Current Affairs Quiz – December 15 2020

Current Affairs Quiz – December 15 2020

Current Affairs Quiz – December 15 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. 9th Sustainable Mountain Development Summit held in __________.
a) Manali
b) Simla
c) Dehradun
d) Ooty

Click here to View Answer
Answer c) Dehradun. The 9th edition of Sustainable Mountain Development Summit (SMDS) held in Dehradun, Uttarakhand. The four-day-long summit was organised by Indian Mountain Initiative (IMI) and hosted by Sustainable Development Forum Uttaranchal (SDFU), Dehradun.

2. Which state will host 2023 FIH Men’s Hockey World Cup?
a) Uttar Pradesh
b) Assam
c) Jharkhand
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha. The International Hockey Federation (FIH) had announced that the 2023 FIH Men’s Hockey World Cup will be hosted in Odisha, for a second consecutive time.

3. Ola to set up world’s largest scooter factory in ____________.
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer a) Tamil Nadu. The SoftBank-backed mobility platform, Ola has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Tamil Nadu government, to set up its first factory in the state, at an investment of Rs 2,400 crore.

4. RBI to set up Automated Banknote Processing Centre in ___________.
a) Lucknow
b) Delhi
c) Pune
d) Jaipur

Click here to View Answer
Answer d) Jaipur. The functions of the ABPC will also include processing of banknotes received from currency chests (CCs) and bank branches and destruction of soiled banknotes in an automated manner.

5. Who will be the Chief Guest for Republic Day celebrations on January 26, 2021?
a)Joe Biden
b)Boris Johnson
c)Yoshihide Suga
d)Angela Merkel

Click here to View Answer
Answer b) Borris Johnson. UK Prime Minister Boris Johnson will be the Chief Guest for Republic Day celebrations on January 26, 2021. He has accepted PM Narendra Modi’s invitation to the event, informed Dominic Raab.

6. Whose 70th death anniversary was observed on December 15, 2020?
a)Jawaharlal Nehru
b)Lal Bahadur Shashtri
c)Bipin Chandra Pal
d)Sardar Vallabh Bhai Patel

Click here to View Answer
Answer d) Sardar Vallabh Bhai Patel. Sardar Vallabh Bhai Patel’s 70th death anniversary was observed on December 15, 2020. He was the first Deputy Prime Minister of India and was also popularly known as the Iron Man of India.

7. Roddam Narasimha who passed away at 87, is associated with_____________.
a) Aerospace scientist
b) Padma Vibhushan awardee
c) Vocalist
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. Narasimha taught at Indian Institute of Science (IISc) from 1962-1999 and also served as Director of National Aerospace Laboratories from 1984 to 1993.

8. How many Indian cricket players were placed in top 10 in the list of Latest rankings for Test batsmen?
a) 5
b) 4
c) 3
d) 2

Click here to View Answer
Answer c) 3. The ICC released the latest rankings for Test batsmen. New Zealand captain Kane Williamson dropped one place to be ranked third, while Team India vice-captain Ajinkya Rahane jumped one place to enter into the top 10. Rahane (tenth), Cheteshwar Pujara (seventh) and Virat Kohli (second) are the three Indians in the top 10.

Leave a Comment