Current Affairs Quiz – August 15 2019

Current Affairs Quiz – August 15 2019

1. Who has been appointed as Director of National Institute of Health and Family Welfare?
a) Harshad Pandurang Thakur
b) Amit Yadav Kumar
c) Vijender singh Komar
d) Yashodan Nath

Click here to view Answer
Answer a) Harshad Pandurang Thakur. Harshad Pandurang Thakur was appointed as Director of National Institute of Health and Family Welfare. Decision in this regard was taken by Appointments Committee of the Cabinet (ACC) chaired by Prime Minister Narendra Modi.

2. Naval Tata Hockey Academy inaugurated in _____________.
a) Pune
b) Jaipur
c) Bhubaneswar
d) Ahmedabad

Click here to view Answer
Answer c) Bhubaneswar. Chief Minister of Odisha Naveen Patnaik inaugurated Naval Tata Hockey Academy (NTHA), a high-performance centre for hockey at Kalinga Stadium in Bhubaneshwar, Odisha for grooming best hockey talent in State.

3. How many districts in Tamil Nadu?
a) 31
b) 32
c) 35
d) 37

Click here to view Answer
Answer d) 37. Tamil Nadu CM Edappadi K Palaniswami announced the creation of two new districts in the state, taking the total number of districts to 37.

4. India’s first space museum inaugurated in ___________.
a) Bengaluru
b) Hyderabad
c) Chennai
d) Thrissur

Click here to view Answer
Answer b) Hyderabad . With interest in space among public zooming up courtesy the successful flight of the Chandrayaan-2 mission to the moon, India’s first Space Science Museum opened in Hyderabad.

5. Who has Become First Indian Chef To Receive French Honour?
a) Badrinath Subramaniam
b) Priyam Chatterjee
c) Chef Thamu
d) Sanjeev Kapoor

Click here to view Answer
Answer b) Priyam Chatterjee. Priyam Chatterjee became the first Indian chef to be awarded the ”Chevalier de l”Ordre du Merite Agricoleto” by the government of France to recognise his contribution towards reinventing the gastronomic scene in India.

6. Who has been appointed as new Drug Controller General?
a) PK Sivan
b) VG Somani
c) Ajay Kumar
d) Rahul Nambi

Click here to view Answer
Answer b) VG Somani . The government on August 14 appointed VG Somani as Drug Controller General of India (DCGI).

7. Who has become the first batsman to score 20,000 runs in international cricket in a decade?
a) Virat Kholi
b) Rohit Sharma
c) MS Dhoni
d) Vijay Sankar

Click here to view Answer
Answer a) Virat Kholi. India captain Virat Kohli has become the first batsman to score 20,000 runs in international cricket in a decade. Kohli, who scored his 43rd ODI hundred in the third ODI against West Indies.

8. Jose Luis Brown is died at 62, is associated with_____________.
a) Football
b) Singer
c) Lyricist
d) Actor

Click here to view Answer
Answer a) Football. World Cup winner Jose Luis Brown, who scored Argentina’s opening goal in the 1986 World Cup final against West Germany, has died at the age of 62, local media reported.

9. Recently, Wing Commander Abhinandan to be awarded _____________.
a) Bharat Ratna
b) Padma Bhusan
c) Padma Vibusan
d) Vir Chakra

Click here to view Answer
Answer d) Vir Chakra. Indian Air Force (IAF) personnel who were part of the February 26 last Balakot air strike on a Jaish-e-Mohammad terror training camp in Pakistan and the air engagement a day after have been awarded gallantry medals on the eve of Independence Day.

10. Who is the chairman of Inter-State Council?
a) Venkaiah Naidu
b) Ram Nath Govind
c) Raj Nath Singh
d) PM Modi

Click here to view Answer
Answer d) PM Modi. The Inter-State Council, which is mandated to investigate and advise on disputes between states, has been reconstituted with Prime Minister Narendra Modi as its chairman and six Union ministers and all chief ministers as members.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment