Current Affairs Quiz – February 03 & 04 2019

Current Affairs Quiz – February 03 & 04 2019


1.The RBI has launched an ombudsman scheme to tackle frauds associated with digital transactions, The scheme, launched under which act ?
a)Settlement Systems Act, 2007
b)Settlement Systems Act, 2005
c)Settlement Systems Act, 2008
d)Settlement Systems Act, 2000

Click here to View Answer
Answer a)Settlement Systems Act, 2007. The scheme is introduced to facilitate the satisfaction or settlement of complaints regarding digital transactions undertaken by customers of system participants as defined under the scheme,” the RBI said in a statement on Thursday.

The scheme, launched under Section 18 of the Payment and Settlement Systems Act, 2007, will provide a cost-free and expeditious complaint redressal mechanism related to deficiency in customer services in digital transactions conducted through non-banking entities regulated by the RBI, it added.

2. The Ministry of Finance has decided to merge two regional rural banks and name the new entity as Tamil Nadu Grama Bank,The banks include Pallavan Grama Bank and ______________.
a)Baroda UP Gramin Bank
b)Pandyan Grama Bank
c)Gramin Bank of Aryavart
d)Kashi Gomti Samyut Gramin Bank

Click here to View Answer
Answer b)Pandyan Grama Bank. The Ministry of Finance has decided to merge two regional rural banks and name the new entity as Tamil Nadu Grama Bank.The banks include Pallavan Grama Bank (Sponsored by Indian Bank) and Pandyan Grama Bank (Sponsored by Indian Overseas Bank). The new entity, namely Tamil Nadu Grama Bank, will be under the sponsorship of Indian Bank, with its head office in Salem. The merger would be effective from April 1, 2019.

3. Which government has launched the ‘KALIA Chhatra Bruti’ programme so that the children of the farmers excel in the future?
a)Manipur
b)Assam
c)Odisha
d)Sikkim

Click here to View Answer
Answer c)Odisha. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik on Sunday announced the ‘KALIA Chhatra Bruti’, which will provide scholarships to the children of the KALIA scheme beneficiaries for pursuing higher education.the government has launched the ‘KALIA Chhatra Bruti’ programme so that the children of the farmers excel in the future.

4. Punjab Chief Minister_________ gave approval to declare the endangered Indus River dolphin as the state aquatic animal.
a)Bhupesh Baghel
b)Nitish Kumar
c)Sarbananda Sonowal
d)Amarinder Singh

Click here to View Answer
Answer d)Amarinder Singh. Punjab Chief Minister Amarinder Singh gave approval to declare the endangered Indus River dolphin, found only in the Beas River in the country, as the state aquatic animal.

5. Who has taken charge as the Managing Director and Chief Executive Officer of the Corporation Bank?
a)Pallav Mahapatra
b)A. S. Rajeev
c)PV Bharathi
d)B Sriram

Click here to View Answer
Answer c)PV Bharathi. PV Bharathi has taken charge as the Managing Director and Chief Executive Officer of the Corporation Bank.She was responsible for many key areas, including human resources, corporate credit, retail banking, credit monitoring, recovery, risk management, information and technology, audit and inspection, international banking, treasury and others in the Canara Bank.

6.________ takes over as World Bank Interim President.
a)David Rubenstein
b)Jim Yong Kim
c)Kristalina Georgieva
d)Paul Farmer

Click here to View Answer
Answer c)Kristalina Georgieva. Former Bulgarian European Union Commissioner Kristalina Georgieva has assumed the role of Interim World Bank President, taking over from Jim Yong Kim who announced his resignation .

7. Which country’s Army successfully test-fired the short range surface-to-surface ballistic missile ‘Nasr’?
a)Pakistan
b)China
c)Russia
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer a)Pakistan.Pakistan Army successfully test-fired the short range surface-to-surface ballistic missile ‘Nasr’ which it claimed can defeat any ballistic missile defence system now available in the country’s neighbourhood or any other system being developed.

8.The Human Space Flight Centre (HSFC), the hub of ISRO’s future manned missions, was inaugurated at ISRO headquarters in ________.
a)Kerala
b)Bengaluru
c)Andhra Pradesh
d)Pune

Click here to View Answer
Answer b)Bengaluru. The Human Space Flight Centre (HSFC), the hub of ISRO’s future manned missions, was inaugurated at ISRO headquarters in Bengaluru. Announced on August 15 2018, the country’s first crewed mission is set to happen by 2022, the 75th year of Independence.

9. Which Payment Bank has announced the launch of a sweep account facility in association with Suryoday Small Finance Bank (SSFB) ?
a)Airtel Payments Bank (FPB)
b)Jiyo Payments Bank (FPB)
c)Post Payments Bank (FPB)
d)Fino Payments Bank

Click here to View Answer
Answer d)Fino Payments Bank. Fino Payments Bank (FPB) has announced the launch of a sweep account facility in association with Suryoday Small Finance Bank (SSFB) . This partnership will help FPB address the issue of deposit limits that all the payment banks face at the moment.

10. Sushma Swaraj and Nitin Gadkari inaugurated 30th National Road Safety Week in New Delhi, What is theme for the year 2019?
a)Sadak Suraksha-Jeevan Raksha
b)Sadak Suraksha-Jeevan Suraksha
c)Sadak Raksha -Jeevan Raksha
d)Jeevan Suraksha- Sadak Raksha

Click here to View Answer
Answer a)Sadak Suraksha-Jeevan Raksha. External Affairs Minister Smt Sushma Swaraj and Union Minister for Road Transport & Highways, Shipping and Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Shri Nitin Gadkari inaugurated the 30th National Road Safety Week, 2019 at Gandhi Smriti and Darshan, Rajghat, New Delhi.The main aim of the event is to generate awareness and sensitizing people about safe road usage.

The theme of the 30th National Road Safety Week is “Sadak Suraksha-Jeevan Raksha”.

11.Veteran Ramesh Bhatkar passed away , he was Famous __________________.
a)Singer
b)Marathi actor
c)Politician
d)Writer

Click here to View Answer
Answer b)Marathi actor. Veteran Marathi actor Ramesh Bhatkar passed away after battling cancer. He was 70. He was born in 1949 to famous music director, composer and singer Snehal Bhatkar. Ramesh Bhatkar had made a name for himself in Marathi theatre and films, and even Hindi TV shows like Hello Inspector and Commander.

12.________ has been honoured with the ‘Freedom of the City of London’ award in recognition of his contribution to promoting the bilateral relations.
a)SBI China
b)SBI UK
c)BOI Thailand
d)SBI Australia

Click here to View Answer
Answer b)SBI UK. ndia’s largest state-owned lender SBI’s regional head in the UK has been honoured with the ‘Freedom of the City of London’ award in recognition of his contribution to promoting the bilateral relations.

13. ________ has become the first State to set up a price monitoring and research unit (PMRU) to track violation of prices of essential drugs and medical devices under the Drugs Price Control Order (DPCO).
a)Gujarat
b)Kerala
c)Assam
d)Sikkim

Click here to View Answer
Answer b)Kerala. Kerala has become the first State to set up a price monitoring and research unit (PMRU) to track violation of prices of essential drugs and medical devices under the Drugs Price Control Order (DPCO).The move comes more than five years after the National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA) proposed such a system for the States and the Union Territories.

14. Former Pakistan women’s cricket team skipper ______ became the first Asian woman cricketer to play hundred T20 international matches.
a)Sana Mir
b)Javeria Khan
c)Nain Abidi
d)Bismah Maroof

Click here to View Answer
Answer a)Sana Mir.Former Pakistan women’s cricket team skipper Sana Mir became the first Asian woman cricketer to play hundred T20 international matches. The 33-year-old reached the milestone when she walked into the field for the ongoing third and final T20I against West Indies in Karachi.

15. Haryana Hammers beat ______ to win Pro Wrestling League (PWL) season 4 title.
a)UP Dangal
b)Mumbai MahaRathi
c)Delhi Sultans
d)Punjab Royals

Click here to View Answer
Answer d)Punjab Royals. It was fourth time lucky for Haryana Hammers as they beat Punjab Royals 6-3 in the summit clash to win the Pro Wrestling League (PWL) season 4 title

16.Minister for IT inaugurates ‘ICT Academy Bridge 2019’ conference in ___________.
a)Mizoram
b)Sikkim
c)Madhya Pradesh
d)Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d)Tamil Nadu.

17.The 53rd edition of Know India Programe for Young Indian Diaspora Held in ____________.
a)Indore
b)New Delhi
c)Pune
d)Mumbai

Click here to View Answer
Answer b)New Delhi.The 53rd edition of Know India Programme for Young Indian Diaspora involves 40 participants (24 female and 16 males) from Fiji, Guyana, Mauritius, Portugal, South Africa, Sri Lanka, Suriname and Trinidad & Tobago. The partner states of this edition are Maharashtra and Daman & Diu.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment