Current Affairs Quiz – August 13 & 14 2020

Current Affairs Quiz – August 13 & 14 2020

1. Who has been selected by the Public Enterprises Selection Board (PESB)?
a) Soma Mondal
b) Paru Reddy
c) Sivan Mishra
d) Harshiman Raj

Click here to View Answer
Answer a) Soma Mondal. Soma Mondal has been selected by the Public Enterprises Selection Board (PESB) as the next chairman of Steel Authority of India Limited (SAIL). She will be taking charge when the present Chairman Anil Chaudhary.

2. Who launched “W-GDP Women Connect Challenge”?
a) Tata groups
b) Reliance groups
c) ZOHO
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Reliance groups. Reliance Foundation has launched the “W-GDP Women Connect Challenge” across India in association with US Agency for International Development (USAID) and Women’s Global Development and Prosperity (W-GDP).

3. Who has been appointed as a Chairman of Indian Council for Research on International Economic Relations (ICRIER)?
a) Raman Roy
b) Pramod Bhasin
c) Rajat Gupta
d) Shiv Nadar

Click here to View Answer
Answer b) Pramod Bhasin. He is currently the vice-chair of the board of governors at ICRIER. He will replace Isher Judge Ahluwalia, who has stepped down due to health reasons. Isher had been in this position for 15 years.

4. Who is the only Indian star to be listed among the top 10 world’s highest-paid actors of 2020?
a) Amir Khan
b) Allu Arjun
c) Akshay Kumar
d) Shah Rukh Khan

Click here to View Answer
Answer c) Akshay Kumar. Forbes magazine has released “The Highest-Paid Actors Of 2020” list. Bollywood actor, Akshay Kumar is the only Indian star to be listed among the top 10 world’s highest-paid actors of 2020. With total earnings of $48.5 million.

5. Which country has ended its loan and oil supply to Pakistan?
a) Kuwait
b) Iran
c) Iraq
d) Saudi Arabia

Click here to View Answer
Answer d) Saudi Arabia. Saudi Arabia has ended its loan and oil supply to Pakistan, ending the decades-long friendship between the two countries. This was reported by a leading media organisation.

6. Which Aerospace has become India’s first private company to test upper-stage rocket engine?
a) Kun Aerospace
b) Hayeal Aerospace
c) Boeing India
d) Skyroot Aerospace

Click here to View Answer
Answer d) Skyroot Aerospace. Aerospace startup Skyroot Aerospace has successfully test fired an upper-stage rocket engine, becoming the first Indian private company to demonstrate the capability to build a homegrown rocket engine.

7. Who won Juventus’ MVP of the Year award for record 37 goals in single season?
a) Lionel Messi
b) Luis Suárez
c) Georgina Rodríguez
d) Cristiano Ronaldo

Click here to View Answer
Answer d) Cristiano Ronaldo . Cristiano Ronaldo (August 10, 2020) was named as Juventus’ ‘Most Valuable Player of the Year’ for the championship that lasted for almost 11 months.

8. Rajiv Tyagi who passed away at 54, is associated with_______________.
a) Actor
b) Journalist
c) Politician
d) All the above

Click here to View Answer
Answer c) Politician. Congress leader and spokesperson Rajiv Tyagi passed away after a heart attack, the party said. He was 52.

9. Israel and _________ jointly tested Arrow-3 successfully in 2019.
a) Russia
b) USA
c) UK
d) India

Click here to View Answer
Answer b) USA. Israel and the United States (US) jointly tested Arrow-3 successfully in 2019 in Alaska. The system was developed by Israel Aerospace Industries and Boeing and became operational in January 2017.

10. Which ministry organised “Fit India Freedom Run”?
a) Sports Authority of India
b) Sports Ministry
c) Ministry of Home Affairs
d) Ministry of Women and Child development

Click here to View Answer
Answer b) Sports Ministry. “Fit India Freedom Run” would be organised by the Ministry of Youth Affairs and Sports from 15th August to 02nd October 2020.

11. Who has been appointed as non-executive chairman of Indiabulls Housing Finance (IBH)?
a) Sabhesh Naidu
b) Subhash Sheoratan Mundra
c) Haramider Singh
d) Rahul Ravinder

Click here to View Answer
Answer b) Subhash Sheoratan Mundra. Former RBI deputy governor, Subhash Sheoratan Mundra has been appointed as non-executive chairman of Indiabulls Housing Finance (IBH) with immediate effect. He had joined the board of IBH in 2018 as an independent director.

12. Chunakkara Ramankutty who passed away, is associated with______________.
a) Actor
b) Poet
c) Lyricist
d) Both b and c

Click here to View Answer
Answer d) Both b and c. He is a recipient of Guru Shreshta Award of Kerala Sangeetha Nataka Akademi in 2015.

13. ORUNODOI scheme is launched by which state?
a) Chandigarh
b) Punjab
c) Assam
d) Jharkhand

Click here to View Answer
Answer c) Assam. The Assam Government is to identify beneficiaries of new scheme called “ORUNODOI”. The scheme is being launched to help in women financial empowerment.

14. According to AMRUT scheme, Which state has topped in provide piped water supply to households in urban areas of the state?
a) Odisha
b) Haryana
c) Utarakhand
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer a) Odisha. Odisha has secured first position by scoring 85.67%. Mission for Rejuvenation and Urban Transformation Scheme. The scheme aims to provide piped water supply to households in urban areas of the state.

15. Which country conducted a flight test of the Arrow-2 interceptor?
a) Israel
b) Syria
c) Lybia
d) Lebanon

Click here to View Answer
Answer a) Israel. Israel successfully conducted a flight test of the Arrow-2 interceptor on 13 August 2020. Israel’s multi-layered aerial defense systems have been designed to stand a war if the country is targeted with massive missile fire.

Leave a Comment