Current Affairs Quiz – February 05 & 06 2019

Current Affairs Quiz – February 05 & 06 2019


1. _______ government has set up a committee to review various schemes being implemented for the welfare of tribals in the state.The 17-member committee, headed by former MLA and Shramjeevi Sanghatna president Vivek Pandit.
a)Kerala
b)Maharashtra
c)Sikkim
d)Assam

Click here to View Answer
Answer b)Maharashtra. The Maharashtra government has set up a committee to review various schemes being implemented for the welfare of tribals in the state. The 17-member committee, headed by former MLA and Shramjeevi Sanghatna president Vivek Pandit, will undertake study of various works done for providing employment opportunities, minimum wages and proper livelihood to tribals, as per a recent government order.

2.Paradip Port is situated in which state?
a)Odisha
b)Delhi
c)Madhya Pradesh
d)Mumbai

Click here to View Answer
Answer a)Odisha .

3.President Ram Nath Kovind presented the prestigious Sangeet Natak Akademi Awards for 2017 to _____ artists.
a)52
b)40
c)45
d)42

Click here to View Answer
Answer d)42. President Ram Nath Kovind presented the prestigious Sangeet Natak Akademi Awards for 2017 to 42 artists from the fields of music, dance, theatre, traditional/folk/tribal music/dance/theatre and puppetry.
The awards were presented during a special ceremony at the Rashtrapati Bhawan .

4. ________won his fourth major title the Seattle Open by beating Egypt’s Mohamed El Sherbini in the final.
a)Joshna Chinappa
b)Dipika Pallikal
c)Ramit Tandon
d)Saurav Ghosal

Click here to View Answer
Answer c)Ramit Tandon.Ramit Tandon won his fourth major title – the Seattle Open, by beating Egypt’s Mohamed El Sherbini in the final. Top seeded Ramit Tandon made the most of his first meeting with Egyptian Mohamed El Sherbini to win the final of the Seattle Open, a PSA challenger squash Tour event here late on Saturday night. The Indian won 11-4, 11-7, 2-11, 11-2 for his first PSA title in 2019 and fourth title overall in his career.

5.Union Road Transport Minister Nitin Gadkari launched three major highway projects entailing an investment of Rs. 2,345 crore in _________.
a)Kerala
b)Delhi
c)Assam
d)Odisha

Click here to View Answer
Answer d)Odisha. Union Road Transport Minister Nitin Gadkari launched three major highway projects entailing an investment of Rs. 2,345 crore in Odisha, saying it will go a long way in ensuring speedy development in the state.

6.Biju Janata Dal (BJD) MP from Aska Lok Sabha constituency in Odisha, _________passed away.
a)Krishna Sobti
b)Mary Oliver
c)Ladu Kishore Swain
d)John C. Bogle

Click here to View Answer
Answer c)Ladu Kishore Swain. Biju Janata Dal (BJD) MP from Aska Lok Sabha constituency in Odisha, Ladu Kishore Swain passed away late Tuesday night at the age of 71. He was admitted to Apollo Hospital in Bhubaneswar late last night due to kidney ailments. Swain was member of the Odisha Legislative Assembly from 2004 to 2009. He was elected to the 16th Lok Sabha in May 2014.

7.Former cricket coach _______, who mentored several players, including those who represented Maharashtra, died in Pune due to old age.
a)Rajabhau Oak
b)Atin Bandyopadhyay
c)Michel Legrand
d)Ladu Kishore Swain

Click here to View Answer
Answer a)Rajabhau Oak. Former cricket coach Rajabhau Oak, who mentored several players, including those who represented Maharashtra, died in Pune due to old age. He was 85. He was also the coach of Nutan Marathi Vidyalaya (a school in Pune) and both were good teams. He had also coached SP College,” Maharashtra coach Surendra Bhave, who was trained by Oak.

8.International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation is celebrated on which date ?
a)February 4
b)February 10
c)February 7
d)February 6

Click here to View Answer
Answer d)February 6. International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation is a United Nations-sponsored annual awareness day that takes place on February 6 as part of the UN’s efforts to eradicate female genital mutilation. It was first introduced in 2003.

9.The National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) has given its consent to appoint Justice (Retd) ____________ to supervise the operation of the resolution process undertaken by debt-laden IL&FS.
a)Ronojoy Dutta
b)Poonam Khetrapal
c)Ajai Kumar
d)DK Jain

Click here to View Answer
Answer d)DK Jain. The National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) has given its consent to appoint Justice (Retd) DK Jain to supervise the operation of the resolution process undertaken by debt-laden IL&FS.

10.India’s _________communication satellite GSAT-31 was successfully launched from French Guiana.
a)21th
b)40th
c)45th
d)51th

Click here to View Answer
Answer b)40th.India’s latest communication satellite GSAT-31 was successfully launched from French Guiana this morning, making it the third successful mission by Indian Space Research Organisation (ISRO) this year.

11.The Union Minister for Textiles _______ launched the India Size project in Mumbai.
a)Prakash Javadekar
b)Piyush Goyal
c)Rajnath Singh
d)Smriti Zubin Irani

Click here to View Answer
Answer d)Smriti Zubin Irani.The Union Minister for Textiles Smt. Smriti Zubin Irani launched the India Size project in Mumbai. A first-of-its-kind project in the history of India, India Size aims to arrive at a standard Indian Size for the ready-to-wear clothing industry, on the lines of the standardized sizes available in countries such as the USA and the UK. A size chart that is specific to Indian consumers’ measurements will be developed.

12.Oil Wrestling is the national games of which country ?
a)China
b)Spain
c)Turkey
d)Canada

Click here to View Answer
Answer c)Turkey.

13.In which year was the Indian space Research Organisation (ISRO) founded?
a)1986
b)1969
c)1985
d)1982

Click here to View Answer
Answer b)1969.The Indian Space Research Organisation is the space agency of the Government of India headquartered in the city of Bangalore.

14.Headquarter of “CARE” is situated at _____?
a)Mumbai
b)Delhi
c)Pune
d)Indore

Click here to View Answer
Answer a)Mumbai .: CARE: Credit Analysis & Research Ltd.

15.Atomic energy Commission Situated in which state ?
a)Delhi
b)Surat
c)Mumbai
d)Chennai

Click here to View Answer
Answer c)Mumbai.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment