Current Affairs Quiz – December 12 2016

Current Affairs Quiz

1. Who won the National Geographic ‘Nature Photographer of the Year’ award?
a) Bence Mate
b) David Yarrow
c) Tim Laman
d) Greg Lecoeur

Click here to View Answer
Answer d) Greg Lecoeur. Every year National Geographic hosts the ‘Nature Photographer of the Year Contest’. This year, the grand prize went to Greg Lecoeur for his jaw-dropping shot of the feeding frenzy that accompanies sardine migration along the Wild Coast of South Africa. His award-winning photo titled as the titled “Sardine Run,” was captured in June 2015.

2. Two Indian photographers’ ________________ and __________________ won the prestigious Wildlife Photographer of the Year Competition in the Urban and Birds category respectively
a) Anup Shah and Jayanth Sharma
b) Shekar Dattari and Sandesh Kadur
c) Nayan Khanolkar and Ganesh H Shankar
d) Kalyan Varma and Sudhir Shivaram

Click here to View Answer
Answer c) Nayan Khanolkar and Ganesh H Shankar. London Natural History Museum has been awarding the prestigious Wildlife Photographer of the Year award. The 52nd award ceremony was special for two Indians who secured coveted berth in the south-after recognition. Mumbai-based photographer Nayan Khanolkar and Ganesh H Shankar of Bengaluru made India proud by making it to the list.

3. Paolo Gentiloni has been elected as new Prime Minister of ____________
a) Greece
b) Italy
c) Poland
d) Austria

Click here to View Answer
Answer b) Italy. The Italian foreign minister, Paolo Gentiloni, has been chosen by Italy’s president to replace Matteo Renzi as prime minister, a choice that signals continuity in the centre-left government’s domestic and foreign policies at a volatile time for the eurozone’s third-largest economy.

4. Who is the new Prime Minister of New Zealand?
a) Bill English
b) Steven Joyce
c) Jonathan Coleman
d) Winston Peters

Click here to View Answer
Answer a) Bill English. New Zealand‘s socially conservative finance chief Bill English was sworn in as the country’s new Prime Minister on 12 December 2016 following last week’s shock resignation of his popular predecessor John Key. The centre-right National Party caucus unanimously backed English at a meeting on and he travelled to Government House in Wellington a few hours later to officially take over.

5. Antonio Guterres has been sworn in as the United Nations’ ninth secretary general; He was the former Prime Minister of ____________
a) Germany
b) Poland
c) Portugal
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer c) Portugal . Antonio Guterres, a former Portuguese Prime Minister will be sworn in on 12 December 2016 as the next UN Secretary General, succeeding Ban Ki-moon as the ninth chief of the 71-year old world body.

6. The President of India, Shri Pranab Mukherjee marked his 81st birthday by launching a 100 Million for 100 Million Campaign organized by ___________________
a) Smile Children’s Foundation
b) Kailash Satyarthi Children’s Foundation
c) Safe Kids Foundation
d) Hope Children’s Foundation

Click here to View Answer
Answer b) Kailash Satyarthi Children’s Foundation. The President of India, Shri Pranab Mukherjee marked his 81st birthday by launching a 100 Million for 100 Million Campaign organized by the Kailash Satyarthi Children’s Foundation at Rashtrapati Bhavan on December 11, 2016. The global effort to mobilize 100 million youth for shaping a better future of 100 million children who are less privileged is the beginning of a change which was long overdue.

7. Minister of State (Independent Charge) Ministry of Youth Affairs and Sports __________ has led a Mobile and Digital Banking induction campaign for youth at Maj. Dhyanchand National Stadium
a) Vijay Goel
b) Piyush Goel
c) Harsh Vardhan
d) Mahesh Sharma

Click here to View Answer
Answer a) Vijay Goel. Minister of State (I/C) for Youth Affairs and Sports Vijay Goel has led a Mobile and Digital Banking induction campaign for youth at Maj. Dhyanchand National Stadium. As the demonetisation phase completes one month, the Ministry of Youth Affairs and Sports continues to promote the benefits of online banking and boosts the methods of cashless transactions with the help of youngsters.

8. Which country has launched a new weather satellite marking an upgrade of its meteorological satellites in geostationary orbit?
a) India
b) USA
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) China . China has launched a new weather satellite marking an upgrade of its meteorological satellites in geostationary orbit. The Fengyun-4 satellite, the first of China’s second-generation weather satellites in geostationary orbit to have been launched, is also the country’s first quantitative remote-sensing satellite in highest orbit.

9. World’s longest tunnel opens for regular service in ______________
a) India
b) Switzerland
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) Switzerland. Regular rail service through the world’s longest tunnel began on carrying passengers deep under the Swiss Alps from Zurich to Lugano in Switzerland. The famed Gotthard Base Tunnel (GBT) had a ceremonial opening in June, attracting European leaders like German Chancellor Angela Merkel and French President Francois Hollande for its maiden ride.

10. Which country is to withdraw its largest banknote from circulation in its latest attempt to tackle the world’s worst inflation crisis recently?
a) Brazil
b) Chile
c) Peru
d) Venezuela

Click here to View Answer
Answer d) Venezuela . The Venezuelan government is to withdraw its largest banknote from circulation in its latest attempt to tackle the world’s worst inflation crisis. President Nicolás Maduro has said that the 100-bolivar note, which is currently worth only two US cents (1.6p) on the black market, will be withdrawn. Venezuelans will then have 10 days to exchange the notes at the central bank.

11. Government of India announced a ______ discount on payments made through debit cards, credit cards, mobile wallets and prepaid loyalty cards at PSU petrol pumps
a) 0.75%
b) 0.50%
c) 5%
d) 2.5%

Click here to View Answer
Answer b) 0.50%. The government announced a 0.75% discount on payments made through debit cards, credit cards, mobile wallets and prepaid loyalty cards at PSU petrol pumps from December 13. The government had last week also announced discounts on online payments for insurance policies, rail tickets, and highway toll charges in a bid to promote digital cash.

12. India has been ranked as the ________ most vacation deprived country globally
a) 1st
b) 4th
c) 17th
d) 27th

Click here to View Answer
Answer b) 4th . India has been ranked as the fourth most vacation deprived country globally, with 63% people taking fewer days of the vacations they get, a report by a travel company stated. The report revealed that 40% Indians don’t use all vacation days or don’t have enough staff to cover, while 32% are not able to take vacations due to personal schedule.

13. Which cyclone that made a landfall near Chennai and northern coastal districts of Tamil Nadu recently?
a) Neelam
b) Nada
c) Vardah
d) Thane

Click here to View Answer
Answer c) Vardah. Cyclone Vardah that made a landfall near Chennai has claimed at least four lives in the state. While the government has opened 266 relief camps, over 8,000 persons have been evacuated and sheltered in the relief camps. With heavy rainfall and strong winds of nearly 120 kmph, over 250 cases of uprooted tree have been reported.

14. Ace women badminton player Saina Nehwal will be provided land by the ______________ government to set up a badminton academy in the state
a) Andra Pradesh
b) Telangana
c) Bihar
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana . Ace women badminton player Saina Nehwal will be provided land by the Haryana government to set up a badminton academy in the state. The land to the international star will be provided by the Haryana State Industrial and Infrastructure Development Corporation Limited (HSIIDC) at Manesar in Gurgaon district, 45 km from New Delhi.

Leave a Comment