Current Affairs Quiz – December 30 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been named as the president of African Parks, a conservation group that manages a dozen wildlife areas across the continent?
a) Prince William
b) James Hewitt
c) Prince Andrew
d) Prince Harry

Click here to View Answer
Answer d) Prince Harry. Prince Harry has been named as the president of African Parks, a conservation group that manages a dozen wildlife areas across the continent. The “influential role” played by Prince Harry will contribute to its effort to protect Africa’s natural heritage and support both wildlife and communities, who live in and around conservation areas, reported Sputnik.

2. Which state government has constituted State Finance Commission with former minister G Rajesham Goud as its chairman?
a) Rajasthan
b) Telangana
c) Maharashtra
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer b) Telangana. The Telangana government has constituted State Finance Commission with former minister G Rajesham Goud as its chairman. The Government has constituted Telangana State Finance Commission. Former Minister G Rajesham Goud is appointed as Chairman.

3. Madrasas in ___________ are reportedly planning to teach Sanskrit to students, in a bid to make them acquire skills related to Ayurveda and Yoga
a) Tripura
b) Uttar Pradesh
c) Uttarakhand
d) Assam

Click here to View Answer
Answer c) Uttarakhand. Madrasas in Uttarakhand are reportedly planning to teach Sanskrit to students, in a bid to make them acquire skills related to Ayurveda and Yoga. The Madrasa Welfare Society has written to CM Trivendra Rawat seeking his nod to appoint Sanskrit teachers. “By learning Sanskrit, Muslim students will be able to compete for medical education,” the society’s Chairman Sibte Nabi said.

4. Senior IAS officer N C Goel was appointed the new Chief Secretary of __________
a) Rajasthan
b) Himachal Pradesh
c) Bihar
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer a) Rajasthan. Senior IAS officer N C Goel was appointed the new Chief Secretary of Rajasthan. Goel, a 1982-batch IAS officer, earlier held the charge of Additional Chief Secretary of Forest and Environment, Tourism, Art and Culture Department, Mines and Petroleum departments.

5. The government has provided over ______ crore to six state-owned banks so that they meet the prescribed regulatory capital requirement.
a) 10500
b) 9500
c) 8500
d) 7500

Click here to View Answer
Answer d) 7500. The government has provided over ₹7,500 crore to six state-owned banks so that they meet the prescribed regulatory capital requirement. These banks include Bank of India, IDBI Bank, UCO Bank, Bank of Maharashtra, Dena Bank and Central Bank of India. Earlier in October, the government approved a ₹2.11-lakh crore plan to recapitalise state-owned banks over the current and next fiscal.

6. Which state government would open an academy for training labourers engaged in construction work so that they could get better employment opportunities?
a) Jharkhand
b) Haryana
c) Maharashtra
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. The Haryana government would open an academy for training labourers engaged in construction work so that they could get better employment opportunities. The labourers will be trained to become carpenters, plumbers, painters, electricians etc.

7. _________has surpassed Ethereum as the world’s second largest cryptocurrency by market capitalisation
a) Ripple
b) Dogecoin
c) Litecoin
d) Monero

Click here to View Answer
Answer a) Ripple. Bitcoin’s rival cryptocurrency Ripple has surpassed Ethereum as the world’s second largest cryptocurrency by market capitalisation. The price of Ripple rose to as much as $2.84 on Saturday, climbing more than 90% in 24 hours. The market capitalisation of Ripple reached more than $110 billion and the cryptocurrency has surged over 47,200% year-to-date.

8. India has the highest level of non-performing assets (NPA) among BRICS countries and is ranked ________ on a list of countries with the highest levels of NPAs
a) Third
b) Fourth
c) Fifth
d) Sixth

Click here to View Answer
Answer c) Fifth. India has the highest level of non-performing assets (NPA) among BRICS countries and is ranked fifth on a list of countries with the highest levels of NPAs, a report by CARE Ratings. The only countries ranked higher than India on the list are Greece, Italy, Portugal, and Ireland. All these countries, along with Spain, are commonly referred to as PIIGS, and have been victims of sovereign debt crises in recent years.

9. Which state government has launched ‘Bhavantar Bharpayee Yojana’ in which tomato, onion, potato and cauliflower have been included for assuring farmers of fair prices for their produce and emphasising on diversification of crops?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana. The Haryana government has launched ‘Bhavantar Bharpayee Yojana’ in which tomato, onion, potato and cauliflower have been included for assuring farmers of fair prices for their produce and emphasising on diversification of crops. The state government would compensate the difference in price when prices in market will go below the mentioned prices.

10. Who has been named for damehood, the female equivalent of knighthood, for “services to chemical sciences and technology?
a) Kalpana Laxman Gai
b) Pratibha Laxman Gai
c) Uma Laxman Gai
d) Aarthi Laxman Gai

Click here to View Answer
Answer b) Pratibha Laxman Gai. Indian-origin scientist Pratibha Laxman Gai has been named for damehood, the female equivalent of knighthood, for “services to chemical sciences and technology”. Gai has over 300 referred scientific papers in leading journals and nine co-authored and edited books and journal issues. She is the fourth Indian-origin woman awarded the honour since it was instituted in 1917.

11. Who has entered into an agreement with state-run National e-Governance Services Limited (NeSL) for utilizing the latter’s Information Utility Services envisaged under the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016?
a) Bank of India
b) Syndicate Bank
c) Andra Bank
d) Allahabad Bank

Click here to View Answer
Answer d) Allahabad Bank. Allahabad Bank has entered into an agreement with state-run National e-Governance Services Limited (NeSL) for utilizing the latter’s Information Utility Services envisaged under the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016. NeSL, owned by the government, is the first Information Utility entity registered by Insolvency and bankruptcy Board of India under IBBI (IU) Regulations, 2017.

12. The government has revealed that _______ crore has been raised through its Bharat 22 Exchange Traded Fund (ETF)
a) 10500
b) 12500
c) 14500
d) 20500

Click here to View Answer
Answer c) 14500. The government has revealed that ₹14,500 crore has been raised through its Bharat 22 Exchange Traded Fund (ETF). The fund is to benefit long-term and retail investors by providing an opportunity to purchase equity stocks of government-run companies and earn stable returns. The fund has 22 companies including central public sector enterprises and public sector banks among others.

13. IndoSolar has approved allotment of 20.70 crore preference shares to ____________ (UBI) against part of settlement amount pursuant to the “One Time Settlement Scheme
a) Punjab National Bank
b) Bank of Baroda
c) Union Bank of India
d) Canara Bank

Click here to View Answer
Answer c) Union Bank of India. IndoSolar has approved allotment of 20.70 crore preference shares to Union Bank of India (UBI) against part of settlement amount pursuant to the “One Time Settlement Scheme”. The board has alloted 52,05,499 equity shares of Rs 10 each issued at par of the company to Greenlite Lighting Corporation, a promoter group.

14. ____________ has become the first foreign investor to fully own an asset reconstruction company (ARC) in India
a) KKR & Co
b) CVC Capital
c) Morgan Stanley
d) Nordic Capital

Click here to View Answer
Answer a) KKR & Co. US buyout giant KKR & Co has become the first foreign investor to fully own an asset reconstruction company (ARC) in India as it received approval from the Reserve Bank of India at a time when lenders are fighting with a pile of bad loans that have crippled their businesses. KKR, one of the most aggressive investors in financial services, plans to deploy a major chunk from its record Asia fund for buying troubled assets in the country.

Leave a Comment