Current Affairs Quiz – February 10 to 12 2022

Current Affairs Quiz – February 10 to 12 2022

Current Affairs Quiz – February 08 & 09 2022. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2021 PDF and Current affairs quiz PDF .


1. INSAT-4B is India’s _______ Geostationary Earth Orbit (GEO) satellite to undergo post-mission disposal.
a) 18th
b) 20th
c) 21st
d) 24th

Click here to View Answer
Answer c) 21st. ISRO has decommissioned the INSAT-4B, an Indian communications satellite that forms part of the Indian National Satellite System.

2. Who has been awarded with 18th Late Madhavrao Limaye Award?
a) Rajnath Singh
b) Piyush Goyal
c) Nitin Gadkari
d) Devendra Fadnavis

Click here to View Answer
Answer c) Nitin Gadkari. Awarded in the category of Karyakram Khaasdar (Efficient Member of Parliament) for the year 2020-21.

3. RBI bought _______ metric tonnes of gold in 2021.
a) 35.5
b) 63.8
c) 77.5
d) 90.3

Click here to View Answer
Answer c) 77.5. RBI bought 77.5 metric tonnes taking its total gold reserve to 754.1 tonnes at the end of December 2021.

4. Which Social Media platform has announced the launch of ‘Take a Break’ in all countries?
a) Facebook
b) Instagram
c) Twitter
d) Pepul

Click here to View Answer
Answer b) Instagram.

5. India’s first commercial-scale biomass-based hydrogen plant will be set up in __________.
a) Uttar Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Madhya Pradesh.

6. World Pulses Day is observed on ___________.
a) February 09
b) February 10
c) February 11
d) February 08

Click here to View Answer
Answer b) February 10. This year World Pulses Day’s theme: “Pulses to empower youth in achieving sustainable agrifood systems”.

7. Who is the Author of “India-Africa Relations: Changing Horizons”?
a) Rajiv Bhatia
b) Aravind Adiga
c) Chetan Bhagat
d) Jeet Thayil

Click here to View Answer
Answer a) Rajiv Bhatia.

8.’JIVA programme’ has been launched by ________.
a) LIC
b) SEBI
c) SIDBI
d) NABARD

Click here to View Answer
Answer d) NABARD. Aim is to promote natural farming under its existing watershed and wadi programmes in 11 states.

9. Who has been reappointed as the Chairman of Tata Sons?
a) Noel Tata
b) N Chandrasekaran
c) Cyrus Mistry
d) Rejesh Gopinathan

Click here to View Answer
Answer b) N Chandrasekaran.

10. India has ranked _______ in Economist Intelligence Unit’s Democracy Index.
a) 40th
b) 42nd
c) 44th
d) 46th

Click here to View Answer
Answer d) 46th.

11. India has agreed to help ___________ to launch its own version of Aadhaar Card.
a) Nepal
b) Bangladesh
c) Sri Lanka
d) Maldives

Click here to View Answer
Answer c) Sri Lanka.

12. National Deworming Day is observed on ___________.
a) February 09
b) February 10
c) February 11
d) February 08

Click here to View Answer
Answer b) February 10.

13. According to TomTom Traffic Index Ranking 2021, ___________ has been declared as the most congested city in the world.
a) Mumbai
b) Moscow
c) Istanbul
d) Islamabad

Click here to View Answer
Answer c) Istanbul. Mumbai has been ranked at 5th, Bengaluru at 10th in terms of the most congested cities in the world in 2021.

14. _________ has become the first Union Territory to integrate with the National Single Window System.
a) Pondicherry
b) Jammu and Kashmir
c) Delhi
d) Ladakh

Click here to View Answer
Answer b) Jammu and Kashmir.

15. India’s first Bullet Train station will be set up in __________.
a) Chennai
b) Mumbai
c) Surat
d) Chandigarh

Click here to View Answer
Answer c) Surat.

16. ___________ has won the ICAI Award for Excellence in Financial Reporting for the year 2020-21 in the Public Sector Entities Category.
a) BSNL
b) RailTel
c) DRDO
d) NLC

Click here to View Answer
Answer b) RailTel.

Leave a Comment