Current Affairs Quiz – February 08 2019

Current Affairs Quiz – February 08 2019

 


1. Vidarbha defeated ______ by 78 runs to win Ranji Trophy 2018-19 edition.
a)Railways
b)Karnataka State Cricket Association
c)pan-Indian
d)Saurashtra

Click here to View Answer
Answer d)Saurashtra. Vidarbha defeated Saurashtra by 78 runs to win Ranji Trophy 2018-19 edition and lift the coveted domestic trophy for the second consecutive time. It took only one session on Day 5 for the Faiz Fazal-led Vidarbha to dismiss Saurashtra for 127 in the final match, which was played at the Vidarbha Cricket Association in Nagpur.

2.Union Minister of State (I/C) for Labour and Employment Shri Santosh Kumar Gangwar inaugurated the International Labour Organization (ILO) centenary celebrations in _______________.
a)Micronesia
b)Geneva
c)India
d)North Korea

Click here to View Answer
Answer c)India. Union Minister of State (I/C) for Labour and Employment Shri Santosh Kumar Gangwar inaugurated the International Labour Organization (ILO) centenary celebrations in India at V.V. Giri National Labour Institute, Noida.

3.The 13th Conference of Parties (COP) of the UN Convention on the conservation of migratory species (CMS) to be held in ________next year.
a)Assam
b)Mumbai
c)Delhi
d)Gujarat

Click here to View Answer
Answer d)Gujarat. The Centre announced that the Great Indian Bustard (GIB) will be its mascot for the 13th Conference of Parties (COP) of the UN Convention on the conservation of migratory species (CMS) to be held in Gujarat next year.

4.Which State government has announced ‘Yuva Swabhiman Yojana’ scheme?
a)Madhya Pradesh
b)Kerala
c)Uttar Pradesh
d)Gujarat

Click here to View Answer
Answer a)Madhya Pradesh.The Madhya Pradesh government announced ‘Yuva Swabhiman Yojana’ scheme, under which unemployed urban youths will get a hundred days’ employment and a stipend of Rs 13,000. It also announced ‘Indira Grah Jyoti Yojana’ under which 100 units of power would be provided to all households at Rs 10

5.The ‘Parmanu Tech 2019’ conference, organised by the Ministry of External Affairs and Department of Atomic Energy (DAE) concludes in _________.
a)Surat
b)Pune
c)Mumbai
d)New Delhi

Click here to View Answer
Answer d)New Delhi.
The Union Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh delivered the keynote address at the ‘Parmanu Tech 2019’ conference, organised by the Ministry of External Affairs and Department of Atomic Energy (DAE) in delhi

6.Youth Olympics gold medallist _________ clinched a silver in men’s 67kg category, fetching India’s second medal in the EGAT Cup International Weightlifting Championships in Chiang Mai, Thailand.
a)Ragala Venkat Rahul
b)Sathish Sivalingam
c)Jeremy Lalrinnunga
d)Gururaja Poojary

Click here to View Answer
Answer c)Jeremy Lalrinnunga. Youth Olympics gold medallist Jeremy Lalrinnunga clinched a silver in men’s 67kg category, fetching India’s second medal in the EGAT Cup International Weightlifting Championships in Chiang Mai, Thailand.

7.Who is the Governor of Jammu & kashmir ?
a)Sarabananda Sonowal
b)Pema Khandu
c)Satya Pal Malik
d)Jagdish Mukhi

Click here to View Answer
Answer c)Satya Pal Malik. The Jammu and Kashmir administration under Governor Satya Pal Malik approved creation of a separate division of Ladakh, comprising Kargil and Leh districts, by carving it out of Kashmir division. The state thus far had two divisions – Kashmir and Jammu, Ladakh being part of the former.

8.ADB raises_______ via maiden offshore peso-linked bonds in the international market.
a)$100 mln
b)$150 mln
c)$200 mln
d)$300 mln

Click here to View Answer
Answer a)$100 mln.The Asian Development Bank (ADB) has raised 5.22 billion pesos ($100 million) from its maiden issue of Philippine peso-linked bonds in the international market. The four-year bonds pay a fixed interest rate of 5.25 percent and will be settled in U.S. dollar.

9. Who will be appointed as Australia Assistant Coach For World Cup?
a)Aaron Finch
b)Ricky Ponting
c)Mitchell Starc
d)Tim Paine

Click here to View Answer
Answer b)Ricky Ponting.

10.Senior IPS officer ________ took over as the new Director General of Punjab Police.
a)Dinkar Gupta
b)Suman Kumari
c)Divakar Gupta
d)Deepak Maheshwari

Click here to View Answer
Answer a)Dinkar Gupta. Senior IPS officer Dinkar Gupta took over as the new Director General of Punjab Police, succeeding Suresh Arora, who was on an extension after his retirement on September 30 last year.

11.Govt expects ____________ in dividend from RBI in 2019-20.
a)Rs60000 crore
b)Rs68000 crore
c)Rs69000 crore
d)Rs59000 crore

Click here to View Answer
Answer c)Rs 69000 crore. Finance Minister in Parliament gave estimation of Reserve Bank of India paying a dividend of Rs 69,000 crore . The government also budgeted a Rs 68,000 crore dividend from the central bank for FY 19. Total of Rs82,911 crore through dividend from banks, financial institutions in the next fiscal of 2019-2020.

12.Netaji Subhas National Institute of Sports is in____________?
a)Patiala
b)Kolkata
c)Delhi
d)Patna

Click here to View Answer
Answer a)Patiala.Netaji Subhas National Institute of Sports commonly known as National Institute of Sports, is the Academic Wing of the Sports Authority of India and Asia’s largest Sports Institute located in city of Patiala.

13.Phawngpui Blue Mountain National Park is located in Which State ?
a)Kerala
b)Mizoram
c)Assam
d)Gujarat

Click here to View Answer
Answer b)Mizoram. Phawngpui, also known as Blue Mountain is the highest mountain peak in the Mizoram and in the state of Mizoram, India, with an elevation of 2157 m. It is located in Lawngtlai district, in the southeastern region of Mizoram near the Myanmar border.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment