Current Affairs Quiz – December 06 & 07 2020

Current Affairs Quiz – December 06 & 07 2020

Current Affairs Quiz – December 06 & 07 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. LAF ( banking terms ) is expand as ____________.
a) Liquidity Affiliated Forms
b) Liquidity Adjustment Facility
c) Liquidity Affiliated Facility
d) Liquidity Abbrevated Form

Click here to View Answer
Answer b) Liquidity Affiliated Forms. Recently, the Reserve Bank of India (RBI) has decided to extend liquidity adjustment facility (LAF) to Regional Rural Banks (RRB) to make liquidity management more efficient.

2. Mahaparinirvana Divas is a death anniversary of___________.
a) Dr APJ Abdul Kalam
b) Dr B Ambedkar
c) Vajpayee
d) J Jeyalalitha

Click here to View Answer
Answer b) Dr B Ambedkar. The death anniversary of Dr Babasaheb Ambedkar, which falls on December 6, is dubbed as Mahaparinirvana Divas. On this day each year, millions of people throng to Dr Ambedkar’s Samadhi in Mumbai, which is called Chaitya bhoomi to pay respect to the father of Indian Constitution.

3. Sein Twa, 47, has been awarded the 2020 Goldman Environmental Prize, belong to which nation?
a) Thailand
b) India
c) Myanmar
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer c) Myanmar. An indigenous Karen activist who spearheaded establishing a sprawling conservation zone in eastern Myanmar has been awarded the 2020 Goldman Environmental Prize.

4. Who has appointed as the chief coach of athletics by AFI?
a) Vishnu Pattil
b) Sachin Sibinesh
c) Davis Justin
d) Radhakrishnan Nair

Click here to View Answer
Answer d) Radhakrishnan Nair. The Athletics Federation of India (AFI) appointed the 62-year-old Radhakrishnan Nair as the full-time coach of athletics. Nair has been serving as the acting chief coach since the resignation of Bahadur Singh in July earlier this year.

5. Kamatham Ram Reddy who passed away at 83, is associated with____________.
a) Actor
b) Politician
c) Vocalist
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer b) Politician. Telangana Rashtra Samithi party’s senior leader Kamatham Ram Reddy passed away at the age of 83.

6. Narinder Singh Kapany who passed away at 94, is associated with____________.
a) Father of fiber optics
b) Sikh activist
c) Envirnoment Activist
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. RENOWNED PHYSICIST, businessman and Sikh activist Narinder Singh Kapany passed away. He was 94.Born in Punjab’s Moga, Kapany, who had been living in the US.

7. International Civil Aviation Day 2020 is On _________.
a) 7 December
b) 6 December
c) 5 December
d) 4 December

Click here to View Answer
Answer a) 7 December.

8. The theme of International Civil Aviation Day _________.
a) “Working together to ensure that no other country is left behind.”
b) “Advancing Innovation for Global Aviation Development”.
c) Both A and B
d) None

Click here to View Answer
Answer b) “Advancing Innovation for Global Aviation Development”.

9. Armed Forces Flag Day Is On ___________.
a) 7 December
b) 8 December
c) 9 December
d) 10 December

Click here to View Answer
Answer a) 7 December .

10. Which nation has become second nation to plant flag on the Moon?
a) Russia
b) India
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) China. China has become the second country in the world to unfurl its national flag on the moon surface.

11. Bangladesh signs maiden Preferential Trade Agreement (PTA) with which country?
a) Myanmar
b) Thailand
c) Bhutan
d) Afghanistan

Click here to View Answer
Answer c) Bhutan. Bangladesh has signed its first Preferential Trade Agreement (PTA) with Bhutan, which will allow duty-free access to a range of goods between the two countries and hence boost bilateral trade between them.

12. Which vaccine manufacturer has become the first one to seek emergency use in India?
a) Moderna
b) AstraZeneca
c) Pfizer
d) None of the Above

Click here to View Answer
Answer c) Pfizer. Pfizer India has become the first pharma company to approach the Drugs Controller General of India (DGCI) to seek an emergency use authorisation of its vaccine for COVID-19 in India.

13. Who has become the first Indian to win a Formula 2 race?
a) Arjun Maini
b) Mahaveer Raghunathan
c) Aditya Patel
d) Jehan Daruvala

Click here to View Answer
Answer d) Jehan Daruvala. Jehan Daruvala created history by becoming the first-ever Indian to win a Formula 2 race during the Sakhir Grand Prix in Bahrain on December 6, 2020.

14. Who has named as 1 of 6 “Asians Of The Year”?
a) P Sivan
b) Shiv Nadar
c) Adar Poonawalla
d) Aparajit Singh

Click here to View Answer
Answer c) Adar Poonawalla. Adar Poonawalla, the Chief Executive of the Pune-based Serum Institute of India (SII), has been named among six “The Straits Times Asians of the Year” for 2020, by Singapore’s leading daily, The Straits Times, for their work in fighting the COVID-19 pandemic.

Leave a Comment