Current Affairs Quiz – December 29 & 30 2018

Current Affairs Quiz – December 29 & 30 2018

Current Affairs Quiz


1. Which district emerged as most improved district in NITI Aayog’s Delta ranking for the Aspirational Districts?
a) Siddharthnagar, Uttar Pradesh
b) Aurangabad, Bihar
c) Nuapada, Odisha
d) Virudhunagar, Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d) Virudhunagar, Tamil Nadu. The NITI Aayog released the Second Delta ranking for the Aspirational Districts which measures the incremental progress made by them between June 1, 2018 and October 31, 2018, across six developmental areas of Health and Nutrition, Education, Agriculture and Water Resources, Financial Inclusion, Skill Development, and Basic Infrastructure.
Five most improved districts
1) Virudhunagar, Tamil Nadu
2) Nuapada, Odisha
3) Siddharthnagar, Uttar Pradesh
4) Aurangabad, Bihar
5) Koraput, Odisha

2. The country’s fiscal deficit touched___________ per cent of the full-year target of Rs 6.24 lakh crore on account of lower revenue collections, according to data released by the Controller General of Accounts (CGA).
a) 112.8
b) 114.8
c) 115.7
d) 124.8

Click here to View Answer
Answer b) 114.8. The government plans to reduce fiscal deficit to 3.3 per cent of Gross Domestic Product by March-end 2019. The fiscal deficit, or gap between expenditure and revenue, stood at Rs 7.16 lakh crore during April-November of the current financial year.

3. RBI Allows __________To Use Existing Rs1000-crore Corpus for Lending To MFIs
a) SIDBI
b) BOB
c) PNB
d) SBI

Click here to View Answer
Answer a) SIDBI. India’s institutional framework to support microfinance would get a boost with Reserve Bank of India clearing a proposal to dig in an existing Rs 1000-crore corpus for funding micro lenders.

Small Industries Development Bank of India had kept this money for some other purposes and had recently sought RBI’s approval for using it for microfinance sector, a senior Sidbi official confirmed. The development bank will now use the money to offer soft loans to MFIs on a condition that end borrowers should get loans at 15-17% rate, which is significantly lower than the prevailing 20-22% market rate.

4. “B. Prakash”has passed away. He was associated with which field?
a) Sports
b) Singing
c) Acting
d) Horse Riding

Click here to View Answer
Answer d) Horse Riding. Champion jockey-turned-trainer B. Prakash passed away on Wednesday morning in Mumbai due to a massive heart attack. He was 40 and is survived by parents, wife and two daughters. Prakash, who started his career as a jockey in 1995, was recognised for his riding skills and was first retained by Mr. K.N. Dhunjibhoy and then late racing baron M.A.M. Ramaswamy.

5. _____Police became the first police force in the country to digitize all malkhanas, rooms for keeping seized arms and ammunition, across every police station in the state.
a) Delhi
b) Mumbai
c) Bihar
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) Delhi. Delhi Police Commissioner Amulya Patnaik inaugurated the e-malkhana project of the remaining 10 districts at Chinamaya.

6. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the IRRI South Asia Regional Centre (IRRI SARC) in _____?
a) Varanasi
b) Agra
c) Bhopal
d) Patna

Click here to View Answer
Answer a) Varanasi. This new Centre is expected to improve crop production, seed quality and the nutritional value of rice. It will also work with national partners to enhance farmers’ knowledge and income and deliver advanced research, teaching and services in the connection.

7. WHO has been named Balkan athlete of the year?
a) Leander Paes
b) Luka Modric
c) Novak Djokovic
d) Zlatan Ibrahimović

Click here to View Answer
Answer b) Luka Modric. Croatia and Real Madrid midfielder Luka Modric has been named Balkan athlete of the year.Modric won the Champions League with Real Madrid and then led Croatia to the World Cup final in July, where the midfielder was voted player of the tournament.

8. Shehu Shagari who passed away , he was the former President of which country ?
a) Indonesia
b) Myanmar
c) Nigeria
d) Australia

Click here to View Answer
Answer c) Nigeria.

9. _____has successfully tested a new hypersonic nuclear weapon delivery system ‘Avangard’?
a) Canada
b) Russia
c) Germany
d) China

Click here to View Answer
Answer b) Russia. Russia successfully carried out the launch of a liquid-fueled intercontinental-range ballistic missile (ICBM) carrying the Avangard hypersonic glide vehicle payload. The Avangard is a modernized Russian delivery vehicle, designed to maneuver in the upper atmosphere at speeds in excess of Mach 5.

10. ________has announced 2019 as year of investment in backdrop of wider business with India?
a) Kenya
b) Uzbekistan
c) Sudan
d)Cuba

Click here to View Answer
Answer b) Uzbekistan. Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev in his annual address to the Parliament on Friday announced 2019 as the ‘Year of Active Investment and Social Development’ in the backdrop of proposed investments from India to boost economy of this Central Asian country.

11. Who has launched SAMPANN to facilitate pensioners of the Telecom department?
a) PM narendra Modi
b) Rajnath Singh
c) Ravi Shankar Prashad
d) Arun jaitley

Click here to View Answer
Answer a) PM narendra Modi. Prime Minister Narendra Modi launched a comprehensive pension management software SAMPANN to facilitate pensioners of the telecom department. SAMPANN, an acronym for System for Accounting and Management of Pension, will help in the timely disbursement of pensions, he said at a public meeting in Varanasi.

12. Nirendranath Chakraborty, passed away recently, he was the famous poet of which language?
a) Marathi
b) Urdu
c) Bengali
d) Telgu

Click here to View Answer
Answer c) Bengali. He bagged the Sahitya Akademi award in 1974 besides the recipient of ‘Ananda Purashkar’

13. The 26th International Camel Festival will be held in________, Rajasthan on January 12 and 13, 2019.
a) Jaipur
b) Bikaner
c) Jodhpur
d) Jaisalmer

Click here to View Answer
Answer b) Bikaner. he 26th International Camel Festival will be held in Bikaner, Rajasthan on January 12 and 13, 2019. On the second day of the festival, heritage walk will be organized from the Rampuriya Haveli to Bikaji’s Tekri, in which the tourists will be welcomed by the city’s architecture, art, culture, customs and recipes.

14. Who is CEO and Managing Director Central of the Bank?
a) J Packirisamy
b) Pallav Mohapatra
c) P. S. Jayakumar
d) Jai Kumar Garg

Click here to View Answer
Answer b) Pallav Mohapatra

15. Railway minister Piyush Goel announced that the Honey Bee plan in_______ that kept elephants away from the tracks will be expanded to other areas of the country.
a) Sikkim
b) Haryana
c) Assam
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer c) Assam. Railway minister announced that Honey Bee plan in Assam that kept elephants away from the tracks will be expanded to other areas in India. It is a simple device that amplifies the recorded sound of honey bees to keep elephants away from the rail track.

16. The Government increased the export incentives granted for Onions under the Merchandise Exports from India Scheme (MEIS) from existing 5% to ___in the interest of farmers
a) 9%
b) 15%
c) 12%
d) 10%

Click here to View Answer
Answer d) 10%. The Government has doubled the export incentives for onion farmers from existing 5 % to 10 %. It would result in better price for Onion in domestic markets It has been decided to encourage exports of Onions so that the domestic prices stabilize.

17. Indian Railways is planning to use an artificial intelligence-based robot Named _______to monitor and record the health of the trains to avert the potential loss of life caused due to human error.
a) Boss
b) Kuri
c) Sophia
d) USTAAD

Click here to View Answer
Answer d) USTAAD. The Indian Railway’s Central Zone has developed a robot powered by artificial intelligence to take pictures and record videos of the under-gears of trains and send them to engineers for repairs and maintenance.

18. Chapparam (Chariot) is the festival of which state ?
a) Manipur
b) Jharkhand
c) Sikkim
d)Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d)Tamil Nadu. The unique Chapparam (Chariot) festival, that symbolizes the importance of preserving all kinds of food and fodder, was celebrated with traditional rituals and festivities in the famous Madurai Meenakshi temple, in Tamil Nadu.

19. _____ is the author of the book “Early Indians: The Story of Our Ancestors and Where We Came From”?
a) Varun Gandhi
b) Tony Joseph
c) Karunya Keshav
d) Rima Hooja

Click here to View Answer
Answer b) Tony Joseph.

20. The 12th Global Healthcare Summit (GHS) was inaugurated by President Ram Nath Kovind in _____?
a) Maharashtra
b) Delhi
c) Kerala
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer a) Maharashtra. The President of India, Shri Ram Nath Kovind, inaugurated the 12th Global Healthcare Summit organized by the American Association of Physicians of Indian Origin in Mumbai. Speaking on the occasion, the President acknowledged the professionalism and excellent reputation of doctors of Indian origin in the US. He said India and the US shared complementarities in the pharmaceutical field – in clinical research, drug discovery and manufacture. He said that both countries can work together to address common challenges posed by lifestyle diseases.

Leave a Comment