Current Affairs Quiz – April 23 & 24 2020

Current Affairs Quiz – April 23 & 24 2020

1. International Girls in ICT day is observed on ______________.
a) April 23
b) May 26
c) July 18
d) September 04

Click here to View Answer
Answer a) April 23. The day aims to encourage the girls to consider a future in the technology sector. More than 111,000 girls and young women have taken part in more than 3,500 events held in 140 countries, related to technology, around the world.

2. William E. Colby Award is associated with______________.
a) Golf
b) Book
c) Basket ball
d) Base Ball

Click here to View Answer
Answer b) Book. The award is named for the late CIA director William E. Colby. In 1999, the Colby Award was established. Previous winners of the award include Karl Marlantes’ novel Matterhorn and Dexter Filkins’ The Forever War.

3. Who has been appointed as ambassador for BWF’s ‘i am badminton’ campaign?
a) Saina Nehwal
b) PV SIndhu
c) Anurag Kashyap
c) Kishore Parupalli

Click here to View Answer
Answer b) PV Sindhu. Badminton World Federation (BWF) announced PV Sindhu as one of the ambassadors for its ‘I am badminton’ awareness campaign. The announcement was made on April 22, 2020.

4. Who has been appointed as Head of National Shipping Board?
a) Sharmila Thakur
b) Kishore Konidella
c) Malini Shankar
d) Umapathy Rajan

Click here to View Answer
Answer c) Malini Shankar. The Union Government has reconstituted the National Shipping Board (NSB), which is the highest advisory body on matters related to Indian shipping. The board will now be headed by former Director General of Shipping Malini Shankar.

5. Israel has Signed an MoU with which company for fully digital bank?
a) Reliance
b) Wipro
c) CTS
d) TCS

Click here to View Answer
Answer d) TCS. India’s largest software services firm Tata Consultancy Services will launch Israel’s first fully digital bank in what is being seen as a trans-formative initiative that can impact the business model of other sectors as well.

6. World Book and Copyright Day is observed on _______________.
a) January 21
b) March 18
c) August 30
d) April 23

Click here to View Answer
Answer d) April 23. Each year, on 23 April, celebrations take place all over the world to recognize the scope of books – a link between the past and the future, a bridge between generations and across cultures.

7. Huawei Telecommunications belongs to_____________.
a) Japan
b) France
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) China. Huawei Telecommunications India said it has appointed David Li as its chief executive officer.He replaces Jay Chen who has been promoted to handle Asia Pacific level business role.

8. The headquarters of Federal Bank is situated in_____________.
a) Kochi
b) Chennai
c) Mumbai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer b) Kochi. Private lender Federal Bank will buy additional 4 per cent stake in IDBI Federal Life Insurance Co Ltd (IFLIC) from the IDBI Bank, increasing the total shareholding in the life insurance joint venture to 30 per cent.

9. Who has been appointed as new chief justice of Meghalaya High Court?
a) Sharad Khan
b) Biswanath Somadder
c) CM Bodge
d) Navarad Shravan

Click here to View Answer
Answer b) Biswanath Somadder. Allahabad HC judge Justice Biswanath Somadder for appointment to the post of the chief justice of the Meghalaya High Court.

10. Which country became the first Arab country to legalize marijuana cultivation?
a) Kuwait
b) UAE
c) Libya
d) Lebanon

Click here to View Answer
Answer d) Lebanon. Lebanon became the first Arab country to legalize marijuana cultivation. This has been done by the Lebanese Parliament in order to boost the export of marijuana.

11. Who has been appointed as Chairman & Managing Director (CMD) of Housing and Urban Development Corporation Limited (HUDCO)?
a) Shiv Das Meena
b) Raghu Raman K
c) Rajini Natraj
d) Ramesh Gudwala

Click here to View Answer
Answer a) Shiv Das Meena. The Ministry of Housing and Urban Affairs’ (MoHUA) Additional Secretary Shiv Das Meena (IAS) has been appointed as Chairman & Managing Director (CMD) of Housing and Urban Development Corporation Limited (HUDCO).

12. BAGIC GOQii Co-pay Option – launched by_______________.
a) HDFC Insurance
b) TATA AIA
c) Bajaj Allianz
d) SBI Mutual Fund

Click here to View Answer
Answer c) Bajaj Allianz. Bajaj Allianz General Insurance, along with smart-tech enabled preventive healthcare platform GOQii has launched a new add-on health cover called ‘BAGIC GOQii Co-pay Option’ under regulatory sandbox approval received from the IRDAI

13. Thespian Usha Ganguly who passed away at 75, is associated with_______________.
a) Scientist
b) Social Activist
c) Actor
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Actor. Eminent theatre personality Usha Ganguly died at her residence in south Kolkata on April 23. Ganguly, 75, was found motionless at her flat in the Lake Gardens area of the city by her maid around 7am, her family said.

14. National Panchayati Raj Day is observed on _______________.
a) August 21
b) September 28
c) April 24
d) November 03

Click here to View Answer
Answer c) April 24. National Panchayati Raj Day (National Local Self-Government day) is the national day of Panchayati Raj System in India celebrated by Ministry of Panchayati Raj on 24 April annually.

15. International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace is observed on________________.
a) April 24
b) February 19
c) March 07
d) June 05

Click here to View Answer
Answer a) April 24. Preserving the values of multilateralism and international cooperation, which underpin the UN Charter and the 2030 Agenda for Sustainable Development, is fundamental to promote and support the three pillars of the UN – peace and security, development and human rights.

16. “Apthamitra” helpline and app to fight COVID-19 is launched by___________.
a) Andhra Pradesh
b) Karnataka
c) Telanagan
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Karnataka. Aimed at empowering people in its fight against coronavirus, the Karnataka government launched “Apthamitra” helpline with an exclusive toll free number and a mobile app, aimed at providing required medical advice and guidance for those in need.

17. Tianwen-1 – Mars exploration mission, belongs to______________.
a) Noth Korea
b) China
c) Russia
d) South Korea

Click here to View Answer
Answer b) China. China has named its first Mars exploration mission as ‘Tianwen-1’. The announcement was made on April 24, 2020, the same day when the nation celebrated ‘Space Day’ to mark the 50th anniversary of the launch of its first-ever satellite ‘Dong Fang Hong-1’ in 1970.

Leave a Comment