Current Affairs Quiz – August 01 & 02 2020

Current Affairs Quiz – August 01 & 02 2020

1. Which country is planning to launch a mass vaccination campaign against the novel coronavirus in October 2020?
a) China
b) Russia
c) Japan
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) Russia. This was announced by Russian Health Minister Mikhail Murashko on August 31, 2020.

2. Which state will be set up snow leopard conservation centre?
a) Andhra Pradesh
b) Uttarakhand
c) Madhya Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Uttarakhand. Uttarakhand will soon have a snow leopard conservation centre . The conservation centre will be set up in Uttarkashi forest division area.

3. Amar Singh who passed away, is associated with_____________.
a) Actor
b) Journalist
c) Politician
d) Vocalist

Click here to View Answer
Answer c) Politician. Amar Singh was the general secretary of the Samajwadi Party and was later expelled from the party by chief Mulayam Singh Yadav on February 2, 2010.

4. Mars 2020 Perseverance Rover Mission belongs to__________.
a) NASA
b) ISRO
c) Russian Space Agency
d) DRDO

Click here to View Answer
Answer a) NASA. The National Aeronautics and Space Administration has launched “Mars 2020 Perseverance rover mission” with United Launch Alliance (ULA) Atlas V rocket to the Red Planet “Mars”.

5. Which ministry has recieved SKOCH Gold Award?
a) Ministry of Home affairs
b) Ministry of Health and safety
c) Ministry of Education
d) Ministry of Tribal Affairs

Click here to View Answer
Answer d) Ministry of Tribal Affairs . SKOCH Gold Award has been awarded to the Ministry of Tribal Affairs (MoTA) for its “Empowerment of Tribals through IT enabled Scholarship Schemes” project.

6. 6th BRICS Environment Ministers’ Meeting was held by_____________.
a) India
b) China
c) Japan
d) Russia

Click here to View Answer
Answer d) Russia. The 6th BRICS Environment Ministers’ Meeting was held under the presidency of Russia. The Environment Ministers of the Federative Republic of Brazil, the Russian Federation, the Republic of India.

7. Who has named as Prime Minister of Ivory Coast?
a) Guillaume Soro
b) Hamed Bakayoko
c) Allassane Ouattara
d) Laurent Gnagbo

Click here to View Answer
Answer b) Hamed Bakayoko. He was presently serving as the as interim PM of the country since the sudden death of former Prime Minister Amadou Gon Coulibaly.

8. World’s first ever nuclear reactor will start at_____________.
a) India
b) UAE
c) Australia
d) Canada

Click here to View Answer
Answer b) UAE. Oil-rich Gulf state UAE finally starts its first-ever nuclear reactor “Barakah” at Abu Dhabi on the Gulf coast.

9. Which company became world’s most valuable company?
a) Microsoft
b) Google
c) Apple
d) Reliance

Click here to View Answer
Answer c) Apple. After reporting its blockbuster Quarterly result stock of Apple Inc increased 10% to a record high making Apple world’s most valuable publicly listed company.

10. Muslim Womens Rights Day is observed on ______________.
a) August 01
b) July 31
c) June 28
d) September 06

Click here to View Answer
Answer a) August 01. Muslim Women’s Rights Day is observed in India on 1 August 2020. The Day is observed to mark the first anniversary of the law against instant triple talaq.

11. Who is the current Ayush Minister?
a) Mukhtar Abbas Naqvi
b) Anurag Srivastava
c) Shripad Naik
d) Ravi Shankar Prasad

Click here to View Answer
Answer c) Shripad Naik. Ayush Minister, Shripad Naik on July 30 chaired a webinar of AYUSH/health ministers of all the states and UTs in order to review the centrally sponsored scheme of National AYUSH Mission and the operationalization of AYUSH Health & Wellness centres.

Leave a Comment