Current Affairs Quiz – August 02 2019

Current Affairs Quiz – August 02 2019

1. Who has been appointed as Director General (DG) of India Meteorological Department (IMD)?
a) Mrutyunjay Mohapatra
b) Munjappen Swamy
c) Vikram Prabhu
d) Dushyanth Yadav

Click here to View Answer
Answer a) Mrutyunjay Mohapatra. Mrutyunjay Mohapatra, 54, took charge as the Director General (DG) of India Meteorological Department (IMD), New Delhi. He was appointed as DG by the Ministry of Personnel on 4 June 2019.

2. IMMUVAC , VPM1002 vaccine is related with____________.
a) Polio
b) Tuberculosis
c) Typhoid
d) Measels

Click here to View Answer
Answer b) Tuberculosis. Indian Council of Medical Research (ICMR) launched India’s first large-scale trial for two new tuberculosis (TB) vaccines named IMMUVAC and VPM1002.

3. Which state has become first state in the country to adopt an Automated Multi-modal Biometric Identification System (AMBIS)?
a) Madhya Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Kerala
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer d) Maharastra. Maharashtra became first state in the country to adopt an Automated Multi-modal Biometric Identification System (AMBIS)

4. According to latest World Bank data, India’s economy secured __________in 2018 GDP ranking.
a) 3rd
b) 4th
c) 6th
d) 7th

Click here to View Answer
Answer d) 7th. India’s economy has been pushed to the seventh spot in GDP rankings in 2018 with the UK and France overtaking the country, the latest World Bank data showed.

5. According to latest World Bank data, which country has topped in 2018 GDP ranking?
a) France
b) UK
c) USA
d) Australia

Click here to View Answer
Answer b) UK. India’s economy has been pushed to the seventh spot in GDP rankings in 2018 with the UK and France overtaking the country, the latest World Bank data showed.

6. Who has been crowned as Miss England 2019?
a) Smrithi A
b) Sonali Gupta
c) Nisha Patel
d) Bhasha Mukherjee

Click here to View Answer
Answer d) Bhasha Mukherjee. India-born doctor Bhasha Mukherjee was crowned Miss England 2019 at a ceremony in Newcastle.

7. Who has been appointed as the Controller General of Accounts, Department of Expenditure?
a) Ajay Kumar
b) Sai Mithran
c) Girraj Prasad Gupta
d) Yadav Kumar Raj

Click here to View Answer
Answer c) Girraj Prasad Gupta. Girraj Prasad Gupta took over as Controller General of Accounts (CGA), Department of Expenditure, Union Ministry of Finance with effect from 1 August 2019.

8. Who won Ramon Magsaysay Award 2019?
a) Pragadeesh Kumar
b) Abhay Krishna
c) Ravish Kumar
d) Sanjith Yogi

Click here to View Answer
Answer c) Ravish Kumar. Indian journalist Ravish Kumar (44) of NDTV news channel was chosen for 2019 Ramon Magsaysay Award.

9. Crisil cuts India’s GDP growth is ____________for FY20.
a) 5.4%
b) 6.9%
c) 7.6%
d) 8.3%

Click here to View Answer
Answer b) 6.9%. Crisil cut the gross domestic product (GDP) growth estimate for India by 0.2 percentage points for FY20.

10. Bank of India headquarter is situated in__________.
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Chennai
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) Mumbai. Bank of India (BoI), said the Reserve Bank of India has asked it to pay a penalty of ₹1.5 crore on account of ‘non-compliance with RBI’s direction on frauds’ in Rotomac Group companies.

11. Aishwary Pratap Singh Tomar won a gold at Sardar Sajjan Singh Sethi Memorial Masters competition, is associated with__________.
a) Shooting
b) Swimming
c) Boxing
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer a) Shooting. In Shooting, Aishwary Pratap Singh Tomar clinched a yellow metal in Men’s Rifle 3 Positions (3P) at 12th Sardar Sajjan Singh Sethi Memorial Masters competition in New Delhi.

12. ‘Pride of the Nation Award’ 2019 won by Vinayak S Hiremath, in the field of__________.
a) Medicine
b) Science
c) Sports
d) Social Service

Click here to View Answer
Answer a) Medicine. Dr Vinayak S Hiremath, who is known for his exemplary work in the field of medicine and is the youngest doctor of Gulbarga, has been felicitated with the ‘Pride of the Nation Award’.

13. Which department has launched e-cars in Delhi to fight air pollution?
a) Navy
b) Air force
c) Army
d) Metrological Department

Click here to View Answer
Answer c) Army. The Indian Army launched e-cars for use of its officials in New Delhi on August 1. The e-car initiative has been launched in partnership with Energy Efficiency Services Ltd (EESL) in a joint venture of the Central PSU’s under the Ministry of Power.

14. Malcolm Nash is passed away at 74, is associated with_______________.
a) Car Racer
b) Cricketer
c) Pop Singer
d) Sand Artist

Click here to View Answer
Answer b) Cricketer. Malcolm Nash, the Glamorgan bowler who entered cricket folklore when Garfield Sobers struck him for six sixes in an over, has died at the age of 74.

15. BITSians’ Day is observed on____________.
a) June 2
b) July 2
c) August 2
d) September 2

Click here to View Answer
Answer c) August 2. On the first Friday of August every year, BITSians’ Day is celebrated by the alumni and students of BITS Pilani at multiple locations across the world.

16. A rare variety of tea from Assam, was sold for ₹50,000 per kilogram, is named as___________.
a) Golpari Tea
b) Manohari Gold Tea
c) Lalpuri Gold tea
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Manohari Gold Tea. A rare variety of tea from Assam, Manohari Gold, was sold for ₹50,000 per kilogram at the Guwahati Tea Auction Centre.

 

Leave a Comment