Current Affairs Quiz – December 26′ 2016

Current Affairs Quiz

1. AGNI V is
a) Surface-to-surface ballistic missile
b) Air-to-Air ballistic missile
c) Surface-to-Air Ballistic missile
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Surface-to-surface ballistic missile. Agni-5, India’s longest range nuclear capable missile, was successfully test fired from the Kalam Island off Odisha coast by the Defence Research and Development Organisation or DRDO.

2. The GOI has signed a deal with the Infrastructure Architecture Lab of __________ for developing ferry services at 18 locations.
a) Surrey University
b) Massachusetts Institute of Technology
c) Ohio State University
d) Oxford University

Click here to View Answer
Answer b) Massachusetts Institute of Technology. India has approximately 14,500 km of navigable waterways.

3. India’s first 2G Ethanol Bio-refinery to be set up in which state?
a) Madhya Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Punjab
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Punjab. Union Food Processing Minister Harsimrat Kaur Badal recently laid the foundation stone of India’s first second-generation bioethanol plant at Talwandi Sabo in Bathinda district.

4. What does M stands for in OCMC?
a) Meditation
b) Mediation
c) Monetization
d) Measure

Click here to View Answer
Answer b) Mediation. OCMC – Online Consumer Mediation Centre. The Union Government has launched ‘Smart Consumer’ mobile App and an ‘Online Consumer Mediation Centre (OCMC)’ to provide speedy redressal of consumer grievances.

5. A programme named DAMAN has been launched by which state government?
a) Gujarat
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha. The Odisha government has decided to launch a new malaria control programme, DAMAN, in inaccessible areas with annual expenditure of Rs 24 crore from the state budget. DAMAN stands for Durgama Anchalare Malaria Nirakaran (malaria control in inaccessible areas).

6. China resumed diplomatic relations with Sao Tome and ________ in Beijing.
a) Algeria
b) Angolo
c) Morocco
d) Principe

Click here to View Answer
Answer d) Principe. China resumed diplomatic relations with Sao Tome and Principe in Beijing, after the African nation cut “diplomatic ties” with the Taiwan region.

7. Monte dei Paschi di Siena is World’s oldest ________.
a) Museum
b) Bar
c) Bank
d) Art Gallery

Click here to View Answer
Answer c) Bank. Italy’s government approved a state bailout for Monte dei Paschi di Siena, after the world’s oldest bank failed to secure backing from private investors.

8. George Michael, who passed away recently, was associated with
a) Mathematics
b) Astronomy
c) Journalism
d) Music

Click here to View Answer
Answer d) Music. British pop singer George Michael, who rose to fame with the band ‘Wham!’ and sold more than 100 million albums in his career, has died at the age of 53.

9. Gil Parrondo, who passed away recently, was associated with
a) Film Making
b) Economics
c) Genetics
d) Politics & Business

Click here to View Answer
Answer a) Film Making. Gil Parrondo, an Academy Award-winning art director for Patton and Nicholas and Alexandra, has died at the age of 95. Parrondo won Oscars for art direction for Patton in 1970 and Nicholas and Alexandra in 1974.

10. Snap Inc, the parent company behind the popular Snapchat app, has acquired an augmented reality company Cimagine Media for an estimated $30-40 million. Cimagine Media is a/an _________ company.
a) American
b) Australian
c) Israeli
d) British

Click here to View Answer
Answer c) Israeli

Leave a Comment