Current Affairs Quiz – February 08 2018

Current Affairs Quiz

1. Who recently appointed as non-executive chairman of National Payments Corporation of India (NPCI)?

a) B Sambamurthy 

b) Dilip Asbe

c) Biswamohan Mahapatra

d) Rejesh Mathew

Click here to View Answer
 
Answer: c) Biswamohan Mahapatra

National Payments Corporation of India (NPCI) has appointed Biswamohan Mahapatra as non-executive chairman for two years. He succeeds B Sambamurthy who was the interim chairman. Last month NPCI had appointed Dilip Asbe as its managing director and CEO. 

2. Which State Minister recently launched bike ambulances in the state?

a) Vijay Rubani

b) Nithish Kumar

c) Chandra Babu Naidu

d) Manohar Parrikar

Click here to View Answer
 
Answer: d) Manohar Parrikar

Goa Chief Minister Manohar Parrikar is set to launch 20 bike ambulances to deal with casualties in the tourism belt and other hot-spots. The two-wheeler ambulances, equipped with basic life-saving equipment and two oxygen cylinders will serve as rapid service at places where 108 ambulances (four-wheeler) cannot reach. 

3. Which of the union minister has launched a campaign to connect people with the “Rashtra Raksha Mahayagya”?

a) Nitin Gadkari

b) Ravi Sankar Prasad

c) Suresh Prabhu

d) Arun Jetley

Click here to View Answer
 
Answer: a) Nitin Gadkari

Union minister Nitin Gadkari has launched a campaign to connect people with the “Rashtra Raksha Mahayagya” to be held at the Red Fort Grounds here next month.

Gadkari unveiled a mobile phone number, issued by the organisers, where people can give a missed call to connect with the Mahayagya and get details about the event. 

4. How many coastal economic zones were going to be developed under Sagarmala Project?

a) 12

b) 14

c) 16

d) 18

Click here to View Answer
 
Answer: b) 14

For promoting port-led industrialization, 14 Coastal Economic Zones (CEZs) covering all the Maritime States and Union Territories have been identified as part of the National Perspective Plan under the Sagarmala Programme.

The Perspective Plans for all 14 CEZs have been prepared in consultation with relevant State Governments and Central Ministries. 

5. With which country, India recently signed an agreement for Nuclear Energy Collaboration?

a) France

b) Canada

c) Japan

d) Russia

Click here to View Answer
 
And: b) Canada

An agreement between the Government of India and the Government of Canada for Cooperation in Peaceful Uses of Nuclear Energy was signed on 27.06.2010. Nuclear technologies are being developed and applied in the areas of health, including cancer care; agriculture; food preservation; waste management apart from generation of power. 

6. who is the current President of Canada? 

a) Justin Trudeau

b) Yvan Guindon

c) Patricia Demers

d) Gilles Paquet

Click here to View Answer
 
Answer: a) Justin Trudeau

Justin Pierre James Trudeau PC MP is a Canadian politician serving as the 23rd and current Prime Minister of Canada since 2015 and Leader of the Liberal Party since 2013. Trudeau is the second-youngest Canadian Prime Minister, after Joe Clark. 

7. Recently Bank of Baroda launched a product of digitizing cash management of corporate and government customers. Name the Product.

a) Baroda DigiNext

b) BBank Digital

c) Baroda DigiNext

d) Digi Next BoB

Click here to View Answer
 
Answer: a) Baroda DigiNext

Bank of Baroda has launched ‘Baroda DigiNext’, a product for digitising cash management of corporate and government customers.

Baroda DigiNext aims at bringing the benefits of the new digital landscape to its corporate and government customers by seamlessly connecting them with their customers, suppliers, employees and revenue departments. 

8. Who are the managing director and CEO of Bank of Baroda?

a) Ravi Venkatesan

b) P. S. Jayakumar

c) Ashok Kumar Garg

d) Gopal Krishan Agarwal

Click here to View Answer
 
Answer: b) P. S. Jayakumar

S. Jayakumar, has been the Chief Executive Officer and Managing Director of Bank of Baroda since October 13, 2015. 

9. India has been signed an MoU between Which of the country to improve transport system and passenger service?

a) France

b) Russia

c) Britain

d) Norway

Click here to View Answer
 
Answer: c) Britain

AMemorandum of Understanding (MoU) has been signed between India and Britain to improve public transport system and passenger services.

The MoU would help in sharing of information in the areas of Public Transport System, passenger services, data analysis, induction of electric vehicles, introduction of technology. 

10. Which of the television channel has been bagged the rights to broadcast the Winter Olympic Games PyeongChang 2018 across India?

a) Star Sports

b) NDTV

c) Jio TV

d) Sky Sports

Click here to View Answer
 
Answer: c) Jio TV

Reliance Jio’s live television app Jio TV has bagged digital rights to broadcast the Winter Olympic Games PyeongChang 2018 across India.

JioTV will work with IOC (International Olympic Committee) to provide comprehensive coverage of the Games in India, thus enabling millions to access live and catch-up content on their mobile devices, on the move. 

Aarthi Manoharan
Post Views: 57

Leave a Comment