Current Affairs Quiz – April 3 2019

Current Affairs Quiz – April 3 2019


1. 4th Session of India-Ukraine working group on Trade and Economic Cooperation held in ____________.
a)Indore
b)New Delhi
c)Mumbai
d)Pune

Click here to View Answer
Answer b)New Delhi. The 4th Meeting of India-Ukraine Working Group on Trade and Economic Cooperation (IU-WGTEC), under the India-Ukraine Inter-Governmental Commission on Trade, Economic, Scientific, Technical, Industrial and Cultural Cooperation was held in New Delhi.

2. Eminent theatre organiser and playwright ____________passed away at his residence following a brief illness .
a)Jamshid Mashayekhi,
b)Aleksey Buldakov
c)Kartik Chandra Rath
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Kartik Chandra Rath . Eminent theatre organiser and playwright Kartik Chandra Rath passed away at his residence following a brief illness . Recipient of Kendra Sangeet Natak Akademi award and Odishi Sangeet Natak Akademi award, Rath has penned over hundred plays and directed over 500 plays in his career as a dramatist.

3. __________beats Kidambi Srikanth to win India Open 2019.
a)Taufik Hidayat
b)Pullela Gopichand
c)Viktor Axelsen
d)Syed Modi

Click here to View Answer
Answer c)Viktor Axelsen . Viktor Axelsen dashed Indian hopes with a 21-7, 22-20 win over Kidambi Srikanth at the India Open 2019 final. In a rematch of the 2015 final, the Dane saved a couple of game points in the second game to get his second title after 2017 win.

In women’s singles, Thailand’s Ratchanok Intanon created history by becoming the first women’s singles shuttler to win the title three times, when she beat the third seed He Bingjiao 21-15, 21-14.

4. ___________became the first Indian male squash player to enter the top 10 in the latest PSA world rankings.
a)Siddharth Suchde
b)Saurav Ghosal
c)Harinder Pal Sandhu
d)Mahesh Mangaonkar

Click here to View Answer
Answer b)Saurav Ghosal . Saurav Ghosal became the first Indian male squash player to enter the top 10 in the latest PSA world rankings. Indian women squash players Joshna Chinappa and Dipika Pallikal had earlier reached top-10 in the world rankings.

5. The Asian Development Bank downgraded economic growth forecasts to_____________ from 7.6 Percent for India.
a)7.2 percent
b)7.4 percent
c)7.0 percent
d)7.5 percent

Click here to View Answer
Answer a)7.2 percent. The Asian Development Bank downgraded economic growth forecasts for India and Southeast Asia for 2019 as global risks from trade tensions to Brexit mount.

Gross domestic product in India will probably increase 7.2 percent this year, down from a December forecast of 7.6 percent, according to the ADB’s latest Asian Development Outlook report.

6. ICC to join hands with _______to fight corruption in sport.
a)World Bank
b)UNESCO
c)Interpol
d)IMF

Click here to View Answer
Answer c)Interpol . The International Cricket Council (ICC) has sought closer working relations with the Interpol to widen the scope of its fight against corruption in the sport. The cooperation was discussed during ICC Anti-Corruption Unit General Manager, Alex Marshall’s visit to the Interpol headquarters in Lyon, France.

7. The International Centre for Automotive Technology (ICAT) is organizing a NuGen Mobility Summit, 2019, at __________.
a)Guwahati
b)Delhi
c)Indore
d)Manesar

Click here to View Answer
Answer d)Manesar. The International Centre for Automotive Technology (ICAT) is organizing a NuGen Mobility Summit, 2019, at Manesar, NCR, from 27th to 29th November 2019. The objective of the Summit is to share new ideas, learnings, global experiences, innovations and future technology trends for faster adoption, assimilation and development of advanced automotive technologies for a smarter and greener future.

8. Air Mshl ___________AVSM VM VSM has taken over as Senior Air Staff Officer, Western Air Command.
a)B Keshav Rao
b)Pradeep Padmakar Bapat
c)D Choudhury
d)Satish Kumar Dham

Click here to View Answer
Answer c)D Choudhury . Air Mshl D Choudhury AVSM VM VSM has taken over as Senior Air Staff Officer, Western Air Command.
Air Mshl D Choudhury AVSM VM VSM is an alumnus of National Defence Academy and was commissioned on 22 Dec 1983.

9. NASA plans to land astronauts on Mars by __________.
a)2021
b)2022
c)2033
d)2020

Click here to View Answer
Answer c)2033. After plans to land American astronauts on the Moon by 2024, four years ahead of its previous schedule, NASA now proposes to put humans on Mars by 2033.

10. UN Secretary-General Antonio Guterres has appointed ___________ of the US as head of the Independent Investigative Mechanism for Myanmar.
a)Azali Assoumani
b)Zuzana Čaputová
c)Rajan Anandan
d)Nicholas Koumjian

Click here to View Answer
Answer d)Nicholas Koumjian. UN Secretary-General Antonio Guterres has appointed Nicholas Koumjian of the US as head of the Independent Investigative Mechanism for Myanmar.

Koumjian will be the first head of the Myanmar mechanism, which was established by the Human Rights Council on September 27, 2018 and welcomed by the General Assembly on December 22, 2018.

11. ___________launches the world’s first fully-fledged 5G mobile networks.
a)Russia
b)china
c)Nepal
d)South Korea

Click here to View Answer
Answer d)South Korea . South Korea launches the world’s first fully-fledged 5G mobile networks. The system will bring smartphones near-instantaneous connectivity 20 times faster than the existing 4G allowing users to download entire movies in less than a second.

12. Garuda Prakashan launches its two books _____________and ‘Saffron Swords’.
a)‘Modi ji ’
b)‘Modi Modi ’
c)‘Modi Again’
d)‘Namo Namo’

Click here to View Answer
Answer c)‘Modi Again’ . One of India’s homegrown startup publishing houses – Garuda Prakashan – is all set to launch its next two books ‘#Modi Again’ and ‘Saffron Swords – Centuries of Indic Resistance to Invaders’ after the success of its recently launched books – ‘Urban Naxals’ by Vivek Agnihotri and ‘Thank you India’ by Maria Writh.

13. Kandhamal Haldi’, a variety of turmeric indigenous to southern _________, has earned the Geographical indication (GI) tag.
a)Tamil Nadu
b)Kerala
c)Assam
d)Odisha

Click here to View Answer
Answer d)Odisha. ‘Kandhamal Haldi’, a variety of turmeric indigenous to southern Odisha, has earned the Geographical indication (GI) tag from Intellectual Property India, an organisation functioning under the auspices of the Union ministry of commerce & industry.

The recognition coincided with the state’s Foundation Day (Utkal Divas). Odisha, on April 1 1936, was carved out as a separate state in the then British India on a linguistic identity.

14. __________- and Indraprastha Gas Limited (IGL) signed a MOU to set up integrated customer services and optimise value for customers.
a)NTPC
b)Tata Power
c)Power Grid Corporation of India LTD
d)Briquettes India

Click here to View Answer
Answer b)Tata Power. Tata Power and Indraprastha Gas Limited (IGL) signed a memorandum of understanding to set up integrated customer services and optimise value for customers.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment