Current Affairs Quiz – February 01 and 02 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been elected as the head of African Union (AU) Commission?
a) Robert Mugabe
b) Jean Ping
c) Moussa Faki Mahamat
d) Amara Essy

Click here to View Answer
Answer c) Moussa Faki Mahamat. Chadian foreign affairs minister Moussa Faki Mahamat has been elected as the head of African Union (AU) Commission. He will replace Nkosazana Dlamini-Zuma.

2. The U.S. Senate confirmed ___________ as President Donald Trump’s secretary of state
a) Lee R. Raymond
b) Rex Tillerson
c) Igor Sechin
d) Jeffrey R. Immelt

Click here to View Answer
Answer b) Rex Tillerson. The U.S. Senate confirmed Rex Tillerson as President Donald Trump’s secretary of state, filling a key spot on the Republican’s national security team despite concerns about the former Exxon Mobil Corp chief executive officer’s ties to Russia.

3. Who becomes the ambassador of Swachh Bharat campaign recently?
a) Priyanka Chopra
b) Sonakshi Sinha
c) Sonam Kapoor
d) Anushka Sharma

Click here to View Answer
Answer d) Anushka Sharma. Anushka Sharma is the new celebrity entrant in the Swachh Bharat Abhiyan campaign. The actress will be joining Amitabh Bachchan in championing the initiative founded by Prime Minister Narendra Modi, highlight the women-centric aspects of open defecation as part of the nationwide health and sanitation campaign.

4. Who presented the First National Entrepreneurship awards 2016 in New Delhi?
a) Rajnath Singh
b) Arun Jaitley
c) Manohar Parrikar
d) Nitin Gadkari

Click here to View Answer
Answer a) Rajnath Singh. Home Minister Shri Rajnath Singh presented the First National Entrepreneurship awards 2016 in New Delhi. The Minister of State (I/C) for Skill Development and Entrepreneurship Shri Rajiv Pratap Rudy was the guest of honour on the occasion. The awards have been presented in order to recognize the entrepreneurial spirit of India’s youth and encourage more young Indians to become entrepreneurs.

5. Which states won e-Gov awards under the State category?
a) Maharashtra and Andra Pradesh
b) Rajasthan and Telangana
c) Gujarat and Kerala
d) Tamil Nadu and Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Rajasthan and Telangana. The Centre’s intense focus on Digital India seems to have drawn greater response this year to the CSI -Nihilent eGovernance Awards. This year, under the State category, Rajasthan and Telangana emerged Winners of Excellence while the Award of Recognition went to Odisha and Nagaland.

6. __________ has taken the top spot as the most valuable brand in the world
a) Facebook
b) Microsoft
c) Google
d) Apple

Click here to View Answer
Answer c) Google. Apple has been dethroned from its position as the world’s most valuable brand for the first time in five years, with Google taking the top spot according to an annual study of the planet’s leading brands.

7. Ministry of Defence to Set up Rs 1500 crore defence unit in ______________
a) Odisha
b) Rajasthan
c) Maharashtra
d) Madya Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Madya Pradesh. The Union Minister for Panchayati Raj and Rural Development, Narendra Singh Tomar stated that the Ministry of Defence is set to open its Defence Unit in Morena district of Madhya Pradesh. The unit would be set up in Kailaras and Sabalgarh tehsil areas and span over 969.735 hectare of land at a cost of Rs. 1500 crore.

8. The Union Textiles Minister Smt. Smriti Zubin Irani inaugurated the first ever Apparel and Garment Making Centre in ____________
a) Meghalaya
b) Uttar Pradesh
c) Punjab
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer a) Meghalaya. The Union Textiles Minister Smt. Smriti Zubin Irani, along with Chief Minister of Meghalaya Dr. Mukul Sangma, inaugurated the first ever Apparel and Garment Making Centre in Meghalaya, near Ampati in South West Garo Hills. The Apparel Centre will create employment opportunities for both men and women of the region, thereby empowering them economically.

9. The Union Budget has allocated Rs _________ crore towards recapitalisation of public sector banks in FY2017-18
a) 5,000
b) 10,000
c) 15,000
d) 20,000

Click here to View Answer
Answer b) 10,000. The Union Budget has allocated Rs 10,000 crore towards recapitalisation of public sector banks in FY2017-18. As per the Indradhanush plan, the public sector banks will be provided with Rs 10,000 crore in the next fiscal. Additional allocation would be made if required.

10. Income Tax Department (ITD) has launched Operation _____________ to verify the cash deposited in the banks during November 9th to December 30th 2016
a) Black Money
b) White Money
c) Clear Money
d) Clean Money

Click here to View Answer
Answer d) Clean Money. Income Tax Department (ITD) has initiated Operation Clean Money. Initial phase of the operation involves e-verification of large cash deposits made during 9th November to 30th December 2016.

11. Finance Minister Arun Jaitley has proposed creation of a six-member Payments Regulatory Board in the RBI; the regulatory board is headed by ____________
a) Arvind Panagariya
b) Urjit Patel
c) Arvind Subramanian
d) Bimal Jalan

Click here to View Answer
Answer b) Urjit Patel. Finance Minister Arun Jaitley has proposed creation of a six-member Payments Regulatory Board in the RBI, headed by its Governor, as part of bringing about structural reforms in the payment eco-system.

12. As per the report of the rating agency, ICRA, the bank credit growth rate is likely to float between ______ in the current fiscal year (2017).
a) 5-6%
b) 6-7%
c) 7-8%
d) 8-9%

Click here to View Answer
Answer a) 5-6%. As per the report of the rating agency, ICRA, the bank credit growth rate is likely to float between 5-6% in the current fiscal year (2017).The reason cited includes weak loan demand as the rate of return offered by debt market is better in comparison to banks. Besides, the deposit rate was also projected to drop to 12 percent from the current 14.7 percent this fiscal ending March 2017 due to better cash flow in the system and cut in the deposit rate by the banks.

13. Which bank launched ‘Mission FINFIT’ a mobile application for its customers through which it has planned to offer investment solutions to its customers?
a) Axis Bank
b) City Union Bank
c) Karur Vysya Bank
d) Lakshmi Vilas Bank

Click here to View Answer
Answer d) Lakshmi Vilas Bank. The private sector lender Lakshmi Vilas Bank in partnership with Bangalore based fin-tech startup firm Fisdom, has launched a mobile application Mission FINFIT to offer the customers of the bank financial planning and personal wealth management services based on Robot advisory. The mobile app would enable the customer of the bank to plan their finances in an effective manner using the online platform for wealth management thus encouraging them to invest smarter.

14. Which country has voted to be the world’s first country to fully divest public money from fossil fuels?
a) Iceland
b) Ireland
c) Italy
d) Norway

Click here to View Answer
Answer b) Ireland. Ireland has voted to be the world’s first country to fully divest public money from fossil fuels. The Irish Parliament passed the historic legislation in a 90 to 53 vote in favour of dropping coal, oil and gas investments from the 8bn (£6.8bn) Ireland Strategic Investment Fund, part of the Republic’s National Treasury Management Agency. Once enacted, the bill would force the Ireland Strategic Investment Fund to sell its investment in fossil fuel industries over the next five years.

15. The UN Children’s Fund (UNICEF) has launched an appeal of _________ U.S. dollars to provide emergency assistance in 48 countries around the globe
a) 2.5 Billion
b) 3.0 Billion
c) 3.3 Billion
d) 4.2 Billion

Click here to View Answer
Answer c) 3.3 Billion. The UN Children’s Fund (UNICEF) has launched an appeal of 3.3 billion U.S. dollars to provide emergency assistance in 48 countries around the globe, against the backdrop of ever increasing number of children driven from their homes due to conflict, disasters and climate change.

16. The 53rd meeting of SAARC Programming Committee began in ___________
a) Kathmandu, Nepal
b) New Delhi, India
c) Thimphu, Bhutan
d) Dhaka, Bangladesh

Click here to View Answer
Answer a) Kathmandu, Nepal. The 53rd meeting of SAARC Programming Committee began in Kathmandu, Nepal. The two-day meeting at joint secretary/director general level only entails discussions about the budget allocation of five SAARC regional centres, some specialised bodies and their annual programme, it will definitely set a positive tone to reduce tensions between India and Pakistan and for resumption of the SAARC process.

17. Former England and Chelsea midfield star Frank Lampard retired at the age of 38, He associated with __________
a) Cricket
b) Hockey
c) Basketball
d) Football

Click here to View Answer
Answer d) Football. Former England and Chelsea midfield star Frank Lampard retired at the age of 38, calling time on a playing career that will be remembered as one of the Premier League’s finest.

18. Who won the Indian National Snooker Championship title 2016?
a) Michael Ferreira
b) Pankaj Advani
c) Ashok Shandilya
d) Wilson Jones

Click here to View Answer
Answer b) Pankaj Advani. Champion cueist Pankaj Advani won the Indian National Snooker Championship with a 6-0 win over Pandurangaiah of Railways in a one-sided final. He became the only Indian men’s cueist to be the holder of all national billiards and snooker titles at the same time – Billiards, 6-red Snooker and 15-red Snooker.

19. Lakshya Sen created history after he became number one junior single badminton player in the world in the latest Badminton World Federation (BWF) rankings, He was from ______
a) Maharashtra
b) Telanagana
c) Uttarakhand
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer c) Uttarakhand. Sixteen-year-old shuttler from Almora, Lakshya Sen created history after he became number one junior single badminton player in the world in the latest Badminton World Federation (BWF) rankings. Lakshya is the first shuttler from Uttarakhand to attain the numero uno spot at the international level.

20. Who has become India’s highest wicket taker in T20 cricket?
a) Amit Mishra
b) Ashish Nehra
c) Ravindra Jadeja
d) Mohammed Shami

Click here to View Answer
Answer a) Amit Mishra. Amit Mishra has become India’s highest wicket taker in T20 cricket, surpassing Ravichandran Ashwin’s record of 200 wickets. Mishra achieved the milestone in his 170th T20 match after taking the wicket of England’s Jason Roy in the third T20I at Bengaluru. Notably, Dwayne Bravo holds the record for the most wickets in T20s with 367 scalps.

21. E Ahamed, Lok Sabha MP from Malappuram in Kerala and former Union minister, passed away recently, he associated with ________________ party
a) Communist Party of India
b) Indian Union Muslim League
c) Congress Party
d) Bharatiya Janata Party

Click here to View Answer
Answer b) Indian Union Muslim League. Ahamed, Lok Sabha MP from Malappuram in Kerala and former Union minister, passed away. The 78-year-old had collapsed during President Pranab Mukherjee’s address to the joint session of Parliament. Ahamed was a champion of minority rights and state legislator for about 19 years and parliamentarian for more than last 25 years.

Leave a Comment