Current Affairs Quiz – August 11 2019

Current Affairs Quiz – August 11 2019

1. Who won Charlie Chaplin Award by the British Academy’s Los Angeles branch?
a) Charles Laureas
b) Steve Coogan
c) Simon Clinton
d) Jeni Lally

Click here to View Answer
Answer b) Steve Coogan. Actor Steve Coogan won with the Charlie Chaplin Award by the British Academy’s Los Angeles branch. He will receive the honor during the 2019 Britannia Awards.

2. Virasat e Khalsa Museum is situated in____________.
a) Madhya PRadesh
b) Maharastra
c) Punjab
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer c) Punjab. Virasat-e-Khalsa Museum in Punjab’s Anandpur Sahib town is to find a place in the Asia Book of Records. It is the most visited museum in the Indian sub-continent in a single day.

3. Bajrang Punia won gold at Tbilisi, is associated with__________.
a) Boxing
b) Swimming
c) Wrestling
d) Shooting

Click here to View Answer
Answer c) Wrestling. India’s top wrestlers continued their impressive run this season with Bajrang Punia defending his title at Tbilisi Grand Prix and Vinesh Phogat reaching her fourth final at Medved event.

4. Who is the Minister of State for Heavy Industries and Public Enterprises?
a) Arjun Ram Meghwal
b) Ravinder Patnaik
c) Arvind Kejriwal
d) Amit Shah

Click here to View Answer
Answer a) Arjun Ram Meghwal. The Minister of State for Heavy Industries and Public Enterprises, Arjun Ram Meghwal, inaugurated the 3rd International Electric Vehicle (EV) Conclave at the International Centre for Automotive Technology (ICAT) in Manesar, Gurugram.

5. Which state has topped the rankings in Breastfeeding and Infant and Young Child Feeding Practices in the country?
a) Assam
b) Meghalaya
c) Rajastan
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Assam. Manipur has topped the rankings in Breastfeeding and Infant and Young Child Feeding Practices in the country.

6. Dayanidhi Nayak is passed away at 95, is associated with____________.
a) Politician
b) Singer
c) Actor
d) Freedom Fighter

Click here to View Answer
Answer d) Freedom Fighter. Noted freedom fighter Dayanidhi Nayak, who struggled against the British Government during the Quit India movement, breathed his last at his native village, Panimora at the age of 95.

7. Who became the first West Indies cricketer to feature in 300 ODIs, achieving the feat in the second ODI against India?
a) Kiren Pollard
b) Dwayne Bravo
c) Amster Yadash
d) Chris Gayle

Click here to View Answer
Answer d) Chris Gayle. Opener Chris Gayle became the first West Indies cricketer to feature in 300 ODIs, achieving the feat in the second ODI against India.

8. Who was named as the Interim Congress President?
a) Sonia Gandhi
b) Rahul Gandhi
c) Priyanka Gandhi
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer a) Sonia Gandhi. Sonia Gandhi was named as the Interim Congress President, after Rahul Gandhi refused to reconsider his decision to step down.

9. Mukhya Mantri Parivar Samridhi Yojna scheme is for__________.
a) Pension for adults
b) Pension for Family
c) School for girl child
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Pension for Family. Haryana Government announced the roll-out of ‘Mukhya Mantri Parivar Samridhi Yojna’ which will provide social security to families. Under the scheme, Rs 6000 per year will be given to each eligible family.

10. With which country, India have agreed to set up a Joint Technical committee for optimum utilisation under the Ganga Water Sharing Treaty 1996?
a) Nepal
b) Thailand
c) Japan
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer d) Bangladesh. India and Bangladesh have agreed to set up a Joint Technical committee for optimum utilisation of Ganges water as being received by Bangladesh under the Ganga Water Sharing Treaty 1996.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment