioner to India?
a) USA
b) Russia
c) Australia
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Australia. Australia appointed former New South Wales Premier Barry O’Farrell as the next high commissioner to India. O’Farrell will succeed Harinder Sidhu.

8. PM unveiled statue of Pandit Deendayal Upadhyaya in _________________.
a) Uttar Pradesh
b) Chandigarh
c) Jharkhand
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Uttar Pradesh. Prime Minister Narendra Modi unveiled the statue of Pandit Deendayal Upadhyaya on 16 February. He inaugurated the Pandit Deendayal Upadhyaya Memorial Centre in Padao on the Varanasi-Chandauli border.

9. Who is the new President of Afghanistan?
a) Mohammed Yousuf
b) Ashraf Ghani
c) Abdullah Abdullah
d) Sarik Khan

Click here to View Answer
Answer b) Ashraf Ghani. In Afghanistan, independent Election Commission announced that Ashraf Ghani has won a second term as President of the country.

10. Mickey Wright is passed away at 85, is associated with__________.
a) Chess Legend
b) First Journalist
c) Actor
d) Golf Legend

Click here to View Answer
Answer d) Gol Legend. One of the most successful women’s golfers of all time, Mickey Wright, has died at the age of 85. The American won 13 majors and 82 LPGA Tour titles to sit second on the all-time women’s major list behind countrywoman Patty Berg (15), who died in 2006.

11. NITI Aayog organizes North East Sustainable Development Goal Conclave 2020 in __________.
a) Odisha
b) Assam
c) Arunachal Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Assam. NITI Aayog is to organize North East Sustainable Development Goal Conclave 2020 in Assam between February 24, 2020 and February 26, 2020.

12. Which state has major role player of Act East Policy?
a) Meghalaya
b) Manipur
c) Assam
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer b) Manipur. India has been focusing on Act East Policy lately with a strong motive of developing the North East. Out of all the North Eastern States, Manipur has evolved the major supporter of Act East Policy.

13. TILHAN Mission is associated with_____________.
a) Satellite
b) Railway
c) Agriculture
d) Education

Click here to View Answer
Answer c) Agriculture. Agricultural Minister Narendra Singh Tomar announced that Government of India is to launch “TILHAN MISSION” to boost the oil seed production. The announced that Government of India is to launch “TILHAN MISSION” to boost the oil seed production.

14. India ranked ____________ out of 180 nations in WHO ‘child flourishing index’.
a) 62
b) 91
c) 131
d) 169

Click here to View Answer
Answer c) 131. India ranks lower than 130 other countries on measurements of children’s survival, health, education and nutrition, factors taken into account in the World Health Organisation’s ‘child flourishing index’.

15. Mizoram, Arunachal Pradesh celebrated the Statehood Day on _____________.
a) February 20
b) February 21
c) February 22
d) February 23

Click here to View Answer
Answer a) February 20. Indian states of Mizoram and Arunachal Pradesh celebrated the Statehood Day on 20 February. The culture of Arunachal Pradesh is special.

16. Which Indian Cricketer has received Laureus honour in 2020?
a) Virat Kholi
b) Rohit Sharma
c) MS Dhoni
d) Sachin Tendulkar

Click here to View Answer
Answer d) Sachin Tendulkar. Tendulkar was in Berlin for the awards ceremony on Monday, 17 February, and received the trophy from former Australia captain Steve Waugh, after Tennis legend Boris Becker made the announcement.

17. Who has been selected as the new Central Vigilance Commissioner?
a) Sunil Kothari
b) Sanjay Kothari
b) Bimal Jhulka
d) Santhosh Vadug

Click here to View Answer
Answer b) Sanjay Kothari. Sanjay Kothari, the Secretary to the President, has been selected as the new Central Vigilance Commissioner by a high-powered committee headed by Prime Minister Narendra Modi, an official said on Wednesday.

18. India emerged as the world’s ____________ largest economy by overtaking the UK and France in 2019.
a) Second
b) Fourth
c) Fifth
d) Sixth

Click here to View Answer
Answer c) Fifth. India emerged as the world’s fifth largest economy by overtaking the UK and France in 2019, says a report. A US-based think tank World Population Review in its report said that India is developing into an open-market economy from its previous autarkic policies.

19. World Day of Social Justice is observed on ___________.
a) February 18
b) February 19
c) February 20
d) February 21

Click here to View Answer
Answer c) February 20. Social justice is an underlying principle for peaceful and prosperous coexistence within and among nations. We uphold the principles of social justice when we promote gender equality, or the rights of indigenous peoples and migrants.

20. Theme for World Day of Social Justice is _____________.
a) Closing the Inequalities Gap to Achieve Social Justice
b) Growth and Social Justice
c) Peaceful and prosperous coexistence within and among nations
d) Promote gender equality, or the rights of indigenous peoples and migrants

Click here to View Answer
Answer a) Closing the Inequalities Gap to Achieve Social Justice.

Leave a Comment