Current Affairs Quiz – August 17 2019

Current Affairs Quiz – August 17 2019

1. Tirur betel leaf got GI tag, belongs to___________.
a) Tamil Nadu
b) Andhra Pradesh
c) Telangana
d) Kerala

Click here to view Answer
Answer d) kerala. Geographical Indications Registry under Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) has accorded Geographical Indication (GI) tag to Tirur betel leaf from Kerala.

2. Tawlhlohpuan fabric and Mizo Puanchei shawl/textile got GI tag, belongs to___________.
a) Manipur
b) Mizoram
c) Maharastra
d) Madhya Pradesh

Click here to view Answer
Answer b) Mizoram. Geographical Indications Registry under Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) has accorded Geographical Indication (GI) tag toTawlhlohpuan fabric and Mizo Puanchei shawl/textile from Mizoram.

3. Damodar Ganesh Bapat passed away at 84, is associated with____________.
a) Hocket Player
b) Politician
c) Social Worker
d) Chess Palyer

Click here to view Answer
Answer c) Social Worker. Social worker and Padma Shri awardee Damodar Ganesh Bapat passed away on 16 August in Chhattisgarh. He was 84 years old. He died due to illness. He was known for his social work among the tribal areas in Chhattisgarh.

4. PRETOMANID is associated with_________.
a) TB Drug
b) Software
c) AIDS Drug
d) Weapon

Click here to view Answer
Answer a) TB Drug. United States (US) Food and Drug Administration (FDA) has approved new drug-Pretomanid for treating drug-resistant strain of Tuberculosis (TB). Pretomanid is novel compound developed by New York-based non-profit organisation TB Alliance.

5. National Tribal Festival ‘Aadi Mahotsav’ being organised at ___________.
a) Leh-Ladakh
b) Chitoor- Andhra
c) Madurai-Tamil Nadu
d) Vanamayan-Karnataka

Click here to view Answer
Answer a) Leh-Ladakh. In a bid to give a fillip to tribal economy in Ladakh, Aadi Mahotsav or National Tribal Festival will be organised at Polo Ground, Leh-Ladakh. It is a 9 day festival that will start from 17 August till 25 August 2019.

6. ONGC – in this ‘N’ represents__________.
a) National
b) Navy
c) Natural
d) Neon

Click here to view Answer
Answer c) Natural. Energy major Oil and Natural Gas Corp (ONGC) is investing around Rs 83,000 crore in 25 major projects to boost oil and gas production, which has stagnated over last years, its chairman and managing director Shashi Shanker said.

7. Which State Police Dept gets first Laboratory-cum-Training Centre?
a) Megalaya
b) Nagaland
c) Assam
d) Orissa

Click here to view Answer
Answer b) Nagaland. Nagaland State Police Department got its first Laboratory-cum-Training Centre for Prevention of Cyber Crime against Women and Children.

8. Lithuania, Latvia & Estonia are located at___________.
a) Africa
b) Australia
c) America
d) Europe

Click here to view Answer
Answer d) Europe. Vice President of India M. Venkaiah Naidu has embarked on a 3-nation visit to Lithuania, Latvia and Estonia. He is accompanied by a high-level delegation. This visit will be Vice President’s 1st ever high level visit (from India) to 3 Baltic countries.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment