Current Affairs Quiz – February 06 2017

Current Affairs Quiz

1. International Day of Zero Tolerance to Female Genital Mutilation (FGM) is observed on?
a) February 04
b) February 05
c) February 06
d) February 07

Click here to View Answer
Answer c) February 06. FGM is internationally recognized as a human rights violation. UNFPA, jointly with UNICEF, leads the largest global programme to accelerate the abandonment of FGM. In 2012, the UN General Assembly designated 6 February as the International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation. This day is observed to enhance awareness of the issue and to encourage concrete actions against the practice. 2017 Theme: “Building a solid and interactive bridge between Africa and the world to accelerate ending FGM by 2030.”

2. Who took charge as the acting CEO of the country’s public service broadcaster (Prasar Bharati)?
a) Rajiv Singh
b) Surya Prakash
c) Akash Kumar
d) John Samuel

Click here to View Answer
Answer a) Rajiv Singh. Member (Finance) in Prasar Bharati Rajiv Singh took over as the acting CEO of the countrys public service broadcaster. Singh has taken over as per a resolution of the Prasar Bharati Boards Resolution taken on January 14 in a meeting in Hyderabad. The Prasar Bharati Board had passed a similar resolution in favour of Panda when Jawhar Sircar put in his papers. Prasar Bharati looks after the functioning of Doordarshan and All India Radio.

3. The Supreme Court has directed Prime Minister Narendra Modi-led central government to register details of identity of every mobile user within ________
a) 4 years
b) 3 years
c) 2 years
d) 1 year

Click here to View Answer
Answer d) 1 year. The Supreme Court has directed Prime Minister Narendra Modi-led central government to register details of identity of every mobile user within a year. The apex court said that there are over 100 crore mobile subscribers while making it mandatory for all mobile subscribers, including those having pre-paid SIM cards, to have their phone number linked to Aadhaar without fail within one year.

4. The New Delhi Municipal Council (NDMC) has renamed Dalhousie Road as ______________
a) Shah Jahan
b) Dara Shikoh
c) Bahadur Shah
d) Akbar

Click here to View Answer
Answer b) Dara Shikoh. The New Delhi Municipal Council (NDMC) has renamed Dalhousie Road as Dara Shikoh Road. Dara Shikoh was the elder brother of Mughal emperor Aurganzeb. The road, named after Lord Dalhousie who served as governor general of India from 1848-56, is located less than 2 km from Rashtrapati Bhawan. The proposal to rename Dalhousie Road was put forward to the NDMC by BJP MP from New Delhi Meenakshi Lekhi.

5. The Railways Ministry is planning a 240-kilometre railway line connecting __________ with __________ on the Andaman and Nicobar Islands
a) Port Blair, Kadamtala
b) Port Blair, Laxmi Nagar
c) Port Blair, Diglipur
d) Port Blair, Tushnabad

Click here to View Answer
Answer c) Port Blair, Diglipur. The Railways Ministry is planning a 240-kilometre railway line connecting Port Blair with Diglipur on the Andaman and Nicobar Islands. The Railway Ministry is set to approve the project, which will connect the Union Territory’s capital city in the south with the largest town on the north Andaman island currently linked by a 350-km bus service that takes over 14 hours and a ship that takes around 24 hours. There is no air connectivity.

6. Indian Navy has launched an Integrated Underwater Harbour Defence and Surveillance System (IUHDSS) in ________________
a) New Delhi
b) Bangalore
c) Hyderabad
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer d) Mumbai. An Integrated Underwater Harbour Defence and Surveillance System were inaugurated by Vice Admiral Girish Luthra, Flag Officer Commanding- in-Chief, and Western Naval Command. The system will enhance the security of valuable assets against asymmetric threats.

7. Which state government will give two per cent reservation to sports persons in government jobs and nutritious food to them?
a) Bihar
b) Telangana
c) Jharkhand
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer c) Jharkhand. Jharkhand Chief Minister Raghubar Das said the state will give two per cent reservation to sports persons in government jobs and nutritious food to them. He said efforts were also being taken to give nutritious food to the sports persons, an official release said in Ranchi.

8. Which country plan to clear space debris using ‘fishing net’ fails?
a) China
b) Japan
c) India
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) Japan. An experimental Japanese mission to clear space junk from the Earth’s orbit has ended in failure. More than 100m pieces of rubbish are thought to be whizzing around the planet, including cast-off equipment from old satellites and bits of rocket, which experts say could pose risks for future space exploration.

9. How much penalty will be levied for any cash transaction of over ₹3 lakh from April 1?
a) 100%
b) 200%
c) 400%
d) 500%

Click here to View Answer
Answer a) 100%. A penalty of equal amount will be levied for any cash transaction of over ₹3 lakh from April 1, Revenue Secretary Hasmukh Adhia has said. “Supposing you do a transaction of ₹4 lakh in cash, then the penalty would be ₹4 lakh,” Adhia explained. A ban on cash transaction of over ₹3 lakh has been proposed in the Union Budget.

10. Which country will create history by launching a record 104 satellites, including 101 foreign ones, on February 15?
a) USA
b) North Korea
c) India
d) China

Click here to View Answer
Answer c) India. India will create history by launching a record 104 satellites, including 101 foreign ones, on February 15 from Sriharikota spaceport in Andhra Pradesh. Of the total earth-observation satellites, three are Indian, 88 are from the US and the remaining are from Israel, Kazakhstan, the Netherlands, Switzerland and the United Arab Emirates.

11. The world’s longest non-stop commercial flight landed in __________
a) USA
b) Saudi Arabia
c) India
d) New Zealand

Click here to View Answer
Answer d) New Zealand. The world’s longest non-stop commercial flight landed in Auckland, New Zealand, after a 14,535-kilometre journey lasting 16 hours, 23 minutes. The Qatar Airways flight departed from Doha and crossed ten time zones. Although an Air India flight claims to be world’s longest by flying distance, Qatar Airways’ flight is the longest by land distance (distance between Auckland and Doha).

12. Sports and Youth Affairs Minister Vijay Goel laid the foundation stone for country’s first Centre of Excellence for Differently-abled sportspersons in __________
a) Gujarat
b) Bihar
c) Telangana
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Gujarat. Union minister of Sports and Youth Affairs Vijay Goel laid the foundation stone for constructing country’s first Centre of Excellence for Differently-abled sportspersons in Gandhinagar, Gujarat. The centre will have 64-metre-long air-conditioned indoor hall that will house a swimming pool and other training facilities of para athletes.

13. Which country host FIBA Women’s Asia Cup basketball tournament at Bengaluru in July?
a) Australia
b) Argentina
c) India
d) China

Click here to View Answer
Answer c) India. India will host FIBA Women’s Asia Cup basketball tournament at Bengaluru in July. Basketball Federation of India (BFI) President K Govindaraj said the continental flagship tournament for women will be held from July 23 to 29.

14. Which team won the Super Bowl champions at the 51st edition of the American football championship?
a) Detroit Lions
b) Philadelphia Eagles
c) Atlanta Falcons
d) New England Patriots

Click here to View Answer
Answer d) New England Patriots. The New England Patriots were crowned the Super Bowl champions after defeating Atlanta Falcons at the 51st edition of the American football championship. The Patriots registered a comeback from 3-28 to 34-28 to claim their fifth Super Bowl title. Notably, no team had ever won the Super Bowl after trailing by more than 10 points.

15. Indian team won _______ at Asian Junior Squash Championships
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Gold. Top seed India defeated Malaysia 2-0 to win the gold medal in the boy’s team event at the Asian Junior Squash championship. Fresh from his Asian individual and British Junior Open successes, India’s no.1 player Velavan Senthilkumar first defeated second seed Malaysia’s Ong Sai Hun in quick time.

16. Which country will host the World Billiards Championship for the next four years?
a) Australia
b) India
c) Singapore
d) Germany

Click here to View Answer
Answer b) India. The Billiards and Snoooker Federation of India (BSFI) announced that India will host the World Billiards Championship for the next four years. The premier event was held in Bengaluru last year when champion cueist Pankaj Advani had triumphed in the 150-UP format beating Peter Gilchrist of Singapore.

Leave a Comment