Current Affairs Quiz – April 5 2019

Current Affairs Quiz – April 5 2019


1. Vice President M. Venkaiah Naidu will inaugurate 3-day National Cardiology Conference in _________.
a)Lucknow
b)Delhi
c)Mumbai
d)Kolkata

Click here to View Answer
Answer a)Lucknow. Vice President will inaugurate the 3-day conference organised by Dept of Cardiology in which leading national and international experts from Europe, USA, Japan, Singapore South Korea, Indonesia and Australia will deliberate on the latest topics of Interventional cardiology and cutting edge technology.

2. Secretary, MoHUA, Durga Shankar Misra inaugurates seminar on Greenery & Landscaping in______.
a)Bhopal
b)Lucknow
c)Pune
d)New Delhi

Click here to View Answer
Answer d)New Delhi.

3. A Russian delegation met Information and Broadcasting Secretary ____ in New Delhi.
a)Amit Khare
b)Sanjay Mitra
c)Ajay Narayan Jha
d)none of these

Click here to View Answer
Answer a)Amit Khare. A Russian delegation led by the Russian Deputy Minister of Digital Development, Communications and Mass Media, Alexey Volin met Information and Broadcasting Secretary Amit Khare in New Delhi.

4. _________ declares national disaster after massive blaze engulfs 5 cities.
a)china
b)India
c)Nepal
d)South Korea

Click here to View Answer
Answer d)South Korea.The South Korean government declared a state of national disaster over the massive blaze that engulfed five cities and counties along the northeastern coast. One person died after being hit by a falling object and 11 were wounded in the blaze. Thousands of residents were ordered to evacuate overnight.

5. The 7th Foreign Office consultations between India and_______ were held in New Delhi .
a)China
b)Italy
c)Russia
d)South Korea

Click here to View Answer
Answer b)Italy. The 7th Foreign Office consultations between India and Italy were held in New Delhi . The Indian side was led by Secretary (West), Ministry of External Affairs, A. Gitesh Sarma. The Italian side was led by Director General of Global Affairs of the Ministry of Foreign Affairs of Italy, Luca Sabbatucci.

6. Nepal-India Franchise Investment Expo and Conclave will be held in _______ from 15th to 16th May, 2019.
a)Kathmandu
b)Delhi
c)Mumbai
d)Lalitpur,

Click here to View Answer
Answer a)Kathmandu. Nepal-India Franchise Investment Expo and Conclave will be held in Kathmandu from 15th to 16th May, 2019. The event primarily focuses on building the relations between India and Nepal through entrereneurship development.

7. RBI has tweaked LCR norms to provide an additional 2 per cent window to lenders. “LCR” Stand for ?
a)liquidity coverage receipt
b)liquidity Credit ratio
c)liquidity coverage ratio
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)liquidity coverage ratio . In a bid to further improve the cash position of banks, RBI has tweaked liquidity coverage ratio (LCR) norms to provide an additional 2 per cent window to lenders. RBI Governor Shaktikanta Das said, this move will harmonise the liquidity requirements of banks and release additional money for lending.

8. ________________was appointed the IL&FS’s managing director .
a)Arun K Saha
b)Bijay Kumar
c)Vineet Nayyar
d)Chandra Shekhar Rajan

Click here to View Answer
Answer d)Chandra Shekhar Rajan . Chandra Shekhar Rajan, who was the non-executive director of IL&FS for the last six months, was appointed the company’s managing director, IL&FS non-executive chairman Uday Kotak said .
So far, Vineet Nayyar was the executive vice chairman and managing director of the company. He would now continue to be the executive vice chairman.

9. Micromax Co-founder ________ to Launch Revolt Electric Motorcycle in June 2019
a)Rahul Sharma
b)Rajesh Agarwal
c)Vikas Jain
d)sumeet kumar

Click here to View Answer
Answer a)Rahul Sharma. Homegrown entrepreneur Rahul Sharma has announced that his new venture, Revolt Intellicorp, will be launching an AI-enabled motorcycle in June 2019.

10. _________- has received a licence from the Department of Telecommunications to provide Internet and mobile services on flights.
a)BSNL
b)MTNL
c)Airtel
d)Idea

Click here to View Answer
Answer a)BSNL.Bharatiya Sanchar Nigam Limited (BSNL) has received a licence from the Department of Telecommunications to provide Internet and mobile services on flights. BSNL and its satellite partner, Inmarsat, will be able to offer in-flight connectivity to airlines later this year.

11. Global ratings agency Fitch retained India’s sovereign rating at ____________.
a)BBB
b)AA
c)A
d)AAA

Click here to View Answer
Answer a)BBB. Global ratings agency Fitch today retained India’s sovereign rating at ‘BBB-’, the lowest investment grade, with stable outlook, saying a weak fiscal position continues to constrain its rating.

12.___________- receives Sebi approval to start stock broking services.
a)Zerodha
b)MF Utilit
c)MyCams
d)Paytm Money

Click here to View Answer
Answer d)Paytm Money. The Securities and Exchange Board of India (Sebi) has given approval to Paytm Money — the investment and wealth management platform of the mobile payments company — to start offering broking services. it had applied for the licence in October last year.

13._________has approved loans worth $280 million for its first two projects in Sri Lanka .
a)World Bank
b)IMF
c)ADB
d)AIIB

Click here to View Answer
Answer d)AIIB . The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved loans worth $280 million for its first two projects in Sri Lanka, aimed at improving living conditions in the country.

14. Maharashtra Governor C. V. Rao will swear-in the current Rajasthan High Court Chief Justice _____________ as the new Chief Justice of Bombay High Court.
a)Hemant Gupta
b)M. C. Chagla
c)Pradeep Nandrajog
d)Naresh Harishchandra Patil

Click here to View Answer
Answer c)Pradeep Nandrajog. Maharashtra Governor C. V. Rao will swear-in the current Rajasthan High Court Chief Justice Pradeep Nandrajog, as the new Chief Justice of Bombay High Court. He will take over from the present Chief Justice of the Bombay High Court Justice Naresh Harishchandra Patil who retires on Saturday.

15. The Indian IT industry’s apex body Nasscom appoints WNS’s_________ its Chairman.
a)M. C. Chagla
b)Pradeep Nandrajog
c)U.B. Pravin Rao
d)Keshav Murugesh

Click here to View Answer
Answer d)Keshav Murugesh. The Indian IT industry’s apex body Nassccom said WNS global services’ Chief Executive Keshav Murugesh will be its new chairman for the fiscal 2019-20.

Global software services’ Chief Operating Officer U.B. Pravin Rao will be the new Vice Chairman of Nasscom for FY20.

16. BIS has inked a MoU with the _________ to collaborate in the field of standardisation and conformity assessment.
a)IIT Rookee
b)IIT Kanpur
c)IIT Delhi
d)IIT Bombay

Click here to View Answer
Answer c)IIT Delhi . The Bureau of Indian Standards (BIS) has inked a Memorandum of Understanding (MoU) with the Indian Institute of Technology in Delhi to collaborate in the field of standardisation and conformity assessment. The MoU was signed by IIT Delhi Director Professor V Ramgopal Rao and Director General of BIS Surina Rajan.

17. ________ has entered into a Mou with Bharti AXA Life Insurance Company to distribute the latter’s life insurance products.
a)Canara Bank
b)Union Bank Of India
c)Bank of Baroda
d)Karnataka Bank

Click here to View Answer
Answer d)Karnataka Bank. Karnataka Bank has entered into a memorandum of understanding with Bharti AXA Life Insurance Company to distribute the latter’s life insurance products.

18. BSE and ndia INX have signed a memorandum of understanding with _______ to connect investor community .
a)Deutsche Börse
b)TMX Group
c)NASDAQ
d)Moscow Exchange (MOEX)

Click here to View Answer
Answer d)Moscow Exchange (MOEX). BSE (earlier known as Bombay Stock Exchange) and India International Exchange (India INX) have signed a memorandum of understanding with Moscow Exchange (MOEX) to connect investor community and companies in both countries besides allowing a capital formation platform.

19.__________ board approves merger with Indiabulls Housing Finance.
a)Axis Bank
b)HDFC Bank
c)ICICI Bank
d)Lakshmi Vilas Bank

Click here to View Answer
Answer d)Lakshmi Vilas Bank. Private sector lender Lakshmi Vilas Bank Ltd (LVB) said that its board had approved a merger with mortgage financier Indiabulls Housing Finance Ltd.

20. Olympic silver medallist ___________was named as female sportsperson of the year in the ESPN India Multi-Sport Awards for their achievements in 2018.
a)P. C. Thulasi
b)Arundhati Pantawane
c)Saina Nehwal
d)P.V. Sindhu

Click here to View Answer
Answer d)P.V. Sindhu . Olympic silver medallist P.V. Sindhu and star javelin thrower Neeraj Chopra were named as female and male sportsperson of the year in the ESPN India Multi-Sport Awards for their achievements in 2018.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment