Current Affairs Quiz – December 31 2017

Current Affairs Quiz

1. Who is the new Prime Minister of Mali?
a) Moussa Mara
b) Dioncounda Traoré
c) Abdoulaye Idrissa Maiga
d) Alassane Ouattara

Click here to View Answer
Answer c) Abdoulaye Idrissa Maiga. Malian President Ibrahim Boubacar Keita announced that his brother, Prime Minister Modibo Keita, has been replaced by Abdoulaye Idrissa Maiga by way of presidential decree. Maiga was serving as defense minister of Mali. The previous prime minister, Modibo Keita, had served as prime minister since 2015.

2. All police stations in __________ will maintain a Facebook account and a Twitter handle from next year to communicate with people on a daily basis
a) Andra Pradesh
b) Telangana
c) Maharashtra
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Telangana. All police stations in Telangana will maintain a Facebook account and a Twitter handle from next year to communicate with people on a daily basis, police officials said. “We are declaring 2018 as the year of technology and citizen-friendly initiatives,” they added. The state would also establish cyber crime police stations in all districts, officials further said.

3. Vineet Chowdhary was appointed as chief secretary to the __________ government
a) Himachal Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Madya Pradesh
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Himachal Pradesh. Vineet Chowdhary, a 1982 batch IAS officer of Himachal cadre, was appointed chief secretary to the Himachal government. Chowdhary replaced Vidya Charan Pharka, who was appointed chief secretary on June 1, 2016, superseding six senior IAS officers, including Chowdhary who had proceeded on leave under protest.

4. Om Prakash Singh will be the new Director General of Police of __________
a) Maharashtra
b) Jharkhand
c) Karnataka
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Uttar Pradesh. Om Prakash Singh will be the new Director General of Police of Uttar Pradesh. He will succeed incumbent Sulkhan Singh. Till the new appointee takes charge, Anand Kumar, additional director general (Law and Order) will look after the day-to-day affairs.

5. __________Transport department is working on a QR code based system to keep a tab on the autorickshaws and cabs plying on city roads
a) Delhi
b) Puducherry
c) Goa
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer a) Delhi. With an aim to boost passenger safety, the Delhi Transport department is working on a QR code based system to keep a tab on the autorickshaws and cabs plying on city roads. The department would set up a control room at its headquarters in Civil Lines, so that autorickshaws and cabs could be tracked while ferrying passengers. QR code stickers on cabs and autorickshaws would enable the passengers to have the details of the driver which they could also share with others through their smartphones.

6. Which state has emerged as the second state in the Northeast, after Sikkim, to be declared Open Defecation Free?
a) Maharashtra
b) Manipur
c) Nagaland
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Arunachal Pradesh. Arunachal Pradesh has emerged as the second state in the Northeast, after Sikkim, to be declared Open Defecation Free. The three remaining districts – Upper Subansiri, Siang and Changlang — were declared Open Defecation Free (ODF) officially. Arunachal has 21 districts and the state attained the feat much before the national deadline of October 2, 2019. The state government also launched Swachh Arunachal Mission on October 2 this year at Tawang which envisaged the Swachh Protocol (Cleanliness Protocol) aimed at ensuring sustainability of assets created under SBM (Gramin).

7. Which state government has launched “Saubhagya Yojana”, a programme that would provide electricity to all the 29,376 villages in the state recently?
a) Assam
b) Kerala
c) Jharkhand
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer c) Jharkhand. Jharkhand Chief Minister Raghubar Das has launched “Saubhagya Yojana”, a programme that would provide electricity to all the 29,376 villages in the state. Launching the “Saubhagya Yojana” here, Das said only 38 lakh households out of 68 lakh households in the state could get electricity in 67 years.

8. Sophia, the world’s first robot to be granted citizenship, made its first appearance in India during an annual festival at __________
a) IIT-Bombay
b) IIT-Kharagpur
c) IIT-New Delhi
d) IIT-Chennai

Click here to View Answer
Answer a) IIT-Bombay. Sophia, the world’s first robot to be granted citizenship, made its first appearance in India during an annual festival at IIT-Bombay. The humanoid robot, which was draped in a sari, had a 15-minute conversation with a student and greeted the audience with a ‘Namaste’. Sophia talked about India’s global stand as an economic, scientific and technological superpower.

9. __________ and _________ have signed an accord for Moscow to supply Ankara with S-400 surface-to-air missile batteries
a) Japan and Russia
b) Turkey and Russia
c) Poland and Russia
d) Germany and Russia

Click here to View Answer
Answer b) Turkey and Russia. Turkey and Russia have signed an accord for Moscow to supply Ankara with S-400 surface-to-air missile batteries, Turkish authorities said, finalizing a deal set to deepen military ties between NATO member Turkey and the Kremlin. The S-400 deal, reportedly worth some $2.5 billion and in the works for more than a year, has worried the West because the system cannot be integrated into NATO’s military architecture. As part of NATO’s collective defense pledge, the allies integrate their ships, planes and weapons systems to make them work together, as well as sharing command across the alliance.

10. Indian chess champion Viswanathan Anand clinched a _________ medal at the World Blitz Chess Championship in Riyadh
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Bronze. Indian chess champion Viswanathan Anand clinched a bronze medal at the World Blitz Chess Championship in Riyadh. The bronze medal follows Anand’s gold-winning performance in the World Rapid Chess Championship a couple of days back. Classical World Champion Magnus Carlsen won the tournament, while Russian grandmaster Sergey Karjakin finished second in the tournament.

11. Who won the third Asian Tour title of 2017?
a) Arjun Atwal
b) Gaganjeet Bhullar
c) Jeev Milkha Singh
d) Shiv Kapur

Click here to View Answer
Answer d) Shiv Kapur. Indian golfer Shiv Kapur produced a dramatic turnaround in the closing stages to win the Royal Cup and end the year on a high note by claiming his third Asian Tour title of 2017. The 35-year-old, who had just one win in almost 11 years till April this year, has now won three times in last eight months. Kapur first won on Asian Tour in his debut season in December 2005, but it took more than 11 years and four months for the next Asian Tour win, which came in April 2017.

12. M V Pylee who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Educationist
c) Politician
d) Economist

Click here to View Answer
Answer b) Educationist. Renowned educationist M V Pylee died. He was 98. An authority on the Constitution of India and a pioneer in the field of management education in the country, Pylee had served as Vice Chancellor of Cochin University of Science and Technology (CUSAT) from 1977 to 1981. He was also a visiting professor at various foreign universities. Pylee was awarded Padma Bhushan in 2006.

Leave a Comment