Current Affairs Quiz – December 11 2016

Current Affairs Quiz

1. John Kerry is the Secretary of State of
a) Germany
b) Norway
c) Sweden
d) United States

Click here to View Answer
Answer d) United States. The highest French civilian distinction, Officer of the Legion of Honour, was conferred on US Secretary of State John Kerry for his contribution in peace effort.

2. Iqbal Sayed, who was in News recently, is associated with
a) Cricket
b) Football
c) Body Building
d) Sand Sculpture

Click here to View Answer
Answer c) Body Building. Mumbai’s Iqbal Sayed has successfully won the silver medal at the Mr Olympia amateur event held in Hong Kong.

3. Who has been appointed as the Director of National Gallery of Modern Art?
a) Rajendra Khanna
b) Vadreenath Tripathy
c) Ajeet Rai Singh
d) Adwaita Gadanayak

Click here to View Answer
Answer d) Adwaita Gadanayak. Sculptor Adwaita Gadanayak is set to be appointed director of the government-run National Gallery of Modern Art. Gadanayak currently heads the School of Sculpture at the Bhubaneshwar-based KIIT University.

4. Who has been appointed as new CBDT member?
a) Mukesh Kulkarni
b) Rajendra Kumar
c) Kesari Bhai Patel
d) Mulayam Singh Yadav

Click here to View Answer
Answer b) Rajendra Kumar. Senior IRS officer Rajendra Kumar was appointed as the new Member of the CBDT, the policy making body for the Income Tax Department.

5. ONGC is all set to set up a new basin in ___________.
a) Imphal
b) Agartala
c) Bhubaneshwar
d) Kohima

Click here to View Answer
Answer b) Agartala. State-run energy behemoth ONGC will set up a new ‘basin’ in Agartala by the end of next year as it looks to focus more on exploration of oil and gas in the North-East region.

6. Narmada Seva Yatra has been launched in
a) Uttar Pradesh
b) Maharashtra
c) Gujarat
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Madhya Pradesh. Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has launched Narmada Seva Yatra at Amarkantak. The Narmada Sewa Yatra will create awareness about the conservation of the river.

7. Govt to soon launch helpline number __________ to promote digital payments.
a) 10888
b) 14444
c) 18888
d) 28282

Click here to View Answer
Answer b) 14444. A nationwide toll-free helpline number “14444” will be launched soon to educate people and provide support related to cashless mode of transactions.

8. International Mountains Day is observed on
a) December 10
b) December 11
c) December 12
d) December 13

Click here to View Answer
Answer b) December 11. The United Nations designated 11 December as “International Mountain Day” and it is observed each year since 2003 in order to create awareness about importance of mountains.

9. Politician Ramesh Prabhu, who passed away recently, was associated with
a) BJP
b) Congress
c) Shiv Sena
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Shiv Sena

Leave a Comment