Current Affairs Quiz – April 26 & 27 2020

Current Affairs Quiz – April 26 & 27 2020

1. International Chernobyl Disaster Remembrance Day is observed on ____________.
a) April 26
b) May 15
c) June 20
d) July 30

Click here to View Answer
Answer a) April 26. International Chernobyl Disaster Remembrance Day is observed on 26 April. The day aims to raise awareness of the consequences of the Chernobyl disaster and the risks of nuclear energy in general.

2. World Intellectual Property Day is observed on ________________.
a) September 18
b) April 26
c) May 30
d) June 21

Click here to View Answer
Answer b) April 26. World Intellectual Property Day is observed on 26 April every year. The day is observed to learn about the role that intellectual property (IP) rights play in encouraging innovation and creativity.

3. The Theme for World Intellectual Property Day 2020 is_______________.
a) Preserve the envirnment
b) Encouraging innovation and creativity
c) Intellectual property (IP) rights
d) Innovate for a green future

Click here to View Answer
Answer d) Innovate for a green future.

4. Who has been appointed as the Sports Secretary of India?
a) Ravi Mittal
b) Abdul Khaffer
c) Amit Khan
d) Preeti Sudan

Click here to View Answer
Answer a) Ravi Mittal. Information and Broadcasting Secretary Ravi Mittal has been appointed as the Sports Secretary.

5. World Veterinary Day was observed on_______________.
a) January 20
b) March 08
c) April 25
d) May 20

Click here to View Answer
Answer c) April 25. The World Veterinary Day was observed on 25 April 2020. The day is observed on the last Saturday of April of every year. The day provides an opportunity to celebrate the contributions of veterinarians to the health of animals and society.

6. The Theme for 2020 World Veterinary Day is_____________.
a) Health of animals and society
b) Celebrate the contributions of veterinarians
c) Environmental protection for improving animal and human health.
d) Animals and Globe

Click here to View Answer
Answer c) Environmental protection for improving animal and human health.

7. Which Medical Hospital became first in the country to launch Plasma Treatment Therapy?
a) Chennai Medical Hospital
b) Lucknow Medical Hospital
c) Delhi city Hospital
d) Mumbai City Hospital

Click here to View Answer
Answer b) Lucknow Medical Hospital. The King George Medical University in Uttar Pradesh became the first government hospital to launch plasma therapy to treat COVID-19. The first dose of plasma therapy was given to a 58-year old patient.

8. The Headquarters of NTPC Limited ( Electric power distribution company) is___________________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) Hyderabad
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer d) Delhi. State-run power giant NTPC said it had invited expression of interest for procuring ten hydrogen fuel cell-based electric buses and an equal number of such cars.

9. According to global peers for sustainable impact research, Which only Indian Institute has been ranked 57th among global universities?
a) IIT-Madras
b) IIT-Bombay
c) IIT-Nagpur
d) IIT-Kharagpur

Click here to View Answer
Answer d) IIT-Kharagpur. The Indian Institute of Technology, Kharagpur, has been ranked 57th among global universities for its impact research in areas that help achieve sustainable development goals (SDGs) as mandated by the United Nations.

10.Noor satellite belongs to____________.
a) Pakistan
b) Iran
c) India
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer b) Iran. Iran said that it successfully launched the nation’s first military satellite, another move in the heightened tit-for-tat fight between Washington and Tehran over the regime’s missile programs.

11. Who has been appointed as India’s next ambassador to UN ?
a) TS Tirumurti
b) Sabanandha Gowda
c) Smitha Nair
d) Tovina Gupta

Click here to View Answer
Answer a) TS Tirumurthi. Secretary in the external affairs ministry, T S Tirumurti, will be India’s next ambassador to the UN, taking over from Syed Akbaruddin who will retire soon.

 

Leave a Comment