Current Affairs Quiz – December 03 2018

Current Affairs Quiz – December 03 2018

1. Which country passport is most powerful passport in world?
a) UAE
b) UK
c) USA
d) India

Click here to View Answer
Answer a) UAE. UAE passport holders can now fly to 113 countries without a visa, and 54 others with a visa-on-arrival. UAE moved from third to first place overtaking Germany and Singapore.

2. Who has been appointed as the director of Yes Bank?
a) Manoj Patnaik
b) Pranesh Raajan
c) Ranjith Premanand
d) TS Vijayan

Click here to View Answer
Answer d) TS Vijayan. Private sector lender Yes Bank appointed former IRDAI Chairman TS Vijayan as an independent director for a period of five years.

3. International conference on bears starts in___________.
a) Pune
b) Jamshedpur
c) Agra
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer c) Agra. More than 80 delegates from 11 countries are participating in an international conference on bears being organised in the Taj city for the first time.

4. Ex Cope India 18, the bilateral military exercise between ____________.
a) India and Russia
b) India and Japan
c) India and Canada
d) India and USA

Click here to View Answer
Answer d) India and USA. The Air Forces of India (IAF) and the U.S. began the ‘Ex Cope India-18’, a 12-day military exercise, in the Kalaikunda and Panagarh air bases in West Bengal.

5. What is the currency of Mexico?
a) Mexian Dollar
b) Dhram
c) Riyal
d) Peso

Click here to View Answer
Answer d) Peso.Andrs Manuel Lpez Obrador became first leftist president of Mexico

6. Which union minister has launched Hornbill Festival of Nagaland?
a) Smrithi Irani
b) Suresh Prabhu
c) Rajnath Singh
d) Nithin Gatkaari

Click here to View Answer
Answer c) Rajnath Singh. Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated the 10-day-long Hornbill Festival of Nagaland at Naga Heritage Village Kisama on 1st December 2018. More than 60,000 people have visited the Hornbill Festival.

7. Who has become first Indian to be elected ISSF Vice President?
a) Ajay Kumar
b) Raninder Singh
c) Manpreet Singh
d) Ugendra Prasad

Click here to View Answer
Answer b) Raninder Singh. The elections were held during the General Assembly meeting of ISSF in Munich in which Raninder secured 161 votes to make it to the coveted position. The 51-year-old Raninder is currently the president of the National Rifle Association of India (NRAI).

8. Who has been appointed as new Finance Secretary ?
a) Ajay Narayan Jha
b) Narayana Moorthi
c) Gowtham Rajan
d) Steffin John

Click here to View Answer
Answer a) Ajay Narayan Jha.Ajay Narayan Jha, the Secretary of Department of Expenditure, has been appointed as new Finance Secretary to succeed Hasmukh Adhia who retired on November 30.

9. Which country’s captain has won Ballon d’Or Award?
a) Slovenia
b) Split
c) Serbia
d) Croatia

Click here to View Answer
Answer d) Croatia. Midfielder Luka Modrić, who led Croatia to their first-ever FIFA World Cup final, won this year’s Ballon d’Or.

10. ‘Share Joy, Not Rumours’-is launched by__________.
a) Facebook
b) Whatsapp
c) Twitter
d) Youtube

Click here to View Answer
Answer b) Whatsapp. WhatsApp launched its first-ever television campaign in India called ‘Share Joy, Not Rumours’ to address fake news ahead of 2019 general elections.

11. Soyuz space craft has been launched by which country?
a) China
b) Russia
c) Japan
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) Russia. The Soyuz MS-11 was successfully launched from Kazakhstan to the International Space Station with a three-astronaut crew, after a failed launch in October.

Leave a Comment