Current Affairs Quiz – December 16 2018

Current Affairs Quiz – December 16 2018

1. Who is the new Chhattisgarh Chief Minister?
a) Bhupesh Baghel
b) Adhi Narayana
c) Upendra Singh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Bhupesh Baghel. State Congress chief Bhupesh Baghel has been named as the new Chief Minister of Chhattisgarh. This is the third time Baghel has won from the Patan seat in Chhattisgarh, winning twice when the constituency was part of undivided Madhya Pradesh.

2. Who has become the first ever batsman to record 11 international hundreds each in two calendar years?
a) Sachin Tendulkar
b) Ricky Pointing
c) Chris Gayle
d) VIrat Kohli

Click here to View Answer
Answerd) VIrat Kohli. India captain Virat Kohli smashed his 25th Test hundred during the first innings of the second Test against Australia at Perth on Sunday.

3. Which country won FIH Hockey World Cup?
a) Netherland
b) Sweden
c) Canada
d) Belgium

Click here to View Answer
Answerd) Belgium. Belgium, Olympic silver medallists, defeated Netherlands 3-2 via a penalty shoot-out to win the FIH Hockey World Cup at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar.

4. Haj agreement 2019 was signed between____________.
a) India and Qatar
b) India and Singapore
c) India and Saudi arabia
d) Both a and c

Click here to View Answer
Answerc) India and Saudi arabia. Haj agreement 2019 was signed between India and Saudi Arabia by Union Minister for Minority Affairs, Shri Mukhtar Abbas Naqvi, and Haj and Umrah Minister of Kingdom of Saudi Arabia, Dr Mohammad Saleh bin Taher Benten at Jeddah, Saudi Arabia.

5. India’s first private UAV factory inaugurated in ____________.
a) Bangalore
b) Hyderabad
c) Chennai
d) Cochin

Click here to View Answer
Answerb) Hyderabad. India‘s first private sector unit for manufacturing unmanned aerial vehicles (UAVs) was inaugurated by Telangana’s Home Minister Mohammad Mahmood Ali at Adani Aerospace Park in Hyderabad, Telangana.

6. Which company has bagged Prime Ministers Trophy for the Best Performing Integrated Steel Plant for the year 2016-17?
a) Rana Tan
b) Agni Steels
c) Tata Steels
d) None of these

Click here to View Answer
Answerc) Tata Steels. Tata Steel Limited had been declared as the winner of the Prime Minister’s Trophy for the ‘Best Performing Integrated Steel Plant’ in the country for the performance year 2016-17 making it the fourth consecutive year for Tata Steel being honored with this coveted award.

7. Which state has recieved Krishi Karman award in rice category?
a) Assam
b) Haryana
c) Punjab
d) Jharkhand
d) Jharkhand. The Union Ministry of Agriculture had selected Jharkhand for “Krishi Karman” award in the rice category.[/su_spoiler]

8. Which movie has bagged ‘Suvarna Chakoram’ award at Kerala film festival?
a) Dark Room
b) Drishyam
c) Husbands at Goa
d) Everybody Knows

Click here to View Answer
Answera) Dark Room. Iranian director Ruhollah Hejazi’s “The Dark Room” was selected as best film at the 23rd International Film Festival of Kerala (IFFK) in Thiruvananthapuram, India.

9. Who was honoured with the French Knight of the National Order of Merit?
a) Gnana Sampath
b) Visu Chakravathy
c) Ashok Amritraj
d) Amit Nath

Click here to View Answer
Answerc) Ashok Amritraj. Producer Ashok Amritraj was honoured with the French Knight of the National Order of Merit. French Minister of Europe and Foreign Minister, Mr. Jean-Yes Le Drian presided over the occasion.

10. Who won BWF World tour finals title?
a) Saina Nehwal
b) PV Sindhu
c) Deepika Chander
d) Both b and c

Click here to View Answer
Answerb) PV Sindhu. PV Sindhu won her maiden BWF World tour finals title in Guangzhou, China. In the summit clash Sindhu defeated Nozomi Okuhara of Japan 21-19, 21-17 in 1 hour and 2 minutes.

Leave a Comment