Current Affairs Quiz – August 03 & 04 2020

Current Affairs Quiz – August 03 & 04 2020

1. “Ek Mask-Anek Zindagi” public awareness campaign has launched by____________.
a) Maharastra
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Madhya Pradesh. Madhya Pradesh Urban Development and Housing Minister, Bhupendra Singh has launched a public awareness campaign “Ek Mask-Anek Zindagi” from August 1-15.

2. World Breastfeeding Week is observed on______________.
a) 1-7 August
b) 8-14 August
c) 22-29 September
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 1-7 August. The theme of World Breastfeeding Week 2020 is “Support breastfeeding for a healthier planet”.

3. Which bank has started ‘Kona Kona Umeed’ Campaign?
a) HDFC Bank
b) Kotak Mahindra Bank
c) Ujjivan Samll Finance bank
d) Equitas Bank

Click here to View Answer
Answer b) Kotak Mahindra Bank. Kotak Mahindra Bank has announced the launch of a two-month-long campaign called ‘Kona Kona Umeed’ with huge offers and discounts to lift up hope and optimism among its customers in the midst of the Coronavirus pandemic.

4. World Sanskrit Day is observed on___________.
a) August 03
b) July 14
c) June 28
d) April 06

Click here to View Answer
Answer a) August 03. World Sanskrit Day, (also known as Sanskrit Diwas), is celebrated every year on Shraavanapoornima, that is the Poornima day of the Shraavana month in the Hindu calendar, which is also marked as Raksha Bandhan.

5. Who won British Grand Prix 2020?
a) Max Verstappen
b) Charles Leclerc
c) Lewis Hamilton
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Lewis Hamilton. Mercedes driver, Lewis Hamilton has won the Formula One British Grand Prix 2020 held at the Silverstone Circuit, United Kingdom.

6. Which country has become first gulf nation to produce nuclear energy?
a) Kuwait
b) Iran
c) UAE
d) Israel

Click here to View Answer
Answer c) UAE. The United Arab Emirates (UAE) has become the first country in the Arab world to produce nuclear energy.

7. IPL 2020 to be played from _______________this year.
a) August 26 to October 19
b) September 01 to November 02
c) September 19 to November 10
d) October 13 to December 24

Click here to View Answer
Answer c) September 19 to November 10 . IPL 2020 will be played from September 19 to November 10 this year. The decision to this effect was taken at a virtual meeting of the IPL Governing Council last night.

8. “Bharat Air Fibre Services” inaugurated in _____________.
a) Uttar Pradesh
b) Uttarakhand
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer d) Maharashtra. “Bharat Air Fibre Services” has been inaugurated by the Union Minister of State for HRD, Electronics, Communication, and IT, Govt Of India, Shri Sanjay Dhotre.

9. EoI ( banking terms) is expand as__________________.
a) Exchange of Initial
b) Expression of Interms
c) Exchange of Interms
d) Expression of Interest

Click here to View Answer
Answer d) Expression of Interest . Sebi has invited Expression of Interest (EoI) from agencies to develop the virtual museum.

10. Women’s world team Squash championship scheduled in______________.
a) Malaysia
b) Singapore
c) Dubai
d) Philipines

Click here to View Answer
Answer a) Malaysia. India has withdrawn from the women’s world team Squash championship scheduled in Kuala Lumpur, Malaysia from 15th to 20th December, due to lack of preparation, time and match-readiness of its players.

11. Who has been appointed as HDFC Bank CEO and MD?
a) Nilan Samy
b) Sashidhar Jagdishan
c) Ram Nivas
d) HariShankar L

Click here to View Answer
Answer b) Sashidhar Jagdishan. Mr. Jagdishan will take charge of the outgoing MD Aditya Puri on October 27, 2020 and will remain on the position for three years.

12. Mohamed Irfaan Ali has been named as the President of which country?
a) Suriname
b) Ghana
c) Guinea
d) Guyana

Click here to View Answer
Answer d) Guyana. Former Guyanese housing minister, Mohamed Irfaan Ali has been named as the President of the country. He is a member of the opposition People’s Progressive Party (PPP). He succeeds David Arthur(A.) Granger.

13. Who has been appointed as Director General of AIR News?
a) Prasar Bharati
b) Ramesh Thilak
c) Jaideep Bhatnagar
d) Hamerender Singh

Click here to View Answer
Answer c) Jaideep Bhatnagar. Mr. Jaideep Bhatnagar, an Indian Information Service Officer of 1986 batch, has taken over the charge as Director General, News Services Division of All India Radio.

Leave a Comment