Current Affairs Quiz – February 15 & 16 2020

Current Affairs Quiz – February 15 & 16 2020

1. Who is the Sports Minister of India?
a) Kiren Rijiju
b) VR Krishna Iyer
c) Piyush Goyal
d) Ravi Shankar Prasad

Click here to View Answer
Answer a) Kiran Rijiju. Sports Minister Kiren Rijiju Announces Khelo India Winter Games in Jammu and Kashmir.

2. India has launched first inter-city electric bus service between ______________.
a) Mumbai and Thane
b) Mumbai and Kolkata
c) Pune to Kolkata
d) Mumbai and Pune

Click here to View Answer
Answer d) Mumbai and Pune. Union Minister Nitin Gadkari launched India’s first inter-city electric bus service between Mumbai and Pune. Planning to extend these services in other parts of Maharashtra and adjoining states in the near future.

3. National Conference on Policy Framework for Skilling of Women and Children was held in ______________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) Bengaluru
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi.National Conference on Policy Framework for Skilling of Women and Children was held on 14 February in New Delhi.

4. India attends Munich Security Conference in ____________.
a) Spain
b) Italy
c) Germany
d) Mexico

Click here to View Answer
Answer c) Germany. Munich Security Conference is being held in Germany between February 14, 2020 and February 16, 2020. The Conference was attended by External Affairs minister Jaishankar representing India.

5. Antarctica recorded the hottest temperature of ___________ degrees Celsius.
a) 20.75
b) 28.12
c) 38.21
d) 40.12

Click here to View Answer
Answer a) 20.75. World Meteorological Organization announced that for the first time in record Antarctica has recorded its hottest temperature ever, 20.75 Degree Celsius.

6. Who has been appointed as GoAir CEO?
a) Vinay Dube
b) Pooja Kumar
c) Anu Nivas
d) Arjun Das

Click here to View Answer
Answer a) Vinay Dube. Wadia group-promoted GoAir said it has appointed Vinay Dube as the airline’s Chief Executive Officer. Till now, Dube was serving as an advisor to the carrier, a role which he took up after quitting the defunct Jet Airways in May last year.

7. Who is the current British”s Prime Minister?
a) Alok Sharma
b) Boris Johnson
c) Matt Rodda
d) Preet Gill

Click here to View Answer
Answer b) Boris Johnson. British Prime Minister Boris Johnson has appointed Alok Sharma as his new business minister, the governmnet said in a statement.

8. IRDAI – in this “R” represents_____________.
a) Region
b) Regulatory
c) Reserved
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Regulatory. The settlement of health insurance claims could soon be a matter of a few clicks, as the Insurance Regulatory and Development Authority of India (Irdai ) is planning a common portal for the process.

9. Recently, India and Protugal signed ______ agreements.
a) 05
b) 10
c) 12
d) 14

Click here to View Answer
Answer d) 14. India and Portugal exchanged 14 agreements and understandings in a number of key areas, including maritime, intellectual property rights, aerospace and scientific research, as President Ram Nath Kovind hosted his Portuguese counterpart Marcelo Rebelo de Sousa in New Delhi.

10. Who is the Chief of Defence Staff (CDS) in India?
a) Bipin Rawat
b) CM Bodge
c) RF Bhaduria
d) Manoj Mukund Navarane

Click here to View Answer
Answer a) Bipin Rawat. The Chief of Defence Staff Bipin Rawat aims to set up an integrated tri-service command for the first time by June 2020.

11. Milan 2020 exercise is conducted by______________.
a) Army
b) Navy
c) Air Force
d) All the above

Click here to View Answer
Answer c) Air Force. Indian Navy is preparing itself for the biggest multilateral naval exercise to be conducted in the Indian Ocean Region. The Exercise is to be conducted under the theme Theme: Synergy across the Seas.

12. How many countries will participate in Milan 2020 exercise?
a) 10
b) 23
d) 38
d) 42

Click here to View Answer
Answer d) 42. Around 42 countries are to participate in the exercise. It includes Russia and USA as well. India has not invited China to participate in the exercise. The exercise is to be conducted in Vishakhapatnam in March 2020.

13. Arvind Kejriwal sworn in as Chief Minister of Delhi for ___________.
a) First Time
b) Second Time
c) Third Time
d) Fourth time

Click here to View Answer
Answer c) Third Time. Aam Aadmi Party convenor Arvind Kejriwal today took oath as Chief Minister of Delhi for the third consecutive time.

14. SAMPRITI-IX: Indo-Bangladesh joint military exercise concluded in __________.
a) Manipur
b) Meghalaya
c) Nagaland
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) Meghalaya. Over the past two weeks, with effect from 03 February to 16 February 2020, Armies of India and Bangladesh participated in joint military exercise SAMPRITI-IX at Umroi, Meghalaya.

15. Joshna Chinappa is associated with___________.
a) Squash
b) Swimming
b) Boxing
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer a) Squash. India’s squash ace Joshna Chinappa has clinched 77th Senior National Championship in woman’s category at the ISA courts in Chennai.

16. Which state has celebrated Seed sowing festival ‘Lui-Ngai-Ni’?
a) Manipur
b) Nagaland
c) Assam
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Manipur. The Naga tribes of Manipur celebrated it’s seed sowing festival ‘Lui-Ngai-Ni’, under the theme “Oneness through Culture”, with much fanfare at Tangkhul Naga Long (TNL) ground in Ukhrul on Saturday.

17. Which state has launched ‘Yodhavu’ mobile app to combat drug menace?
a) Tamil Nadu
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala. ‘Yodhavu’ (Warrior), a mobile app through which the public can inform police about drug abuse and its distribution, was launched by Chief Minister Pinarayi Vijayan here on Saturday as part of efforts to curb the growing menace in the State.

18. Bhawna Jat qualifies for 2020 Olympics, who is associated with____________.
a) Race Walk
b) Shot Put
c) Discuss Throw
d) Javelin Throw

Click here to View Answer
Answer a) Race Walk. India’s Bhawna Jat qualified for the 2020 Olympics after setting a new national record in the 20-kilometer race walk category at the National Championships in Ranchi today.

19. Vidit Gujrathi is associated with____________.
a) Carrom player
b) Swimmer
c) Prague Chess
d) Boxer

Click here to View Answer
Answer c) Prague Chess. India’s no. 2 player Vidit S Gujrathi posted a win over Austrian GM Markus Ragger in the third round to jump to the top spot in the Masters category of the Prague Chess festival here.

Leave a Comment