Current Affairs Quiz – December 13 2016

Current Affairs Quiz

1. Writer and scholar ______________ was elected as President of the 90th Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan
a) Shripal Sabnis
b) Dattatraya Bhikaji Kulkarni
c) Akshaykumar M Kale
d) Anand Ratan Yadav

Click here to View Answer
Answer c) Akshaykumar M Kale. Writer and scholar Akshaykumar M Kale, a critic of modern Marathi poetry, was elected President of the 90th Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan to be held here from February 3 to 5. Kale is also a member of the General Council of Sahitya Akademi.

2. Two Indian-origin men ________________ and ______________ have figured in Forbes magazine’s second annual list of wealthiest entrepreneurs under the age of 40
a) Anusha Jain and Asim Ghosh
b) Rajeev Suri and Indra Nooyi
c) Sundar Pichai and Thomas Kurian
d) Vivek Ramaswamy and Apoorva Mehta

Click here to View Answer
Answer d) Vivek Ramaswamy and Apoorva Mehta. Two Indian-origin men have figured in Forbes magazine’s second annual list of wealthiest entrepreneurs under the age of 40 which is topped by Facebook founder Mark Zuckeberg. Vivek Ramaswamy, a successful biotech entrepreneur has been ranked 24th on ‘America’s Richest Entrepreneurs Under 40 2016‘ list with a net worth of 600 million dollars and Apoorva Mehta stands at 31st spot with a 360 million dollars net worth.

3. Who has been voted the best football player in the world for a fourth time?
a) Cristiano Ronaldo
b) Neymar
c) Lionel Messi
d) Karim Benzema

Click here to View Answer
Answer a) Cristiano Ronaldo. Cristiano Ronaldo has been voted the best player in the world for a fourth time, taking home the Ballon d’Or award in a year in which he led Portugal to its first European Championship title and Real Madrid to another Champions League trophy.It is Ronaldo’s third Ballon d’Or award, which this year is being handed out by magazine France Football separately from FIFA.

4. Who has been appointed as Facebook India’s Industry Director for e-commerce, retail, travel and financial services verticals?
a) Umang Bedi
b) Kirthiga Reddy
c) Pulkit Trivedi
d) Ariya Reddy

Click here to View Answer
Answer c) Pulkit Trivedi. Facebook has announced the appointment of Pulkit Trivedi as Industry Director for e-commerce, retail, travel and financial services verticals. Pulkit comes to Facebook with over 18 years of extensive industry experience covering sales, business development and partnerships for Indian and multinational technology companies such as Google, Intel, Microsoft, IBM and HCL.

5. Who has been appointed as the new Director General of the Inter-Services Intelligence (ISI) of Pakistan?
a) Lt. Gen. Zaheer-ul-Islam
b) Lt. Gen. Asim Bajwa
c) Lt. Gen. Raheel Sharif
d) Lt. Gen. Naveed Mukhtar

Click here to View Answer
Answer d) Lt. Gen. Naveed Mukhtar. Lt. Gen. Naveed Mukhtar has been appointed as the new Director General of the Inter-Services Intelligence (ISI).He replaces Lt. Gen. Rizwan Akhtar who has been appointed as president of the National Defence University (NDU) in Islamabad. He was commissioned in the Armored Corps regiment in 1983. He was promoted to the rank of Lieutenant General and posted to the army’s Corps V in September 2014.

6. India’s biggest and first ever crop insurance claim distribution programme held at _____________
a) Haryana
b) Madya Pradesh
c) Maharashtra
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Madya Pradesh. In Madhya Pradesh, Chief Minister Shivraj Singh Chouhan will kick start the Narmada Sewa Yatra at Amarkantak. The Narmada Sewa Yatra will create awareness about the conservation of the river. It will cover nearly 1900 kilometres in 16 districts. All the villages along the river will have Narmada Sewa Samiti to take follow up action on measures to be undertaken for its preservation. Trees will be planted along the banks of the Narmada and sewage water will be treated before it flows into the river.

7. The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated India’s largest cheese plant in ____________
a) Bihar
b) Uttar Pradesh
c) Gujarat
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer c) Gujarat . The Prime Minister, Shri Narendra Modi, has attended a programme organized by the Banaskantha Cooperative Milk Producers Union (Banas Dairy) at Deesa in Gujarat. The event marked the launch of the celebration of the Golden Jubilee year of Banas Dairy. On this occasion, the Prime Minister unveiled a plaque to mark the inauguration of a cheese plant and whey drying plant at Palanpur by remote control.

8. ________________airport has achieved carbon neutral status. It is the first in the Asia-Pacific region in the 5-15 million passengers per annum category to attain this status
a) Sardar Vallabhbhai Patel International Airport
b) Cochin International Airport
c) Chennai International Airport
d) Rajiv Gandhi International Airport

Click here to View Answer
Answer d) Rajiv Gandhi International Airport. The Rajiv Gandhi International Airport (RGIA), Hyderabad has achieved carbon neutral status. It is the first in the Asia-Pacific region in the 5-15 million passengers per annum category to attain this status.

9. Union transport minister Nitin Gadkari has laid the foundation stones for 17 road projects at a cost of Rs 1152 crore in _____________
a) Meghalaya
b) Manipur
c) Nagaland
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Manipur . Union Minister of Road Transport, Highways and Shipping Nitin Gadkari has laid the foundation stones for 17 road projects at a cost of Rs 1152 cr in two functions held at Jiribam and Imphal in Manipur. He announced the government has decided to hand over responsibility of Imphal Jiribam highway to National highways and infrastructure development corporation Limited (NHIDCL) by taking it over from Border Roads Organisation of Indian Army.

10. Which state government has launched its ambitious amphibious bus project at the Harike wetland near Amritsar?
a) Punjab
b) Rajasthan
c) Haryana
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Punjab . The Punjab government has launched its ambitious amphibious bus project at the Harike wetland near Amritsar. Deputy Chief Minister Sukhbir Singh Badal launched the bus and took the inaugural ride with officials and media.

11. ISRO signed deal for first privately built satellite, who is the Director of ISRO Satellite Centre (ISAC)?
a) A. S. Kiran Kumar
b) Mylswamy Annadurai
c) G Madhavan Nair
d) Udupi Ramachandra Rao

Click here to View Answer
Answer b) Mylswamy Annadurai. The Indian Space Research Organisation has roped in a consortium of six companies to deliver the country’s first industry-built spacecraft by late 2017. The contract has signed includes assembly, integration and testing (AIT) of two spare navigation satellites consecutively in around 18 months. It was signed between M. Annadurai, Director of ISRO Satellite Centre (ISAC), and the consortium lead; Alpha Design Technologies P Ltd. ISAC assembles the country’s satellites for communication, remote sensing and navigation.

12. India and _____________ have signed three agreements on youth and sports and standardisation
a) Singapore
b) Qatar
c) Malaysia
d) Indonesia

Click here to View Answer
Answer d) Indonesia . India and Indonesia have signed three agreements following delegation-level talks here headed by Prime Minister Narendra Modi and visiting Indonesian President Joko Widodo. A memorandum of understanding (MoU) was signed on cooperation in the area of youth and sports. Another MoU was signed on cooperation in the area of standardisation.

13. The European Union has signed a historic deal with _________ on political dialogue and cooperation, according to the EU Council
a) Finland
b) France
c) Cuba
d) Spain

Click here to View Answer
Answer c) Cuba . The European Union and Cuba signed a political accord that the heads of the EU member states signed a historic deal with Cuba on political dialogue and cooperation. Brussels and Havana finished the negotiations on the Political Dialogue and Cooperation Agreement on March 11. The agreement included a number of issues, aimed at improving political and economic cooperation.

14. Who has been announced as the UNICEF Global Goodwill Ambassador to promote child rights at the UNICEF 70th anniversary event?
a) Aishwarya Rai
b) Priyanka Chopra
c) Vidya Balan
d) Deepika Padukone

Click here to View Answer
Answer b) Priyanka Chopra. Priyanka Chopra has been announced as the UNICEF Global Goodwill Ambassador to promote child rights at the UNICEF 70th anniversary event. She was presented as the ambassador by former footballer David Beckham and actress Millie Bobby Brown. “I look forward to working with my fellow advocates to…ensure that we build a world where children’s rights are…protected,” she wrote.

15. Dipa Karmakar’s autobiography “Dipa Karmakar: The Small Wonder” to be co authored by ___________________
a) Bishweshwar Nandi
b) Dulal Karmakar
c) Gita Karmakar
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Bishweshwar Nandi. The incredible story of Dipa Karmakar, who with one death-defying vault of faith in the Rio Olympics, won a billion hearts to become the queen of Indian gymnastics, will be told in a memoir to be co-authored by her coach Bishweshwar Nandi. Tentatively titled “Dipa Karmakar: The Small Wonder”, the book will have many untold stories of struggle and triumph besides rare archival photos from the Karmakars’ private album as well as competition photos from the Olympics and Commonwealth Games.

16. Who won the World Billiards (150-Up format) Championships title 2016?
a) Rubilen Amit
b) Pankaj Advani
c) Chezka Centeno
d) Peter Gilchrist

Click here to View Answer
Answer b) Pankaj Advani. Ace Indian cueist Pankaj Advani has won his 11th World Billiards (150-Up format) Championships title by beating Peter Gilchrist of Singapore in the summit clash in Bengaluru. Advani beat multiple world champion Gilchrist by six games to three in a gripping final contest to wrap up his 16th world title overall.

Leave a Comment